szeptember 24, 2007

Gesztenyés desszert - felfújt, puding, vagy mi ...

Az idei gesztenye-őrületem következő láncszeme egy desszert, amely eredetileg pudingnak készült, aztán mégis felfújt lett belőle némi flan beütéssel. (vagy talán mégiscsak puding?) Tavaly sütöttem már egy hasonlót, de most az istenért sem találtam a receptjét, így kénytelen voltam improvizálni, és egy adag gesztenyét, 3 tojást, meg egy adag besamelt megreszkírozni. Irdatlan nagy adag lett belőle, ami azt jelenti, hogy 8 kisebb forma, és egy 24-cm-es kerek tortaforma telt meg vele, igaz utóbbi csak félig. A massza állagával és ízével tökéletesen meg voltam elégedve, egyedül a karamell mennyiségét duplázom meg legközelebb, mert abból épp egy-egy kanálnyi jutott a formák aljába. Nagyon tetszett, hogy maga a tészta nem volt túlzottan édes, a karamell viszont nagyon jól kiegészítette. Azt reméltem, hogy a flanhoz hasonlóan szépen rajtamarad a kifordított felfújton a fényes karamellréteg, de sajnos egy része a formában ragadt. Szerencsére könnyen ki lehetett szedni egyben a vékony ropogós karamellt, és a felfújt tetejére illeszteni, mintha mi sem történt volna. 50 perc vízfürdőben való sütés után nagyon finom könnyű, icipicit krémes, és szaftos geszenyedesszert lett belőle.
  • 25 deka főtt gesztenye megpucolva + fél pohárka tej
  • 3 tojás
  • 15 deka cukor
  • 2 ek. rum
  • 5 deka vaj
  • 2 ek. liszt
  • 3 dl tej
  • a formák kikenéséhez egy darabka vaj
  • 5 ek. cukor a karamellhez + 1 teáskanál vaj
5 deka vajból, 2 evőkanál liszttel és 3 dl tejjel besamelt főzök, és hűlni hagyom. A gesztenyét bevagdosom, megfőzöm, és megpucolom. Hozzáadom tejet,a rumot, és teljesen krémesre, finomra mixelem, végül a besamelhez keverem. A tojások fehérjét kemény habbá verem, sárgáját pedig fehéredésig keverem a cukorral. A tojáskrémet elvegyítem a besameles-gesztenyés krémmel, végül beleforgatom a tojáshabot. Közben az 5 evőkanál cukrot világosra pirítom, félrehúzom a tűzről, és elkeverem benne a vajat. 8 kicsi felfújt formát vékonyan kivajazok, 1-1 kanál karamellt rakok bele, és 2/3-áig töltöm bele a masszát. Egy mély tepsibe rakosgatom őket egymás mellé, és annyi forró vizet öntök köréjük, hogy félig álljanak benne. Óvatosan a 150°C fokra előmelegített sütőbe tolom a tepsit, és kb. 50 percig sütöm. Még langyosan kifordítom a formából egy desszertes tányérra.

(a megmaradt masszát egy kivajazott, zsemlemorzsával kiszórt tortaformába öntöm, és szintén 50 percig sütöm)

2 megjegyzés:

Fűszeres Eszter írta...

Ez a felső kép annyira, de annyira kívánatos! Maci, Maci, rossz hatással vagy a mérlegem nyelvére!

Unknown írta...

Az én mérlegem nyelvére is rossz hatással vagyok,hidd el. De sebaj, meg kell tanulni mérlegül, és akkor szót lehet érteni vele. Tudom miröl beszélek! ;o)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails