Nem élek-halok a fagyiért. Akármilyen meleg is legyen, nagyon jól megvagyok nélküle. Néha mégis elcsábulok, és megkóstolok egy-egy újdonságot, utána viszont hosszú hónapokig egyetlen gombóc sem keresztezi az utam. Azt hiszem most csináltam életemben először itthon fagyit -bár valami rémlik korábbról, de marha rég lehetett, tán igaz sem volt- kizárólag az olívaolaj miatt. Nyaralás alatt kóstoltam az olívaolaj fagyit, és azóta ez az elsőszámú és egyetlen kedvencem. Szuvenírként elhoztam a receptjét is:
- 6 tojássárgája
- 18 deka cukor
- 5 dl tej
- 1 citrom héja
- 1 narancs héja
- 2 dl tejszín
- 1 dl jó minőségű olívaolaj extra vergine
Zöldséghámozóval vékonyan levágom a narancs és a citrom héját. A tejet egy lábosba öntöm, belerakom a citrushéjakat, és felforralom. Félrehúzom a tűzről, és hűlni hagyom. Közben a tojások sárgáját a cukorral fehéredésig felverem, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntöm a leszűrt tejet. Visszaöntöm a tojásos tejet az edénybe, és állandó kevergetés mellett addig főzöm közepes lángon, amíg be nem sűrűsödik. Mint néhány főzött krémnél, ennél is ügyelni kell arra, hogy ne váljon "rántottává" a tojás, tehát nem túl magas hőmérsékletnél, szűntelenül kevergetve kell besűríteni a krémet. Biztos ami biztos, gőzfürdő fölött is nagyon jól működik a dolog. Amikor ez magvan, átöntöm a krémet egy tálba, és jéghideg vízbe állítva hidegre keverem. Ha teljesen lehűlt, vékony sugárban hozzáöntöm az olívaolajat, és beleforgatom a kemény habbá vert tejszínt. A tálat lefedve a mélyhűtőbe teszem, és félóránként-óránként alaposan átkeverem a fagyit villával. Bár a recept szerint 2 óra alatt fagyi állaga lesz a krémnek, nálam jó 5 óra kellett hozzá.
7 megjegyzés:
En is probaltam multkorjaban, ld. http://lilahangya.blogspot.com/2007/07/olivaolaj-fagyi.html
Nagyon tetszik a citrushejadalekolas, legkozelebb kiprobalom igy. Egyebkent Neked nem lett tul olivaize?
az olajat sikerult kivalas nelkul beledolgoznod/? ha igen, hogyan?
Semmi gond nem volt az olaj beledolgozásával, simán felvette a hideg krém. Most olvastam a te recepted, aszerint a meleg krémbe keverted az olajat, talán emiatt csapódott/vált ki?
Nem lett túl olívaíze, annak ellenére sem, hogy az olaj amit használok, nagyon eröteljes ízü. Nagyon szeretem ezt az aromát desszertekben, tehát nem zavar, söt!
Egy kis kiegészítés a recepthez: legközelebb kevesebb cukrot, és több citrushéjat teszek bele.
csúcs vagy!
Én már Lilahangya óta szemezek ezzel a fagyival, azért tologatom, mert úgyis csak én enném:-( de egyre több késztetést érzek kipróbálni:-)
Sokszor keverek majonézt, a hideg tojás és a szobahőmérsékletű oljjal nem szokott probléma lenni.
Maci, ha megkérdezhetném: ezeknek a színes kis kütyüknek a beszerzése számomra megvalósítható lenne?:-))
@Mamma: ha van a közeledben egy "ostermann trends" akkor elképzelhetö,hogy találsz még néhányat.
Köszönöm, lehet, hogy össze tudom hozni:-))
Megjegyzés küldése