Vendégségben kóstoltam ezt a szilvás lepényt. Mielőtt felvágtuk volna, fogalmam sem volt mi rejtőzik az aranysárgára sült "takaró" alatt. A receptet azonnal bespájzoltam, és az első alkalommal megsütöttem. Könnyen összeállítható, finom és könnyű a tésztája, épp kellően édes. Ellenben a szilva amit kaptam hozzá, rendkívül savanyú volt, nyersen szinte ehetetlen. A tésztában szépen megpuhult, pirosasra színeződött, és kellemesen ellensúlyozta a marcipánréteg édességét.
A recept:
A recept:
- 20 deka cukor
- 20 deka puha vaj
- 1 csipet só
- 6 tojás
- 1,5 dl tejföl
- 30 deka liszt
- 10 deka darált mák
- 1 cs. sütőpor
- 1 cs. vaníliáscukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kg szilva
- 20 deka marcipán
- 10 deka vaj
- 10 deka cukor
- 0,5 dl tejföl
- 4 kanál méz
- 20 deka mandulalap
A puha vajat a sóval és a cukorral habosra keverem, majd egyenként beledolgozom a tojásokat, végül a tejfölt. A sütőporral elkeverem a lisztet és a mákot, és a tojásos masszába forgatom. Sütőpapírral kibélelt tepsibe (40x26 cm) kenem a tésztát, kirakom a félbevágott szilvákkal, és hőlégkeverésnél175 fokra előmelegített sütőbe tolom 25 percre.
A marcipánt apró darabokra vágom, és a vajjal, mézzel, valamint cukorral addig melegítem, amíg sűrű, folyékony masszává válik. Amikor egy kicsit meghűlt, belekeverem a fél dl tejfölt, és a mandulalapokat. A tésztát kiveszem a sütőből, és a tetejére kanalazom a marcipános krémet, majd óvatosan elegyengetem. További 20 percig sütöm, majd tűpróba után kiveszem.
További szilvás receptek:
6 megjegyzés:
Maci, ez lesz az új konyhámban készülő első desszert!:)
Nagy megtisztelésnek venném, ha ez avatná fel az új sütödet!
Szia!
Ki szeretném próbálna ezt a sütit, csak nem tudom, micsoda az a mandulalap, s hol lehet beszerezni. Google-ban sem találtam róla semmit. :( Tudnál ebben segíteni?
Köszi szépen! Kolbi
A mandulalap nem más, mint szeletelt mandula. Így már biztosan találsz róla a googleban is infót! Manapság már minden szupermarketben kapható.
nos, a sütő nem új, "csak" a bútor és a burkolat, de a jó kis indesit sosem hagyott még cserbe, nem cseréltem le. mutatok majd képeket "otthon" a konyháról, bár semmi extra nincs benne:)
Remélem sok örömöd lesz a szép új konyhádban, sok finomat fözöl benne, és a "régi jó" sütödben pedig ezentúl is sok finomságot sütsz ! Már látatlanban is gratulálok a konyhához, és kíváncsian várom róla a képeket!
Megjegyzés küldése