
Nagyon régóta ismerek egy spanyol asszonykát, akit
ől sok mindent ellestem fiatalon, kezd
ő háziasszonyként. Csodáltam, hogy mennyi élet és energia szorult ebbe az alig 1,60 m pici n
őbe, aki 3 gyerekének, és ritka válogatós férjének naponta friss ételeket varázsolt az asztalra. Nem tévedés, többfélét f
őzött rendszeresen, mindegyik szeme fényének külön-külön teljesítve a kívánságát. Soha finomabb raviolit, tortellinit, gnocchit nem ettem, mint nála, és azok a paradicsommártások ... Frissen sült húsokra, változatos zöldségköretekre, utánozhatatlanul f
ű

szerezett salátákra, forró, gözölg
ő, jóízű, tartalmas levesekre emlékszem, és a rutinos, könnyed f
őzési stílusára. Szardínián született férje kedvéért tökéletesen megtanulta az olasz konyha minden csínját-bínját, így aztán f
őleg olasz ételek kerültek tányérra.
Egyik télen a fiai elhatározták, hogy mikrosüt
ővel lepik meg a mamát karácsonyra, de a biztonság kedvéért megkérdezték t
őle, hogy vajon örülne-e neki. A válasz az volt, hogy természetesen örülne. De egyben felhívta a fiúk figyelmét arra is, hogy akkor bizony a mikróban melegíti majd meg nekik a tésztát, ha hazaérnek a munkából. Min
ő könnyebbség lesz ez neki!!!
No, talán nem nehéz kitalálni, hogy miután belegondoltak a fiúk, hogy nem frissen f
őtt, abban a percben lesz
űrt tésztát kapnak ebédre, meggondolták magukat, és mégsem vették meg a mikrót karácsonyra. Azt hiszem luxus-házipapucsot ajándékoztak pici, dolgoskez
ű anyukájuknak.
Ez jutott eszembe, miközben a megf
őtt lila krumplit hámoztam a gnocchihoz. Vajon mit szólnának Isabell fiai, ha a megszokott paradicsommártásos gnocchi helyett lila szörny-gnocchikkal várná
őket a mama haza? Csukott szemmel talán fel se t
űnne nekik, hogy csalás van a dologban, mert ízre nem különbözik szerintem a hagyományos krumplis gnocchitól.

Nagyon érdekes, hosszúkás-göcsörtös formájú ez a francia import krumpli. A külseje majdhogynem fekete, belül pedig sötétlila. Héjában f
őztem meg kb. fél kiló krumplit, még forrón lehámoztam, majd krumplinyomón átnyomtam. Gyönyör
ű er
ős színe volt még ekkor is. Mikor langyosra h
űlt, egy pici tojást ütöttem bele, sót, és annyi durumlisztet adtam hozzá, amennyivel egy közepesen rugalmas tésztává lehet összegyúrni. Lisztezett deszkán 4 darab hosszú vékony rudat sodortam bel
őle, és 1-1,5 cm-es darabokra felvágtam. Villával kicsit megnyomtam egy-egy oldalát a gnocchiknak, majd lobogva forró sós vízben addig f
őztem, amíg fel nem jöttek a víz felszínére. A vízb
ől egyenesen az Isától eltanult mártásba szedtem
őket, és pecorinoval megszórva tálaltam. A mártáshoz egy fej apróra vágott hagymát és egy gerezd felaprított fokhagymát olívaolajon megdinszteltem, rádobtam egy-egy darab nagyon apróra vágott zellert, hokkaido tököt, és egy sárgarépát. Amikor már kezdett szétf
őni a tök, egy csésze el
őf
őzött borsót is hozzáadtam. Még 5 percig f
őztem, majd sóval, borssal ízesítettem, és egy ev
őkanál pecorinot kevertem hozzá. Pontos mennyiségeket nem tudok megadni -legalábbis nem nyugodt lelkismeret mellett- mert nem csak a krumpli, de a liszt min
őségét
ől is függ, hogy milyen arányban kell keverni a kett
őt.
Lila, és más szín
ű krumplikról
itt lehet olvasni. Lila gnocchit pedig
más is csinál, szóval nem is annyira agyament dolog ám ez!
25 megjegyzés:
Maci, mostmár tényleg kész vagyok.
Eszter, szó szerint ezt akartam mondani, de csak azután, hogy a nyomdafestéket nemigen tűrő kifejezéseket kivettem a mondatból:)))
Ezt nem értem...hisz csak egy kis lilakrumplis gnocchi, semmi flanc :o)
Már látom a következőket: zöld sárgarépa, fekete zöldborsó, sárga petrezselyem..... és mi jöhet még?
huha, eleg bizarr, bar nem furcsabb vegul is, mint a fekete rizotto :-)Csaladkadnak hogy tetszett?
Hát ez kurva jó :) (muszáj fakanálkát kicsit pótolni :) ).
És akkor most tényleg Maci,hol is élsz? Egy másik bolygón? Én egy normális (eredeti), jó mínőségű juharszirupot sem kapok ebben az országban, nemhogy lila burgonyát!
Még a post közepénél is azt hittem, hogy ez csak poén. Aztán a félbevágott "krumplit" látva, már biztos voltam benne, hogy csak viccelsz, Maci! :-DDDDDDDDDD
Hát ti nem láttatok még lila krumplit? ;o)
Köszönjük a kérdést, marslakó családomnak ízlett, (nem vicc) habár az áttört krumplit látva megjegyezte a lányom, hogy: ez biztos nem finom!
És lám, ugyanolyan finom volt, mint a másik.
Én már láttam lila krumplit. A tv-ben :-) Jamie Oliver termeszti a kertjében... Ő a férjed? Úgy könnyű!!!
Na tessék, lelepleztél!
Igen, tenyérnyi kis londoni kertünkben lila krumplit termesztünk, amiböl a gnocchihoz Jamie a sapkájában hozott be néhany kilót. Ebéd után sokszor gesztenyét pucolgatunk, lefekvés elött pedig a saját termésü gránátalmáink magjait számolgatjuk.
Üdv: Jules
Ha legközelebb lesz felvétel a fifteen-be, akkor szóljatok légyszíves! Köszi: egy szegény magyar munkanélküli fiatal ;-)
Hihetetlen... :D
a Culinarisban lehet kapni lila krumplit, elég húzós az ára, de én már láttam olyat, bibííí:)
Hát ez eszméletlen :)
Ilyen lilát én is akarok!!!! :)
Klassz a kép:)
Egy kis ízelítő a színes krumplik házatájáról..
http://www.deliciousorganics.com/recipes/potatoes.htm
Üdv,
Kata
a postban mintha lenne még két fotó? nem tudom megnyitni.
Hasonló készült itt is:
http://cookalmostanything.blogspot.com/2007/09/presto-pasta-night-30.html
Hát ezt levágta, szóval a link
én először valami céklára tippeltem.mármint szinezőanyagnak.de mitől lila a krumpli??magától??vagy valami gén-izé, vagy csak a jó öreg mendel-féle nemesítés?? nem mindegy.
lila krumplipüré! sőt krumplis pogácsa!!!
Ja, marmalade.a dmben lehet jó-és bio-juharszirupot kapni.csak épp 1200 körül van két deci :-((
@Pirikenagyi: 3 fotó van a postban, szerintem mindegyiknek meg kellene nyílnia!
@Piszke: én úgy tudom,hogy ez mindenféle külsö behatás nélkül ilyen lila, semmi festékanyag vagy génmanipuláció nincs a dologban.
@Névtelen: Köszi a linkeket, máris beraktam a postba! Látom másnak is azért egyre jár az agya, lila krumpli, gesztenyeliszt stb...;o)
Ez valami eszméletlen! Szoktam látni lila krumplit a piacon (külföldön élek...), de eszembe nem jutott volna gnocchit csinálni belöle! Köszi a tippet!
@Partizán Orsi:Hát akkor rajta!A lilából még jobb lett a gnocchi, mint a sima lisztes krumpliból.
Megjegyzés küldése