december 15, 2009

Stollen fagyi forraltbor-öntettel


 Ha néhány nappal karácsony előtt még nem lenne ötleted egy egyszerűen és gyorsan elkészíthető desszerthez, ellenben megmaradt egy csomó kandírozott gyümölcs, mazsola és fel nem használt karácsonyi fűszer az ünnepek előtti sütőmaratonból, ráadásul még egy doboz unalmas vaníliafagyid is van a mélyhűtőben, akkor ez a recept lehet a megoldás minden gondra és bajra.
Házi készítésű tejszínes vaníliafagyiból, otthon kandírozott citrushéjakkal, finom rumba áztatott megolvasott mazsolával, pörkölt mandulával, és egy kevés házi marcipánnal megtoldva nyilván sokkal méltóbb lenne az ünnephez, de a ráfordított időt és a munkát szem előtt tartva nekem most mindenképp ez a lusta változat a favorit.

Stollen fagyi
  • 1 liter vaníliafagyi
  • kb. 1 csésze rumos mazsola (tasakos készen kapható)
  • 1 doboz kandírozott narancshéj
  • 1 doboz kandírozott citromhéj
  • fahéj, vagy ízlés szerint 2-3 teáskanál stollen fűszerkeverék (gyömbérpor, szerecsedióvirág, ánizs, koriander, szegfűszeg, fahéj, kardamom)
A fagyit 10-15 perccel a felhasználás előtt kiveszem a mélyhűtőből. ( de mire hazaérek vele a boltból kb. ugyanilyen mértékben megpuhul) Mixerrel belekeverem a fenti hozzávalókat és fahéjjal illetve stollen fűszerkeverékkel fűszerezem. Folpackkal kibélelt őzgerinc -formába öntöm, elsimítom és ráhajtom a fóliát. Legalább 6 órára a mélyhűtőbe teszem felvágás előtt.
Forraltbor-öntet

  • 2 csésze forraltbor (vörösborból, készen kapható)
  • 1 darab egész fahéj
  • kevés cukor
  • 1 nagy csésze mélyhűtött meggy vagy málna
  • 1-2 teáskanál étkezési keményítő
Az öntetet már előző nap is elő lehet készíteni. Ehhez egy kevés bort félrerakok, a többit pedig lassan felforralom a fahéjjal majd belefőzöm a gyümölcsöket (ha csak málna kerül bele, élénkebb piros lesz, mint meggyel) A fahéjat kihalászom belőle és a merülőmixerrel pürésítem a gyümölcsöket. Finom szűrőn átpaszírozom, visszaöntöm az edénybe és a hideg borral simára kevert keményítővel picit besűrítem. Hidegen és forrón is finom, nem csak ehhez a fagyihoz!
Gyerekeknek alkoholmentes öntetet pl. fűszerekkel felfőzött piros gyümölcsléből lehet főzni.


12 megjegyzés:

Reni írta...

ahhhhh... csak ennyi... ahhhh :)

Méhn Niki írta...

Úramistennn.... :O
Ez maga mennyország... :)

Ági, aki főz írta...

Ájultan fetrengek és nem tudom összeszedni magam. Ezt én akarom! Most!

Nyakkendős Elza írta...

Jól hangzik... :)

Unknown írta...

Nagyon ötletes! Kicsit hasonló hangvételű, mint a geeister Kaiserschmarren (jegelt császármorzsa).

Ottis írta...

Ez igen, nagyon tetszik!

Palócprovence írta...

Szuper! :)

á la carte kulinaria írta...

Ez isteni lehet!!!

Nina írta...

Merry Christmas and Happy New Year! XO
Nina

Nina írta...

May all your dreams come true and may you be blessed with all the best things in life! Happy New Year 2010! XO

madoemszi írta...

Szia !
Régi rajongó vagyok és annak ellenére ,hogy láttam már van ilyened :) de én is szeretnék adni neked egyet ... fogadd szeretettel és nézz be érte :)

madoemszi írta...

http://madoemszi.blogspot.com/
a könnyebbség kedvéért :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails