augusztus 13, 2007

Tapas(z)talatok falatonként 1.rész


A nappali 40°C körüli hőmérsékletek után valóságos felüdülés esténként kiruccanni, bele a nyüzsgő nagyvárosok sűrűjébe. 1-2-3-4...tinto de verano mellett lehűl a forróságtól gyötört test és lélek, és most már az sem zavar, hogy egyetlen halvány szellő sem téved be a betonrengeteg szűk utcáiba. Kellemes 33°C foknál iszogatjuk a jeges italokat, és élvezzük a tapasokat. Bár már megvolt a vacsora, mégsem tudunk ellenállni az ínycsiklandó finomságoknak. Sok helyen étlapról lehet kérni a kísérőt az ital mellé, máshol viszont az van amit az asztalra raknak. Napközben is jól jön városnézés közben, vagy épp siesta előtt betérni valahová pár falatra, meg néhány hűsítőre. A legkedveltebb helyeket 2 órakor szabályosan ellepik a vendégek, és 2 órán keresztül hihetetlen nagy a nyüzsgés. Sokaknak ez jelenti az ebédet, és bizony a nagy hőségben jól is lakat a 3-4 apróság, ami az italokat kíséri.

Elsőként egy malagai tapas bárt szeretnék megemlíteni, ahová a nyaralás alatt betértünk, nyilvánvalóan már a neve is magáért beszél: Tapa´s Bar. Malaga centrumában a fő sétálóutcából nyílik az átjárás a Plaza de las flores-re, egy nyugodt, akár elegánsnak is nevezhető térre. Az étlapon számtalan fogást találunk, nagyjából 2-5€-ba kerül mindegyikük. Az első kör ital mellé egy tányérka chipset adnak, néhány szelet rusztikus kolbász kíséretében. Megkóstoltuk a paellájukat, majd a méregerős gambas al pil-pilt, apró nyársakat bárányhúsból (pinchitos), hajszálvékony frissensült karajszeleteket (lomo a la plancha) sült krumpli kíséretében, és az olajban sült padlizsánt. Bár a húsok zsengék és jól fűszerezettek voltak, mégis utóbbi vitte a pálmát: szép világosra sült, lisztbe mártott ropogós padlizsánszeletek, épp csak egy pici sóval ízesítve. Nagyon finom. Később útba ejtettük Malaga legnépszerűbb kávéházát, a Lepanto-t, ahol gyönyörű sütemények tömkelegei kelletik magukat a vitrinekben. Isteni éclairek, diós-krémes, karamelles szépségek, apró minyonok és mini fánkokvannak kínálatban. Nehéz a választás, ellenállni pedig nemcsak nehéz, hanem egyenesen lehetetlen.

Granadában a RECA nevű bár majdhogynem kihaltnak tűnik még déli
12-kor. A tapas(z)taltabbak röviddel 2 előtt megjelennek, és elfoglalják
a helyeket a napernyő alatt. Itt -bár van étlap is- automatikusan hozzák a körönkénti soros tapast. Elsőként pl. egy tűzforró, pici vasedénykében tálalt paellát kapunk, másodiknak tésztában sült halfilé-darabokat, majd egy-egy mini hamburgert. Gyors és figyelmes a kiszolgálás, tetszik a hely. A dolog érdekessége, hogy Granada tartományban csak az italt kell fizetni a tapas bárokban, egyedül az étlapról rendelt adagokat (ración) számolják fel.



5 megjegyzés:

Unknown írta...

Mégis melyik normális spanyol enne reggelire tapast? ;) Kb. 11kor ha reggeliznek, s az is csak egy kávé. Node mondjuk cserébe este is 21 körül érkezik csak néhol a szakács az étterembe - osztrákoknak van ahol ilyenkor már épp lefekszik ;)
Khm, Granadában messze nem minden tapas bárban ingyenes a tapas - legalábbis amelyekben én jártam, ott fizetni kellett (no a nevüket nem tudom már). Almeriában viszont tényleg ingyenes a tapas, s csak az italért kell fizetni - bár szerintem itt is csak bártól függ.
Kis infó azoknak, akik még ne ismernék a tinto de veranot: vörösbor szénsavas citromlével s tényleg nagyon finom! Ugye hoztál belőle? ;)

Unknown írta...

Ezek szerint én tudom, hova kell menni Granadában ingyen tapasért;o)
Jómagam is egy tapas bárban szorgoskodom, és való igaz, hogy este 10 elött nem túl nagy a forgalom.
Tintot nem hoztam, mert szent meggyözödésem, hogy az csak ott helyben ízlik!;o)

Névtelen írta...

Nekünk is ajánlották Granadát a ingyen-tapasok miatt, mert, mint ismerősöm állította egy bárban sem fizettek a tapasért, mindig járt az ital mellé. (Így mindig jóllaktak több tapas bár meglátogatása után :-))
Mi, úgy emlékszem, hogy egy Bill's Bar nevű egységben jártunk és igen-igen, tinto de veranot rendeltünk, amihez ingyen! jött a fenséges paella. Szerencsére egy külföldi sem volt rajtunk kívül, a helyiek iszogattak és tapasoztak harsány jókedvvel.
Malagában nem volt átütő gasztro-élményem, de annál inkább Barcelonában, ahol szintén egy turisták által nem látogatott helyet találtunk (ilyenekre vadásztunk) és a helyi -egyébként isteni - specialitást a vörösborban főtt chorizot ettünk. :-)

Névtelen írta...

"Mégis melyik normális spanyol enne reggelire tapast? ;)"

Sok normalis spanyol tapasozik peldaul szombaton es vasarnap kora delelott, barcelonaban dolgozom, tehat van fogalmam rola mit irok! Reggelizik is a tobbseguk, es nem csak kavet.

Névtelen írta...

ahogy en tapasztaltam is es ahogy egy madridi baratnom is meselte, jellemzoen egesz nap tapas-oznak es este esznek csak 'rendes' vacsorat. Ez az oldal viszont megy a kedvencekbe - koszi maci

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails