június 14, 2007

Eperlekvár 3x + fonott kalács 2x

Eperből és vörös húsú cseresznyéből 3 különböző ízesítésű lekvárt főztem, 2:1 arányban a befőzőcukorral. Az egyik adagba 1 csokor frissen szedett, mosott és leszárított mentát aprítottam, a másikba keserűcsokit kevertem a végén, a harmadik pedig eper és cseresznye keveréke lett. A favoritom a mentás változat, de a cseresznyés egyveleg is nagyon kellemes, igaz az aránylag fanyar cseresznyék miatt nekem egy kicsit túl savanykás lett. A csokis eperlekvár bár nagyon egzotikus, nem kerített a hatalmába egy életre szólóan, egy próbát mégis megérdemelt.

  • 70 deka eper
  • 30 deka cseresznye
  • 50 deka befőzőcukor
  • 5 deka keserűcsoki
  • 1 csokor menta
Az epret lecsumázom, megmosom és leszárítom. A cseresznyét megmosom, és félbevágva kifordítom belőle a magot. Az eper 2/3 részét megmixelem, a maradékot pedig félbevagdosva belekeverem a pürébe. 3 edénybe elosztom az epret, majd az egyikbe belekeverem a cseresznyét. A másikba jöhet a leszárított és apróra vágott menta, fele annyi súlyú cukor, mint amennyi gyümölcs, és összekeverem alaposan. Állandó kevergetés mellett felfőzöm, és 3-4 perc múlva máris mehet a kifertőtlenített üvegekbe. A csokis lekvárba feldarabolt csokit keverek, mielőtt az üvegekbe tölteném. A lezárt üvegeket 10 percre a felfordítom, majd ezután vissza.

Mellé kalácsot sütöttem, citromhéjjal ízesítve. Az itt közölt recept alapján bedagasztott tésztából most 2 karcsú fonatot csináltam, de ezek egyikét megvágtuk, mire fényképezésre került volna sor, így a mellékelt fotón a maradék látható, klónozott mása társaságában.

Íme a duó: Szása, és Klónozott Mása ;o)

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Maci!
Gyönyörű ez a lekváros kép! Szinte megszólal. Jól gondolom, hogy a lekvár alatt valami Philadelphiaszerűség rejlik?
Én is tettem el idén eperlekvárt, persze már fel is bontottunk 1 üveggel....hát, eszméletlen finom lett.
Amúgy nagyon szeretem a blogodat, nagyon ügyes vagy.
Már tiszta gasztroblogfüggő lettem...:-))
Üdv

Unknown írta...

Eltaláltad! Pont Philadelphia van alatta, jól ráéreztél! Vajjal is finom, de így meg pláne. Csak keveset föztem be, azt sem hosszú távra terveztem eltenni, mert hol az egyiket hol a másikat kenegetjük kalácsra és kenyérre, szóval nem sokáig lesz rá gond. Örülök, hogy tetszik a blog, köszönöm a dícsérö szavakat!

Névtelen írta...

Tegnap megint eperlekvárt főztem, de csak egy kilót, és rájöttem, hogy még ennyivel is érdemes bíbelődni. Nem tartott tovább az egész fél óránál két kis üveg lett belőle. Most újítottam kicsit, a cukrot először karamellizáltam, és csak utána tettem bele a gyümölcsöt. Az egész sötétebb lett valamivel, az íze meg .... nagyon bíztató volt. Úgy forrón.

Unknown írta...

Persze, hogy megéri ennyivel is bíbelödni! "Limited edition" ;o)
Nem a mennyiség a fontos!
Na majd tessék a karamelles változatról beszámolni, ha megbontod azt a lekvárt!

Nyárikonyha írta...

Gyönyörűek a kelt tésztáid. Én e francia Pain aux raisin, azaz macsolas csigabiga, amit legutobb csináltam, de kicsit hosszadalmas, majd beírom. Nálam most a kertből dől a cseresznye meg a meggy, befőzök. Nézzetek majd át hozzám, lesz egy két jó jam ezekre a szuperkalácsokra!

Unknown írta...

@nyárikonyha: köszönöm a kalács nevében a dícséretet!
Szerintem egyébként a kelt tészta az egyik legegyszerübben elkészíthetö, leghálásabb, nem is tudom miért félnek töle sokan. A házi lekvár pedig méltó koronázása minden pihe-puha fonott kalácsnak!
A lekvárreceptjeidet kíváncsian várom!

Névtelen írta...

Szia Maci!
Meghoztad a kedvem a philadelphiáslekváros kalácshoz. Egy egészdégesebb fajtájú kenyérrel próbáltam, és mondhatom, nagyon finom volt. Köszi a tippet...(Szerintem az én lekvárom sem tart ki sokáig).
Szia

Unknown írta...

@provence: Egy idöben óránként tudtam volna enni egy pirítóst valamilyen sajtkrémmel ( akár philadelphia, buko, brunch, teljesen mindegy)vastagon megkenve narancslekvárral, ami tele van csupa narancshéjjal. Na ezt ki ne próbáld, mert függöje leszel!

Névtelen írta...

Deine Minzkonfitüre sieht ja auch echt lecker aus. Sofort gefunden, obwohl ich kein Wort lesen kann. Ein Bild sagt eben mehr als 1000 Worte :-)

Névtelen írta...

Oké! :-))
Van még 1-2 ilyen jó kis ötlet a tarsolyodban? Remélem!

Névtelen írta...

Ulrike: Kein problem! Die augen wissen alles!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails