június 08, 2007

Meggyes pite


Lassan legendássá válik illéskrisz meggyes pitéje, illetve annak receptje. Nőttön nő azok tábora, akik megsütötték, most pedig én is csatlakoznék a pitézőkhöz!

Íme az originál recept, amely tetszés szerint almás, vagy meggyes pitére adaptálható:

"Hozzávalók: 40-45 dkg liszt, 1/2 sütőpor, 2 tojás sárgája, 2 ek. cukor, pici só, 25 dkg Ráma, 1 pohár tejföl. Ezt összegyúrjuk, közepes keménységű, jól nyújtható tésztát kapunk.

Töltelék: 1 1/2 kg alma, 7 ek cukor, 1 vaníliáscukor, fahéj. Én nem szoktam párolni az almát, egyszerűen lereszelem, megcukrozom, jól kinyomkodva teszem a zsemlemorzsával megszórt tésztára. A meggyes tölteléknél 1 kg meggy vagy 1 nagyobb üveg befőtt. Egy vaníliás pudingot megfőzök a meggy 4 dl levéből, ízesítem cukorral, összekeverem a meggyel és ezt a tölteléket kenem a szintén morzsával meghintett tésztára. Mindkét pite tetejét lekenem egy tojás fehérjével, majd villával hullámokat húzok bele."

Közepes, 40x26 cm-es tepsiben sütöttem, 2 nagyüveg lecsepegtetett meggyet használtam fel hozzá, és a tetejét cukormázzal vontam be. A tésztába a megadotton felül még 2 kanál cukrot, és fél citrom reszelt héját is belegyúrtam.

Még több pite itt...

10 megjegyzés:

Unknown írta...

Nekem egy problémám van ezzel a meggyes pitével: megcsináltam a pudingot ahogy írtad, de sütés közben eléggé folyékon lett. Remélem, ha kihült akkor újra megdermed.

Unknown írta...

Hm...
Akkor reméljük tényleg megdermed mire kihül. Gyakorlatilag kutya kötelessége lenne, ugyanis ha 5 dl folyadékkal fözünk pudingot, akkor is megdermed, igaz akkor krémesebb marad. Az arányok egyébként sokszorosan kipróbáltak, és beváltak, szóval ezen nem igazán múlhat a siker.

Unknown írta...

Helló!
Én is kipróbáltam a sütit és nagyon-nagyon finom lett! A puding Isteni benne kellően krémes lett a töltelék. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Üdv

Unknown írta...

jah, a puding nál már cask a tészta jobb. Egyszerűen zseniális íze van! Már nem is tudom mióta keresem ezt az ízet...

Rita írta...

Kedves Maci!
Az lenne a kérdésem, hogy a 2 nagy üveg meggybefőtthöz (ez kb hány deka meggyet jelent?) 2 csomag vaníliás pudingport használtál és 8 dl meggylével főzted fel, vagy csak 1 puding+4dl-t.
(én fagyasztott meggyel készíteném,úgyis jó szerinted?)
Nagyon köszönöm!

Unknown írta...

Szia Rita!

Ha nem tévedek, akkor a meggy lecsepegtetve kb.35-40 deka szokott lenni. Dupla mennyiségü meggyhez természetesen dupla mennyiségü levet és pudingport kell használni. Mélyhütött meggyel is jó lehet szerintem, söt, az talánmég finomabb is. Annak a levét fogd fel kiengedéskor, és ha nem lenne elég, akkor dobozos meggy- vagy almalével egészítsd ki.

Névtelen írta...

Szioka Maci!
Nagyon finom lett a tölteléke és emlékeztet a cukrászdákban vett megyyges pitékéhez!
Hiányolom a recptböl a sütö hömérsékletét ill hogy mennyi ideig kell sütni a sütit!
Köszi a finom receptet!
Andi

Névtelen írta...

Élek, halok ezért a pitéért, már sokszor megsütöttem, de nem lehet megunni!

Névtelen írta...

Szia Maci!

Nagyon fincsi ez a recept:) Én kiegészítettem még azzal, hogy mikor kihült, bevontam marcipánnal és csokoádé réteggel. Pillanatok alatt elfogyott. Újra készítem majd, hétvégére vendégeket várok, remélem hasonló sikere lesz:)
Üdv: Bogi

Gazsani írta...

Kedves Maci!
Lassan 10 éve használom a fenti recept almás és meggyes változatát. Mindig fincsi! Megunhatatlan! Köszönet! 💗

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails