április 23, 2008

"Sablés Viennois" -első, félig sikeres próbálkozásom


A Larousse nagy csokoládébibliájának német kiadásában "Wiener Schokoladensandplätzchen" néven fut, egyenesen Pierre Hermé, vagyis a cukrászok gurujának receptgyűjteményéből.

Hozzávalók:
  • 26 deka liszt
  • 3 deka kakaópor
  • 10 deka porcukor
  • 25 deka szobahőmérsékletű vaj
  • 2 tojásfehérje
  • 1 csipet só
A szitált lisztet és a kakaót elvegyítem. A vajat habosra keverem, majd hozzáadom a sót, a porcukrot, és simára keverem végül a kakaós lisztet is beleforgatom. A tojásfehérjéket felverem és először 3 evőkanálnyit keverek belőle a masszához, hogy lazább legyen, majd a maradékot is óvatosan beleforgatom. Ahhoz, hogy omlós legyen a keksz, nem szabad túl sokáig kevergetni a tésztát, épp csak addig amíg az utolsó fehér tojáshab folt is eltűnik a kakaós masszában. A tészta 1 harmadát nyomózsákba kanalazom, csillagcsövet csavarozok a végére, és sütőpapírra nyomom W alakban. 2-3 cm-es hézagokat hagyok a kekszek között, hogy ne érjenek össze sütés közben. 190°C fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt készre sütöm őket.


Forrás: Larousse, Schokolade - 380 Rezepte von Pierre Hermé

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia! Fanny néven nem ismerek gasztrobloggert, tudnál segíteni, hol lehet az ő tollából a mester tanait olvasni? Köszönöm szépen.

Unknown írta...

Szia,

klikkelj egyszerüen a kiemelt szövegre, vagyis a sablé viennois-ra,es máris megjelenik a foodbeam.com, ahol Fanny kedvesen mosolyog rád a jobb oldalon! ;o)

Névtelen írta...

Megcsináltam isteni finom de olyan sűrű a tészta h ráment a nyomózsákom. Igy most inkább kutyapotty formája van :-D

Unknown írta...

Igen, nem éppen lágy a tészta, de szerintem egy erös vászonból készült nyomózsáknak meg sem kottyan. Sokszor egyszer használatos müanyag zsákot használok krémekhez stb. de ehhez mindenképp inkább egy masszív nyomózsák kell.

Bee írta...

en is megsutottem, nekem is suru lett, de hogy a 'kutyapotty' hatast ellensulyozzam, egy kis diot tettem a tetejere. nagyon finom lett!!! koszonjuk a receptet! + gratulalni szeretnenk az oldalhoz, remekul nez ki, fantasztikusak a kepek es iszonyat jok a receptek! millio puszi, Bee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails