1. nagyon szeretem a rizottót
2. tökszezon van
Ebből a két tényezőből adódott ez a tökkel ütött vacsora. A receptet az essen&trinken aktuális számából merítettem, ahol egy mesterien szép fotó kíséretében tűnt fel. Bevallom, csak azután olvastam el a receptet, miután kinézegettem magam a képen, de addigra már eltökéltem, hogy megcsinálom. Némileg eltértem a leírástól, többek között ott, hogy én a hokkaido tökök húsát kikapartam. Talán a tökben való tálalás nem is annyira kötelező érvényű, de nagyon hatásos!
4 személyre:
- 20 deka rizottó rizs
- 2x2 ek. olívaolaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 fej vöröshagyma
- 2+1 gerezd fokhagyma
- 2 darab zellerszár
- 2 hokkaido tök
- 2 érett, kemény paradicsom
- 3 ek. reszelt pecorino
- 4 ek. reszelt jól olvadó sajt pl. provolone
- kb. 1 l húsleves
- friss kakukkfű
- só, bors
A hokkaido tököket félbevágom, kikanalazom a magjukat, és kikaparom őket óvatosan, hogy sértetlen maradjon a héjuk. A felső peremét vastagabbra hagyom, vajjal megkenem, és sütőben 200°C fokon elősütöm.
2 evőkanál olívaolajon megfuttatom a hagymát, 2 gerezd fokhagymát, és rádobom a kikapart tököt, és a zellerszárat. Sózom, borsozom, beledobom a kakukkfüvet, és puhára párolom. Egy másik serpenyőben a lehéjazott, kimagozott paradicsomot futtatom meg fokhagymás olajon. 2 evőkanál olajon üvegesre pirítom a rizst, felöntöm borral, majd amikor elfőtt, lassanként adagolom hozzá a húslevest, és rendületlenül kevergetem. Ha elkészült a rizottó, hozzákeverem a zöldséget és paradicsomot, valamint a reszelt pecorinot, sóval és borssal ízesítem. A megsült tökhéjakba merem a rizottót. Rászórom az olvadós sajtot, és 200°C fokos sütőbe tolom annyi időre, amennyi alatt megolvad a sajt.
2 evőkanál olívaolajon megfuttatom a hagymát, 2 gerezd fokhagymát, és rádobom a kikapart tököt, és a zellerszárat. Sózom, borsozom, beledobom a kakukkfüvet, és puhára párolom. Egy másik serpenyőben a lehéjazott, kimagozott paradicsomot futtatom meg fokhagymás olajon. 2 evőkanál olajon üvegesre pirítom a rizst, felöntöm borral, majd amikor elfőtt, lassanként adagolom hozzá a húslevest, és rendületlenül kevergetem. Ha elkészült a rizottó, hozzákeverem a zöldséget és paradicsomot, valamint a reszelt pecorinot, sóval és borssal ízesítem. A megsült tökhéjakba merem a rizottót. Rászórom az olvadós sajtot, és 200°C fokos sütőbe tolom annyi időre, amennyi alatt megolvad a sajt.
3 megjegyzés:
Szia Maci!
Ez nagyon gusztára sikeredett, a fotó csúcs lett!
Üdv:provence
Maci! Úgy tűnik, hogy nagyon egy rugóra jár az agyunk ma. :)
Ugye ugye! Tökös telepátia!;o)
Megjegyzés küldése