augusztus 05, 2008

Sztrapacska



4 személyre
  • 50 deka krumpli
  • 25 deka kenyérliszt (BL80)
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás
  • 12,5 deka juhtúró (ízlés szerint lehet több is, de épp ennyi a súlya egy kis csomagnak)
  • 15 deka kolozsvári szalonna
  • 1 tk. zsír
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • tejföl
A főzővizet forrni teszem, közben egy serpenyőben lassú tűzön hagyom kiolvadni a szalonna zsírját. Mivel a kolozsvári szalonna elég húsos és nem igazán akaródzik kisülni belőle a zsír, aláteszek egy teáskanálnyi sertészsírt, hogy szebben és könnyebben piruljon a szalonna, és így épp annyi sül ki amennyivel a végén meg tudom locsolni a sztrapacskát. A krumplit meghámozom és finomra reszelem. Beleütöm a tojást, megsózom, majd apránként beledolgozom a lisztet. A 25 deka liszt nem szentírás, mert gyakran a krumpli fajtájától is függ, hogy ennél többet vagy kevesebbet vesz fel. Mindenesetre egy picivel keményebbnek kell lenni a tésztának mintha nokedlinek készülne.

Az időközben megpirult szalonnát a zsír nagy részével együtt átszedem egy kis tálba és melegen tartom. A visszamaradó zsírba morzsolom a juhtúrót, hozzáadom a szétnyomott fokhagymát és 1-2 kanál tejföllel elkeverve felolvasztom. A sztrapacskát a forró sós vízbe szaggatom. A nokedlivel ellentétben ezt nem szabad leszűrni amint feljön a víz tetejére, mert ekkor még nyers benne a krumpli, hanem néhány percig főzni kell. 1-2 szemet megkóstolok, és ha átfőtt akkor leszűröm, de nem öblítem le, hanem egyenesen a felolvasztott juhtúróhoz keverem, jól összemelegítem vele, és még forrón tányérokra szedem. Tejföllel meglocsolom, rászedem a sült szalonnát, végül pedig meleg zsírral megcsepegtetem.

6 megjegyzés:

Fűszeres Eszter írta...

Maci drága, miért nem jelennek meg a fotóid a gasztroblogon?

Unknown írta...

Mert elszúrtam a blogbejegyzések feedjét, és rövidre állítottam. Közbe meg már szabotázsra és összeesküvésre gyanakodtam... ;o)

Fűszeres Eszter írta...

Akkor jó :-)
Csak mert imádom a képeidet. Is.

Pirikenagyi írta...

Hú de jó tud ez lenni! Prágában voltunk pár hete, én mindennap sztrapacskát ettem egy olyan kocsmában, amelyik megkapta a legjobb sztrapacskakészítő címet, és nemcsak megkapta, hanem évről évre meg is őrizte. Legjobban a kaprost és a káposztást szerettem.

Unknown írta...

Pirikenagyi,

nagyon szívesen ettem volna kaprosan , mert imádom, de sajnos nem volt már itthon kaprom :o((((
A káposztást csak hallomásból ismerem, még sosem kóstoltam.

Ditte írta...

Sziasztok,

Nálunk vidéken szokás volt savanyúkáposztával is készíteni a sztrapacskát. Igen tudom, hogy hangzik, nem valami bizalom gerjesztő, éppen ezért nagyon kellemesen csalódhat az aki mer kockáztatni. Ha van kedvetek próbáljátok ki ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails