augusztus 06, 2008

Nyers ribizliszörp



A mama szerint fél kilónyi jól megmosott és lecsepegtetett gyümölcshöz 18-20 deka cukor elég. A beleszánt cukor felét hozzáadva kézzel jól meg kell törni a gyümölcsöt, és lefedve 2-3 napra meleg, napos helyre tenni, és közben néhányszor át kell keverni. Ezután egy gézruhába öntve alaposan ki kell préselni a levét, hogy szinte csak a magok maradjanak vissza. Most fel kell oldani benne a cukor másik felét is, és steril üvegbe töltve mehet is a hűtőbe. Állítólag egy csipetnyi citromsav is kellene bele, de a ribizlim olyan savanyú volt, hogy nem éreztem szükségét a további savanyításnak. Mivel se tartósítószert nem tartalmaz, se pedig hőkezelve nincs, ezt a szörpöt néhány napon belül el kell fogyasztani, de addig is hűtőben a helye. Fél kiló ribizliből 2 x 4 evőkanálnyi fruktóz hozzáadásával (ilyen is előfordul, de nem volt itthon cukor) bő 4 dl szörp lett, szóval ezt a mennyiséget igazán nem gond 3-4 nap alatt eltűntetni.



Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails