A következő torta ötletét megint Petra gyüjteményéből ragadtam ki. Érdekessége, hogy a tésztája liszt nélkül készül, csupán a forma szórásához szükségeltetik egy kanálka, ami szerintem probléma nélkül darált mandulával vagy dióval helyettesíthető. Maga a torta egészen hasonlít a sokszor kipróbált Piroska tortára, annál mégis könnyedebb, nyáriasabb.
A tészta hozzávalói:
- 10 deka keserűcsoki
- 5 tojás
- 8 deka puha vaj
- 8 deka cukor
- 1 csipet só
- 1 zacsó vaníliás cukor
- 20 deka mogyoró
- 2 tk. sütőpor
- 2 ek. amaretto
- 5 deka szeletelt mandula
- a formához: puha vaj, 1kanál liszt (liszt helyetti alternatíva: darált dió, vagy mandula)
A vajat a cukorral, vaníliás cukorral, és a sóval habosra keverem. A tojások sárgáját egyenként beledolgozom. A finomra reszelt csoki, a darált mogyoró és a sütőpor egyvelegét hozzákeverem, akárcsak az amarettót. A tojások keményre vert habját óvatosan beleforgatom. Egy gyümölcstorta formát vékonyan kivajazok, liszttel meghintem (vagy darált mandulával, esetleg dióval) és rászórom a mandulalapokat. Belesimítom a tésztát, és 175 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöm. A formában hagyom kihűlni, és csak ezután borítom ki belőle.
A krémhez:
A krémhez:
- 25 deka mascarpone
- 10 deka natúr krémtúró
- 2 dl tejszín
- 2 csomag vaníliás cukor
- 80 deka fagyasztott meggy
- a bevonathoz: 1/4 liter meggylé
- 1 ek. cukor
- 1 csomag áttetsző tortazselé (1/4 liter folyadékhoz)
A mascarponét és a túrókrémet összekeverem, majd beleforgatom a vaníliás cukorral felvert tejszínhabot. Ráhalmozom a magozott meggyet, amit előzőleg felengedtettem, lecsepegtettem, és több réteg törlőpapírra terítettem száradni. A zseléport cukorral és kevés meggylével simára keverem egy kis edényben, majd folyamatosan kevergetve hozzáöntöm a maradék levet. Felfőzöm, és még forrón a meggyre kanalazom. Legalább 2 órára behűtöm a tortát, mielőtt felvágom.
3 megjegyzés:
végem van! ez gyönyörű!
és a tetejébe még finom is! ;o)
Hát........ Nem lehetne hozzád kosztra befizetni? Szívesen végigenném ezeket a nap mint nap készülő csodákat!
Megjegyzés küldése