március 19, 2010

Húsvéti répatorta olívaolajjal



Húsvéti répatorta olívaolajjal
  • 150 ml olívaolaj*
  • 4 egész tojás
  • 15 deka nádcukor
  • 20 deka tisztított darált mandula
  • 10 deka durvára darált dió**
  • fél citrom leve és héja
  • 1 csipet só
  • 30 deka finomra reszelt sárgarépa
  • 1 tk borkősav
  • 1 tk szódabikarbóna
Az olajat és a tojásokat botmixerrel elkeverem, hozzáteszem a cukrot és addig keverem tovább, amíg elolvad a cukor. Hozzáreszelem a citromhéjat, belecsavarom a citromlevet, csipetnyi sót is szórok bele, és elkeverem benne a reszelt répát. A dió-mandula keverékben elvegyítem a szódabikarbónát és a borkősavat, majd a tojásos keverékhez vegyítem. Egy 22cm-es sütőpapírral kibélelt csatos formába öntöm a tésztát és 170°C fokos sütőbe tolom (hőlégkeverésnél) 10 perc múlva 160°C fokra állítom a sütőt, és még kb. 50 percig sütöm a süteményt. Nem árt csinálni egy tűpróbát, mert aránylag vastag a tészta ebben a kicsi formában. 10 percig még a formában hagyom hűlni, majd leszedem róla a forma peremét. Mint szinte minden répatortát, ezt is jó teljesen kihűlni hagyni és másnap megvágni, de a fagyasztást is jól bírja, mint ahogy a példa is mutatja.

A mázhoz az alábbiakat simára keverem, és balkézzel bénáskodva bekenem vele a sütit.
  • 25 deka Philadelphia krémsajt
  • kevés cukor
  • pár csepp citromlé

*Az olajtól nem kell tartani, pláne akkor nem, ha egy közepesen erős aromájú olívaolajat használunk. Nem lesz átütően, vagy taszítóan olívaolaj ízű a sütemény, hanem egy kellemes fűszeres aromát kap, ami abszolút nem válik hátrányára, mellesleg a legtöbb, olajjal készült tészta tapasztalatom szerint még másnap és harmadnap is frissebbnek hat és puhább, mint ami vajjal készült. Az olaj mennyiségétől sem kell visszariadni, elvégre a legtöbb répatortához 20-25 deka vajra van szükség, sőt dupla ennyi cukorra is.

**A diót aprítógépben lehet durvára darálni, vagy nagy türelemmel deszkán a késsel addig aprítani, amíg durva morzsás lesz. A hagyományos tekerős darálóban túl finom lesz a dió.

***A borkősavat és a szódabikarbónát valószínűleg kiválóan lehet helyettesíteni 2 csapott teáskanálnyi sütőporral. Mindegyiknek az a funkciója, hogy megemelje és lazítsa a tésztát.

10 megjegyzés:

Lara írta...

Szia.Nagyon tetszenek a receptjeid,es tancsot szeretnek kerni milyen sutemenyel vegyem le a labarol a paromat?2hete keztunk jarni es most fog eloszor az en sutemenyembol enni es szeretnem elvarazsolni :)

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Kati írta...

Husveti sutiket keresgeltem,igy talaltam e szinvonalas recept-gyujtemenybe!

Azt szeretnem meg tudni miert kell a borkosav a repatortaba?

Elore is koszonom a valaszt!

Kellemes Husvetot,
Kati,
Kanadabol.

Unknown írta...

Szia Kati! Azért raktam bele borkösavat, mert a japán sajttortába is ezt raktam, ezért gondoltam, hogy biztos ennek se árt. A japán sajttortánál több angol nyelvü recept is ír creme of tartart, ami alatt borkösavat kell érteni, ha nem tévedek.Bár a borkösav önmagában még nem emeli meg a tésztát, ezért nem is pontos ez a megnevezés. Helyesebb lenne borkösavas sütöporként feltüntetni, aminek az összetétele borkösav+nátriumbikarbonát, ismertebb nevén szódabikarbóna. Ez nagyjából úgy müködik, mint a közönséges sütöpor, csak utóbbi foszfátot tartalmaz. Na, remélem nem zavartalak nagyon össze a magyarázattal, de a lényeg, hogy egy kevéske sütöpor, vagy borkösavas sütöpor nem árt a tésztába, szerintem ettöl biztos könnyedébb és levegösebb lesz, és garantáltabban megemelkedik, mint anélkül. Csak itt is ügyelni kell a mennyiségekre, mert a sok sütöpor, (a szódabikarbóna meg pláne)ugyanannyit tud rontani a sütemény ízén, mint amennyit az állagán javít, tehát csak mértékkel!

belgasagok írta...

maci buta kérdés, de nem látom a lisztet:)

Unknown írta...

Belgaságok:o) Egyáltalán nem buta a kérdés, söt jó, hogy felvetetted! Ez egy liszt nélküli répatorta.

Unknown írta...

Még csak annyit, hogy ha ma újra megsütném, és nem lenne pl. borkösavas sütöporom és szódabikarbónám itthon, akkor 2 csapott teáskanálnyi sütöporral próbálkoznék.

Kati írta...

Koszi gyors valaszod1! Epp ma vettem "cream of tartar-t". De nem tudtam hogy a magyar neve borkosav. Amugy azert vettem mert az itteni TV.-es fozocskelo musorokban lattam hogy akkor hasznaltak amikor tojasfeherjet vertek habnak,piskota-fele sutikhez.
Aztan ma utana neztem a net-en.a Wikipedian,ott mar reszletesen leirnak mindent a "borkosav kaliumal"-rol,amugy a kemiai neve "Monokalium-tartarat".

(A jo-pap is holtig tanul).

Névtelen írta...

Szia!
Én csak kérdezni szeretnék egyet, mert csak ámulok, hogy milyen finomakkal kápráztatsz el mindenkit:)
Szóval azt szeretném kérdezni, hogy Te hogyan csinálnál francia gyümölcskrémlevest? Ettem ilyet már többször is étteremben, de most itthon szeretném elkészíteni.Az ha jól emlékszem eperből vagy málnából volt. Fahéj nem volt benne, de viszont volt benne egy gombóc vanília fagyi és a tetején sok tejszínhab. Én imádom, de sajnos a gyümölcsös krémet nem tudom hogyan csináljam meg, de elrontani sem szeretném, mivel ajándék lenne. Előre is köszi a segítséged:)
Betti

Névtelen írta...

Nekem kicsit hiányzott a liszt belőle, túl sok volt a zsiradék.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails