április 18, 2008

A két kedvenc

Az egyik kedvencünk a fehércsokis-málnás mascarponekrém, amiről a blogon már többször is írtam:

"10 deka olvasztott fehér csokiba folyamatos keverés mellett kanalanként 20 deka mascarponét kanalazok. Nem egyszerre adom hozzá a hűtőből kivett krémet, mert akkor azonnal egybeáll, és nem lehet már simára keverni! Egy nagy keverőpohárba öntöm át a csokis mascarponét, egy nagy pohár friss, vagy kiolvasztott málnát adok hozzá és a merülőmixerrel krémesre keverem."


A siker garantált, egyedül arra kell ügyelni, hogy az olvasztott csokit kíméletesen hűtsük le a lassanként hozzáadagolt mascarponéval, hogy csomómentes és szép sima legyen. Ha pohárkrémet szeretnék belőle csinálni, akkor valamivel kevesebb olvasztott csokit keverek hozzá, így lágyabb marad. Ha viszont piskótatekercset töltök vele, akkor egy kicsivel több csokival megtoldva sokkal masszívabb lesz a krém, és ezáltal szépen lehet szeletelni a sütit. A variálhatósága a gyümölcsökön kívül a csokival is tovább fokozható, így akár keserűcsokival akár tejcsokival, sőt olvasztott nugáttal is összehozható, teljesen ízlés szerint.

A képen látható képviselőfánkokat az eddig is jól bevált éclair receptje után sütöttem, de az egyszerűség kedvéért ezt is idemásolom:

"A tészta hozzávalói:
  • 250 ml tej
  • 6 deka vaj
  • 1 csipet só
  • 12,5 deka liszt
  • 4 egész tojás
  • a kenéshez 1 tojássárgája és egy kanálka tej
A tejet a vajjal és a sóval felforralom, egyszerre hozzáöntöm az átszitált lisztet, és addig kevergetem, amíg egy gombócba összeáll a tészta, és az edény alján egy fehér film képződik. Egy tálba átteszem a tésztagombócot, picit hűlni hagyom, majd mixerrel egyenként hozzákeverem a tojásokat. Ezt a sima, fényes, krémes masszát egy nyomózsákba lapátolom, és kb. 8 cm-es csíkokat nyomok belőle a sütőpapírra. Tejjel elkevert tojássárgájával lekenem, 200 fokra előmelegített sütőbe tolom a tepsit, 17 percig sütöm, majd további 10 percre visszaveszem a hőmérsékletet 175 fokra. Kikapcsolt sütőben hagyom kihűlni a fánkokat. Tölteni csak teljesen kihűlt állapotban ajánlatos."



3 megjegyzés:

SZINTIA írta...

Ezt a finomságot eddig, hogyan hagyhatták szó nélkül?! Imádom a képviselőfánkot! Ezzel a málnás-fehércsokis krémmel még Istenibb lehet! Gyönyörűek!:)

Romana írta...

Kedves Maci,
a recept szerinti mennyiségből, kb. hány darab fánkot lehet sütni. Szilveszterre szeretnék majd sütni, ezért szeretném tudni, hogy akkor mégis mekkora adaggal induljak neki :D Jaj és majdnem elfelejettem : ehhez az adaghoz kb.mennyi mascarponet és fehércsokit használtál fel? Köszönöm, emailben is kérdeztem, de gondoltam írok inkább ide, így másoknak is elérhető lesz az információ :)

Unknown írta...

Kedves Katarína!

Akkor most itt válaszolnék :o)
Sajnos sajnos nem tudom, hogy hány darab lesz belöle, mert nem számoltam soha. Úgy saccolom kb 15-20 darab lehet. Ha ráérsz, süthetnél egy próbaadagot szilveszter elött, biztos ami biztos. (én sütnék, hogy megmondjam hány darab lesz, de sajnos nem böveledem szabadidövel mostanában.)
A receptben leírtam a krémet, benne vannak a mennyiségek, és úgy emlékszem, hogy ez az adag elég is volt a fánkok megtöltésére.
Üdv
Maci

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails