augusztus 27, 2007

Serpenyőben sült kenyér

Mint ahogy a neve is elárulja, serpenyőben sütöttem kenyeret. Egyrészt mert nincs spéci kenyérsütő formám, másrészt mindenképp kerek kenyeret szerettem volna. A lecsatolható nyelű serpenyőt a sütőben előmelegítettem, és ebbe pottyantottam a megkelt tésztát. Aránylag vastag ropogós kérge lett, a belseje pedig ruganyos, "harapós", kicsit parasztkenyér jellegű.
Az alaprecept "Tejfölös fehérkenyér" néven fut az nlc-n. Már többször sütöttem eszerint kenyeret, és mindig elégedett voltam, igaz nem vagyok nagy kenyérsütő, se pedig megszállott kenyérevő. Most étolaj helyett olívaolajjal dagasztottam be, citromlé helyett ecettel, és mivel egy szomjasabb bio kenyérlisztet vettem, több vizet is kellett hozzáadni. Friss élesztő helyett szárítottal kelesztettem, de ez most egy durvább szemcséjű "bioélesztő" volt, és jóval nehezebben olvadt el.


Tejfölös fehérkenyér, serpenyőben sütve
  • 1 kg kenyérliszt
  • 14 g szárított élesztő
  • 1 ek. cukor
  • 1 ek. só
  • 3 ek. tejflöl
  • 3 ek. ecet
  • 2 ek. olívaolaj
  • 5,5-6 dl langyos víz
A lisztet, cukrot, élesztőt, sót, tejfölt, ecetet és az olajat egy nagy dagasztótálba rakom, és elkezdem dagasztani 4 dl vízzel. Apránként annyi vizet öntök még hozzá, amennyit felvesz. Kézi mixerrel addig dagasztom, amíg közepesen lágy, sima és fényes lesz a tészta, és elválik az edény falától. (15-20 perc) Ekkor megemelem a tésztát, és pár csepp olajjal bekenem a tálat, és a tészta tetejét is. Lefedve jó 1 óráig kelesztem. Amikor megkelt, ököllel visszaütögetem a tésztát, így levegőtlenítem. Lisztezett deszkán egy nagy gombóccá gyúrom össze, és egy darával megszórt, durva szövésű konyharuhával kirakott tálba rakom át. A konyharuha túllógó részeivel betakarom, és még 30 percig kelesztem. Közben 200°C fokra előmelegítem a sütőt, és egy vastag teflonserpenyő nyelét lecsatolom, magát az edényt pedig a sütőbe tolom. Amikor megkelt a tészta, kiemelem a serpenyőt, és a sütő falait és alját vízzel bespriccelem. A tálból a forró serpenyőbe fordítom a tésztát, darával és liszttel leszórom, majd éles késsel bevágom a tetejét.
15 percig 200°C fokon sütöm, majd további 30 percig 180°C fokon.

16 megjegyzés:

Éva írta...

szerinted meg lehet ezt sütni gépben is? mert ha igen, akkor nekiállnék, hogy legyen estére kenyerünk.

Unknown írta...

Simán.De azt hiszem felezned kell a mennyiséget, hacsak nem elbírja a géped a kiló lisztet.

Névtelen írta...

persze, elfelezem. rögtön azután, hogy elpusztítottuk a joghurtos-lenmagos kenyeret;-) köszönöm!

Pirikenagyi írta...

a férjem vett nekem egy kenyérsütő apparatot, de sajna még nem próbáltam, mégcsak nem is láttam. az itthoni habverő-dagasztóm meg teljesen elfáradt már, így sajna csak szeptemberben tudom megsütni a serpenyős kenyeredet. alig várom.

Unknown írta...

Akkor már csak néhány nap, és kezdödik a kenyérsütés! :o)

Névtelen írta...

Maci, ez a blog szuper! Bár éhgyomorra ideülni kész életveszély! :-D
Tegnap találtam Rád, ma megsütöttem ezt a kenyeret. Hát, valami iszonyat finom lett, pedig nem ez az első kenyér életemben!!! Igaz, nem serpenyőben sütöttem, hanem csak sima sütőlapon, és inkább két kenyérkét formáztam belőle. De annyira finom, tényleg, alig bírok magammal, hogy ne egyek még és még és még! És tele van a szagával a lakás........ Belehalok :-D!

Hajdú Lívia írta...

Húúú, megsütöttem, és nagyon-nagyon finom lett! Pedig még el is rontottam, mert mindent féladagnak számoltam, kivéve a vizet, és így a (féladaghoz képest) maximum került bele, mire rájöttem a hibára, de utánaszórtam egy kis lisztet, és nem lett semmi gond.
Köszi a receptet, fel fogom írni!

Unknown írta...

Lívi! Örülök, hogy jól sikerült! A minap én is megsütöttem a fele adagot, de kenyérsütöben, és szezámmal megszórva. Most még könnyebb, puhább lett a tészta! Nem sok kenyérreceptet próbálok ki amúgy, mert ez mindig nagyon bejött!

Hajdú Lívia írta...

Szia! Azóta már megsült többször a kenyér, néha csavarintok is egyet-egyet a recepten (pl. 30dkg kenyérliszt, 10-10dkg teljes kiőrlésű búza- illetve rozsliszt). Mindig nagyon finomra sikerült, a lisztes variációból zsemlét is készítettem, viszont egy kérdés megmaradt: hány százalékos ecetet használsz hozzá? Fele adaghoz harmadannyi 20%-os ecetet tettem, de én egy picit savanyúnak érzem. Lehet, hogy 10%-os kéne?

Unknown írta...

@Lívi: a 20%-os kicsit húzós! Én 6%-os enyhe borecettel csináltam, de egyébként citromlével is ugyanolyan jól müködik, kipróbáltam már!

Névtelen írta...

Hétvégén megsütöttem ezt a kenyeret és nagyon jó lett! :)
Eddig csak DNK-t sütöttem, de ott nem bírok megbarátkozni azzal a lágy masszával, ami össze-vissza ragad. Ebből a tésztából viszont olyan szép formás kis kenyérkéket tudtam csinálni és nagyon szép állaga lett sülve is.
Köszi a receptet, Maci!

Unknown írta...

Kriszti: Nagyon szívesen! ;o)

Névtelen írta...

Én csak most találtam meg ezt a kenyér receptet, de kopiroztam Livit :-) és nem volt időm kétszer keleszteni, hanem a hideg sütőbe toltam a második helyett, de még így is... hmmm... feltétlenül kipróbálom a recept szerint is. :-)))

Mosolyrend Évi :) írta...

Olyan jó lenne egy nyilt nap nálad!
Lenne mit tanulnom Tőled!

Névtelen írta...

Kedves Maci!
Tegnap délután megsütöttem ezt a kenyeret.Már sok recepttel próbálkoztam,de eddig ez a legjobb!Úgy ízben,mint állagban.
köszönöm a receptet.
Ede.

Szemi írta...

Ez gyönyörűű !!!

Véletlenül idetévedtem az egyik recepted kapcsán, aztán most nem bírok elszabadulni, sorra olvasom az összeset...

Jó receptek, szép képek, gratulálok a bologodhoz, nagyon szép! :))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails