augusztus 28, 2007

Habas con jamón - Fejtettbab sonkával


A serrano hasonlóan gyakran előfordul az spanyol ételekben, mint a magyaros fogásoknál a húsos füstölt szalonna. Gombával együtt pirítva, articsókával összesütve, spárga vagy zsenge zöldbab köré tekerve, cukordinnyével, vagy datolyával, krokettbe aprítva, és így tovább... Minden esetben valóságos csodát művel az étellel. Vegyük például a nagyszemű fejtett babot. Nem ismerek senkit, aki amúgy kedvencei közé sorolná, de így, a sonkával karöltve kevesen mondanak rá nemet. Nehéz is lenne, mert gondoljunk csak bele: egy adag finom sonka, zsenge bab, friss zöldhagyma, jóféle olívaolaj, egy pohárka sherry megy bele, tehát rossz már nem lehet. Nem egy kifejezetten trendi étel, és valószínűleg nem is vesz le senkit első pillantásra. De első kóstolásra már sokkal inkább!

  • 1 csokor zöldhagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 50 deka friss fejtettbab
  • 25 deka serrano
  • 1 pohárka sherry
  • kakukkfű
  • bors
A hagymát és a fokhagymát megpárolom az olajon, majd hozzádobom a babot és a sonkát. 6-8 percig közepes lángon sütögetem, majd hozzáöntöm a sherryt, egy ágacska kakukkfüvet vagy egy kanál szárítottat morzsolok bele, borsozom, és lefedve puhára párolom.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails