június 04, 2007

Pain à la Grecque

Görög kenyér, ami egyébként belga


"Pain à la Grecque" volt olvasható a Dandoy cukrászat kirakatában tornyosuló étvágygerjesztő aranyszínű cukros stanglik feletti kis táblán. Mivel már egy falatot nem tudtam volna enni, se pedig kóstolni az egész napos kajamaraton után, gyorsan csináltam egy fényképet a kirakatról, -illetve a tábláról- avval a szándékkal, hogy majd utánanézek a neten, mi is tulajdonképpen ez az ominózus görög kenyér. Találtam is jónéhány oldalt, ahol dicshimnuszokat zengenek róla, s közben felfedeztem, hogy nem voltam egyedül a fényképezés ötletével. Néhány megszólalásig hasonlító kirakatképet találtam keresgélés közben, képes infót a cukorba-forgatásáról, és egy receptet is, ami szerint nekikezdtem a tésztának.


A fenti recept hozzávalóit megfelezve így készítettem:
  • 25 deka liszt
  • 125 ml langyos tej
  • 2,5 deka cukor
  • 7,5 deka vaj
  • 2,5 deka friss élesztő
  • 4 gramm só
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 felvert tojás fele
  • jégcukor
A liszt közepébe egy mélyedést csinálok, beleöntöm a cukros tejben felfuttatott élesztőt, hozzáöntöm a felvert tojás felét, sót, cukrot, fahéjat teszek bele és elkezdem dagasztani. Amikor már összeállt a tészta, apránként hozzáadom a puha vajat, és addig dagasztom, amíg elválik az edény falától. Letakarva 1 órán át kelesztem.

A megkelt tésztát újból összegyúrom, 8 egyforma darabra osztom szét, és ezek mindegyikét hosszú vékony rúddá sodrom. Kézzel alaposan ellapítom a rudakat, a maradék felvert tojással épphogy egy picit megkenem, és bőségese megszórom jégcukorral. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt aranysárgára sütöm. Kávéhoz, teához, főleg egy nap állás után nagyon jó mártogatnivaló!

1 megjegyzés:

Fűszeres Eszter írta...

Közben szegény pék meg tönkremegy, mert rossz helyen van az üzlete. Mire az emberek odaérnek, már csak fényképezni van idejük :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails