június 05, 2007

Boeuf Stroganov

Bizony Stroganov Gróf tudta mi a jó!Hála neki -illetve a szakácsának- megmaradt az utókornak ez a recept. Méltó alapanyag hozzá egy darab kockákra vagy finom csíkokra vágott marha vesepecsenye, amely nagyon forró serpenyőben gyorsan megpirítva, majd pikáns, savanykás mártással összeforralva készül.


  • 70 deka vesepecsenye
  • 2 fej szálasra vágott hagyma
  • 10 deka csemege, vagy kovászos uborka
  • 2 ek. kapribogyó (elhagyható, de kár lenne érte)
  • 25 deka champignon gomba
  • 1 doboz tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl fehérbor*
  • 1 ek. mustár
  • húsleves
  • 1-2 ek. liszt
  • só, bors
  • 1 csokor finomra vágott petrezselyem
  • tisztított vaj, vagy olaj
A húst ízlés szerint 2x2 cm-es kockákra, vagy tokányszerű csíkokra felvágom. Felforrósítom a serpenyőt, felolvasztom benne a vajat, és adagonként pár pillanat alatt átpirítom a húst, majd kiszedve félreteszem. Fontos, hogy gyorsan és magas hőmérsékleten történjen a pirítás, máskülönben száraz és rágós lesz a hús. Akkor jó, ha belül még kicsit véres marad.

A visszamaradó vajba dobom a szálasra vágott hagymát, és üvegesre sütöm benne. Hozzáadom a gombát és 1-2 percig sütögetem, majd felöntöm borral. A vékony csíkokra vágott uborkát és a lecsepegtetett kapribogyót beleteszem, kevés húslevest öntök hozzá. Közben a tejfölt a tejszínnel, liszttel és mustárral simára keverem, majd beleöntöm a mártásba. Sóval és borssal ízesítem a húst, majd hozzáadom az időközben kiforralt mártáshoz, és maximum 1-2 perc alatt összeforrósítom vele. Petrezselyemmel megszórom tálalás előtt.

Köretnek teljes kiőrlésű liszttel kevertem hozzá nokedlit, de krokettel, rizzsel vagy akár friss bagettel is kiváló!

*Bor helyett készíthetjük pár csepp citromlével savanyítva, de akkor ennek megfelelően több húsleves szükségeltetik hozzá!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

jól hangzik!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails