szeptember 08, 2007

Tortilla de patatas - update, illetve jóvátétel


Igazságtalan voltam a tortillával szemben néhány hónappal ezelőtt. Olyan lekicsinylően nyilatkoztam róla, hogy már erősen kételkedni kezdtem a bejegyzés létjogosultságában. Vajon miként lehetne más szemszögből megközelíteni, hogy egy érzéki, izgalmas ételre asszociáljunk a neve hallatán, és ne egy unalmas krumplilepényre? Talán sonkával kombinálva?
Hát persze, ez a megoldás!
Sonka, sonka ...
Nem krumplitortillához hasonlította Szilvia dús kebleit forróvérű latin szeretője? Ennivaló hasonlat.
Meglehetősen rég láttam a Jamón, Jamón (Sonka, sonka) című filmet az akkor még szinte ismeretlen Penélope Cruzzal, -alias Szilvia- a főszerepben. Magára a történet egészére már csak nagyon halványan emlékszem, mégis egy életre megmarad bennem a fent említett hasonlat, és a tipikus spanyol képek. Példaként a serrano sonkák tucatjait említeném, ahogy a csarnok mennyezetéről lógva érlelődnek a hegyi levegőn, vagy az óriási bikasziluetteket ún. "toro de osborne", ahogy büszkén uralják a horizontot a kopár táj fölött.
Tehát mégiscsak létezik összefüggés a tortilla, és az érzékiség között!
Már az elkészítése is odafigyelést igényel, nem hiába mondják, hogy akkor mehet férjhez egy lány, ha már jó tortillát tud sütni. Tehát mérceként is szolgál ez a filléresnek mondható, híres spanyol nemzeti étel. A rántottához semmiképp sem hasonlítható, mert sokkal inkább masszív a szerkezete, mint egy laza krumplis rántottának. A hozzávalók aránya, és a sütés módja garantálja, hogy szépen szeletelhető legyen akár egy torta, kívül aranysárgára süljön, belül pedig "blanca" maradjon, ami ebben az esetben ez inkább világosat jelent, mintsem fehéret. Alapvetően krumpliból, tojásból és olívaolajból készül, hagymát nem adnak hozzá mindenütt törvényszerűen. Ezen kívül pedig számos variációja létezik, mint például a tonhalas, kolbászos, zöldpaprikás, spárgás, tengeri herkentyűs, stb...stb...
A hagymás változatnál 2 dologra kell ügyelni: túl sok hagymától édes-keserű, és "szottyos" lesz a tortilla, tehát nem árt mértékletesnek lenni. Valamint ajánlatos inkább szálasra vágni, mert a túl apró hagyma megég, mire megpuhul a krumpli.
A sütés hőfoka is fontos: csak lassan, alacsony lángon sül meg egyszerre belül, és pirul meg kívül. Magas lángon sütve elég a külseje, a közepén viszont nyers marad a tojás. Apropó tojás: villával lazán elkeverni épp elég, mert alaposan felverve túl levegős lesz, és ezáltal szivacsos, buborékos lesz a krumplilepény. Férjes asszonyok elvétve megengedhetik maguknak ezt a hibát, az eladósorban lévők viszont jobb, ha odafigyelnek!


Chilii&csoki kulináris blogján is található részletes tortilla leírás, és fényképes szemleltetés!

Itt pedigegy kis videóval szemléltetve az elkészítése



3 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez jó:)most előkeritek egy tortillát még a föld alól is! penelope rlz :D

Névtelen írta...

szia!
Ezt is elkeszitettem, segitseg volt a video, pontosan lassam is hogy keszul.Pont olyan lett amilyennek lennie kell. Nalad mas kommenteket is olvastam, nekem is az a velemenyem egy kicsit krumplis tojasrantotta jellegu.Nem az en esetem, mar banom, hogy nem tettem bele vmi hust is. Egyebkent a recept nagyon jo, csak nem az en izvilagom (bar a burgonyat elegge szeretem).

angidecsy írta...

Hello,
Akkor az igazi ha a kozepe nem szaraz, de akinek kedve tartja tehet bele hosszukasra vagott parolt zoldpaprikat vagy tonhalat s ugy finomabb (izesebb) lessz. A Bar(ok)-ban ugy is szokas felszolgalni hogy a tetejere tesznek pl. majonezzel kikevert tonhalat, parolt gombat vagy beuff salatat es egy masik 1 tojasbol keszult vekony rantottaval letakarjak. Nem reg lattam egy vendegloben hogy a 2010es bajnok tortillahoz a burgonyat sutoben paroljak olajos tepsiben, neha megforgatva kb 40 percig es a hagymat karamellizalva adjak hozza. Az elejen en is csak egyszeru "krumplis rantottanak" lattam, de most igy, 10 evi made in Spain utan, megertem miert tartozik a spanyolok kedvencei koze. Kedves MACI, a bloggod nagyszeru, az elkeszites leirasaert csak gratulalni tudok, ertheto es preciz minden. Imadom a pudingos meggyes pitet!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails