december 13, 2009

Tojásnugát - Turrón de yema



Ami az olaszoknak a torrone, a görögönek a halva, az a spanyoloknál a turrón. Nugátnak nevezem, mert azt hiszem ez az egyetlen félig-meddig megfelelő magyar fordítása, ezt a fajtát pedig tojásnugátnak. A turrón a mantecado és a polvorones mellett az egyik legtipikusabb spanyol karácsonyi édesség. Igaz, hogy manapság már nem csak ünnepek előtt, hanem egész évben kapható, de karácsonykor legalább bűntetlenül lehet fogyasztani minden mennyiségben és még fel sem tűnik.

Ha egy spanyol édesség fűszeres, karamelles, nagyon-nagyon édes, mézes, kandírozott gyümölcsöt tartalmaz vagy rengeteg mandulát, akkor egész biztosan a mórokra vezet vissza az eredete.
A közel 800 évig tartó arab uralom alatt csodálatos paloták épültek -lásd pl. Granadában az Alhambrát- mesés kertek és arab fürdők jöttek létre és természetesen a gasztronómiára is óriási befolyással voltak a muszlimok. Többek között a turrón is a mórok hagyatéka, ők honosították meg spanyolországban, ahogy sok más ételt, édességet és persze a sok- sok fűszert is.
A turrón de yema vagyis a tojásnugát csupán egyike a számtalan turrónfajtának. A legismertebb turrón a 2 ostyalap közé préselt mézből, tojásfehérjéből és sok sok cukorból készült kemény mandulanugát. Talán azért is ez a közismertebb, mert hosszabb ideig eltartható, mint a tojásos vagy a csokis turrón.

A tojásnugát elkészítése szerintem nem túl bonyolult, a legnehezebb része az, amikor ki kell várni azt a 6-7 napot amíg prés alatt van. Egy picit a marcipánhoz hasonlít mivel ugye tele van mandulával, de a marcipánnál omlósabb és a tojásnak köszönhetően olvadósabb, krémesebb.
Abszolút kedvecem a Turrón Crema Catalana, de sajnos csak nagyon ritkán jutok hozzá. Egyelőre receptem sincs hozzá, de ha lenne, akkor sem biztos, hogy nekiállnék. A profi cukrászüzemek műveihez hasonlót házilag nehezen lehet előállítani, illetve csak sok tapasztalattal lehetséges, felülmúlni őket pedig szinte lehetetlen.

A tojásnugátot egy kis odafigyeléssel szerintem még a kezdők is el tudják készíteni és ha még ma nekibátorkodnak, akkor 4. adventre pont ki is piheni magát a nehezék alatt.

Tojásnugát - Turrón de yema
  • 35 deka cukor
  • 125 ml víz
  • 4 tojássárgája (jó minőségű, friss, szép sárgájú tojást érdemes csak felhasználni hozzá!)
  • 30 deka nagyon finomra darált tisztított mandula
  • a szóráshoz porcukor

A vízből és a cukorból szirupot főzök. Néhány percig hűlni hagyom.
2 darab kb.10x15 cm-es formát sütőpapírral szépen kibélelek. Akkorára kell vágni a papírt, hogy a végén a turrón tetejére is rá lehessen hajtani! Én egy hosszúkás tupperware uzsonnásdobozt használtam.
A tojások sárgáját egy teflonozott edénybe teszem, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadom apránként a meleg szirupot végül a mandulát is hozzákeverem. Fntos, hogy a mandula a lehető legfinomabbra legyen darálva! Közepes lángon szintén folyamatos kevergetés mellett megforrósítom a masszát. A keverést nem szabad abbahagyni, különben leéghet a krém. 2-3 percig főzöm, majd az előkészített formába öntöm és elsimítom. Ráhajtom a papírt, és amikor langyosra hűlt, 1-1 kg nehezéket -mint pl. egy-egy csomag liszt vagy cukor- fektetek rá. Legalább 3 napig, de inkább 7 napig a nehezék alatt hagyom. ( az elsőt 3 nap után türelmetlenül kivettem!) Ezután kicsomagolom a turrónt, porcukrot szitálok rá bőségesen és jobb híján* karamellizáló pisztollyal égetem rá a karamellréteget.

A fenti mennyiség 2 darab turrónhoz elég!

*Hagyományosan egy tűzforró vaslappal történik a karamellizálás, illetve manapság egy elektromos célszerszámmal, ami egy merülőforralóhoz hasonló elven működő kerek és lapos fémspirál. Ezek mindegyike ritkaságszámba menő konyhai eszköz, karamellizáló pisztoly viszont már sok háztartásban előfordul. A karemell természetesen sokkal egyenletesebb és szebb lesz a feljebb említett szerszámokkal, de ne legyünk telhetetlenek!

Békés harmadik advent vasárnapot!


8 megjegyzés:

anna írta...

te jo eg, ez csodas lehet
[mennyire jo h leirsz ilyen recepteket!]

Gabah írta...

Ó, ez nagyszerű! Össze lehetne kötni a torronés cikkemmel! ;-) Micsoda össznépi sokszínűség!

Unknown írta...

Fehérjés torronét készítettem már többször is - kimondottan fárasztó az állandó, több órán át tartó kavargatás miatt. Viszont mivel csak fehérje van benne, ezért sokáig eláll, így több is készíthető belőle egyszerre. Erről a sárgájával készülő nugátról viszont nem hallottam még. Eláll ez egyáltalán a benne lévő tojássárgája ellenére?

Viktoria írta...

Szia, nagyon örülök, hogy ismét írsz!
Ha van időd és kedved van számodra egy körkérdésem:
http://fahejesfeta.blogspot.com/2009/12/tukorkerdes-legkedvencebb-vs-leggazabb.html

Névtelen írta...

Jaj, ilyet ettünk kint.. tényleg isteni!! De jó, h most már van hozzá reci is! :)

Üdv,
Nyestkutya

Unknown írta...

Anna :o) Örülök, hogy örülsz:o)

Gabah: A múltkor olasz torronét vettem, de majdnem beletört a fogam. Szerintem az egy fokkal keményebb mindegyiknél :o)

Beatbull: Lehet, hogy egy hónap féltve örizgetés után gyomorrontást vagy még súlyosabb tüneteket okozna, nem tudom. Én bízom a hökezelésben, és aggodalom nélkül belekóstolok az 1 heti érlelés után. Ette a család is, meg ajándékba is adtam egyet, senkinek nem lett töle baja, igaz nem érte meg a 8. napot :o) Úgy gondolom, hogy ha nem a radiátor mögött tárolom, hanem egy hüvös helyen (esetleg a hütöben) akkor még a tojássárgája ellenére is eltartható 10-14 napig.

Unknown írta...

Fahéj és Feta! Köszi:o)

Nyesti :o) El tudom képzelni, hogy te is megpróbálkozol vele hamarosan!

Unknown írta...

..nem tudom miért írtam, hogy nem érte meg a 8. napot. Az az igazság, hogy nem élte meg :o)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails