június 06, 2007

Éclair második nekifutásra


Azt hiszem alakul az éclair! (nem, kérem ez nem mustáros hot-dog!!!)
A tészta maradt ugyanaz, a tölteléke egy egyszerű karamelles puding -ami nem folyik- a máz pedig ... hát az nagyon finom lett! Igaz miután 3x is megfeledkeztem a cukorról (persze kátránnyá vált), épp ideje volt, hogy végre sikerüljön. Pontos mennyiségeket egyelőre nem tudok írni a karamellmázzal kapcsolatban, de a legközelebbi kísérletnél feljegyzem, miből mennyi szükségeltetik hozzá. Most leírom a készítés menetét, amit később majd grammra és dekára kiegészítek:

Kb. 6 púpos evőkanál cukrot aránylag sötétre karamellizálok. El kell kapni azt a pillanatot, amikor a lehető legsötétebb lesz, de még nem keserű. Ekkor kb. 2 dl hideg vízzel felöntöm.
Nem árt óvatosnak lenni ennél a műveletnél, mert nagyon fröcsög és fortyog az első pillanatban a vizes karamell. Visszateszem a tűzre, és addig forralom, amíg teljesen felolvad a cukor, majd hozzákeverek egy kis bögre kristálycukrot. Amikor ez is felolvadt és elkezd habzani, világos hólyagokat vet, és szemmel láthatóan sűrűbb lesz, átöntöm az egészet egy fém keverőtálba. 2-4 evőkanál porcukrot adok hozzá. Habverővel keverni kezdem a máris világosodó mázat. A keverést addig folytatom, amíg sűrű, már nem folyékony, és szép aranysárga lesz a massza. Ha kicsit lehült, műanyagzacskóba kanalazom, melynek végére egy kis lukat vágok, így könnyedén rá lehet nyomni a mázat a süteményre. Kivételesen nem nyomózsákot használtam, a maradék mázat ugyanis praktikus módon benne lehet hagyni a műanyagzacskóban, és később a mikróban alacsony hőfokon újra formálhatóvá langyosítani.

A töltelékhez a puding így készült:

4 dl tejből keveset elveszek, és simára keverek benne egy csomag vaníliás pudingport.
4 evőkanál cukrot a fent leírtakhoz hasonlóan sötétre karamellizálok. Hozzáöntöm a tejet, felforralom, majd hozzáöntöm az elkevert pudingport. Habverővel simára keverem, és 1 perc főzés után félrehúzom. Átöntöm egy keverőtálba, és műanyagfóliát borítok rá, evvel megakadályozva, hogy megbőrösödjön, és hideg vízbe állítva teljesen lehűtöm. Betöltés előtt mixerrel simára keverem, habzsákba töltöm, és a felvágott fánkokba nyomom.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szerintem már nyugodtan nyithatnál egy kis cukrászdát, biztos hamar milliomos lennél.

Unknown írta...

Épp ezen tanakodtunk a fönökömmel, hogy nem is lenne hülyeség délutánonként sütit árulni.
Aztán csak tolta befelé a fánkokat, a szép terv pedig füstbe ment...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails