- 25 deka főtt gesztenye megpucolva + fél pohárka tej
- 3 tojás
- 15 deka cukor
- 2 ek. rum
- 5 deka vaj
- 2 ek. liszt
- 3 dl tej
- a formák kikenéséhez egy darabka vaj
- 5 ek. cukor a karamellhez + 1 teáskanál vaj
5 deka vajból, 2 evőkanál liszttel és 3 dl tejjel besamelt főzök, és hűlni hagyom. A gesztenyét bevagdosom, megfőzöm, és megpucolom. Hozzáadom tejet,a rumot, és teljesen krémesre, finomra mixelem, végül a besamelhez keverem. A tojások fehérjét kemény habbá verem, sárgáját pedig fehéredésig keverem a cukorral. A tojáskrémet elvegyítem a besameles-gesztenyés krémmel, végül beleforgatom a tojáshabot. Közben az 5 evőkanál cukrot világosra pirítom, félrehúzom a tűzről, és elkeverem benne a vajat. 8 kicsi felfújt formát vékonyan kivajazok, 1-1 kanál karamellt rakok bele, és 2/3-áig töltöm bele a masszát. Egy mély tepsibe rakosgatom őket egymás mellé, és annyi forró vizet öntök köréjük, hogy félig álljanak benne. Óvatosan a 150°C fokra előmelegített sütőbe tolom a tepsit, és kb. 50 percig sütöm. Még langyosan kifordítom a formából egy desszertes tányérra.
(a megmaradt masszát egy kivajazott, zsemlemorzsával kiszórt tortaformába öntöm, és szintén 50 percig sütöm)
(a megmaradt masszát egy kivajazott, zsemlemorzsával kiszórt tortaformába öntöm, és szintén 50 percig sütöm)
2 megjegyzés:
Ez a felső kép annyira, de annyira kívánatos! Maci, Maci, rossz hatással vagy a mérlegem nyelvére!
Az én mérlegem nyelvére is rossz hatással vagyok,hidd el. De sebaj, meg kell tanulni mérlegül, és akkor szót lehet érteni vele. Tudom miröl beszélek! ;o)
Megjegyzés küldése