január 26, 2012

Zabpelyhes túrógombóc


Számtalanszor pórul jártam már a  búzadarával,  függetlenül attól, hogy bontva vagy bontatlanul tároltam a szekrényben, csavaros üvegben vagy tupperes dobozban, mert mikron méretű apró bogarak futkároztak benne. Ma épp a frissen vásárolt darában paciztak a bogárkák, szóval felbontás után vágtam is egyenesen a szemétbe. A túróba már beleütöttem a tojásokat, na de újabb csomag grízért már kinek lenne kedve ilyenkor elszaladni a boltba? Tudom, hogy nem kifejezetten gusztusos ez a bevezető, de ennek köszönhetően jöttem rá, hogy mivel lehet egész jól  helyettesíteni a túrogombócban a búzadarát: finomra darált zabpehellyel. Plusz előnye, hogy még pihentetni se kell a masszát főzés előtt.
  • 250 g félzsíros tehéntúró
  • 2 egész tojás
  • 50 g darált zabpehely
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 1 csésze  zsemlemorzsa
  • kevés cukor
  • vaj
A túróba beleütöm a tojásokat, sózom, belereszelem a citromhéjat és villával alaposan összedolgozom. Hozzákeverem a gépben finomra darált zabpelyhet. Vizes kézzel 3 cm átmérőjű kis gombócokat formálok a masszából és forró sós vízbe rakom őket. Pihentetni csak addig kell, amíg felforr a víz. Miután a víz tetejére emelkednek a gombócok, még 2-3 percig főzöm, majd leszűröm és a cukros vajas pirított morzsában megforgatom.



23 megjegyzés:

Névtelen írta...

Draga Maci!
Isten hozott vissza! De jo hogy ujra irsz! Mar tobbszor szerettem volna irni neked.Irtal a nyaron aztan ujra csend.Hianyoltalak.Gyere es irjal nekunk ujra a finom receptjeidbol.Tapasztalataidrol. Kozben meg "stikiben kostolgatok a fotoidrol.
Regi tisztelod: ILDIKO

Jessica írta...

Szia Maci!
Káprázik a szemem???
Nem!
Jól látom?
Igen!
Örülök, hogy ismét itt vagy!!!
Remélem, hogy sokáig maradsz, és hozod a megszokott formádat!

Petra írta...

Ez remek ötlet! Így sokkal egészségesebb is. :)
De jó, hogy újra itt vagy! A tiéd volt az első blog amit olvasni kezdtem annak idején... :))))

t3v, az okostojas írta...

Maci, én imádom a receptjeidet, a fél blogot megfőztem-megsütöttem, de most korrigálnom kell egy t3v3d3st: a túrógombócban a darát a legjobban liszttel lehet helyettesíteni (nálam is folyton megbogarasodik, pedig grízes tészta rajongó vagyok - miért nem lehet tíz dekás kiszerelésben kapni?). Szóval amióta egyszer kipróbáltam Piszke receptjét, azóta nincs visszaút:

http://piszke.blogspot.com/2007/08/trgombc.html
Mákba forgatva is mmmennyei.

Főz és fecseg írta...

Szia Maci, de jó, hogy itt vagy!:) Eddig is rendszeresen néztem a blogodat, várva, hogy újra írsz.
Mostanában tönkölygrízt szoktam venni, mert félkilós kiszerelésben van. Ezzel még nem tapasztaltam amit a sima gríznél, hogy hiába friss, mégis megindul magától.
Éva

Unknown írta...

Köszi Ildikó és Jessica, aranyosak vagytok :)

Petra, de jó ezt olvasni:) És valóban sokkal egészségesebb és értékesebb lesz a zabpehelytöl:)

t3v, nem kétlem, hogy liszttel is finomra sikerül, bár kezdö háziasszony koromban sikerült jó kemény ragacsos túrógombócokat gyártanom liszttel:DDD
Próbáld ki így is azért egyszer :)

Unknown írta...

Szia Éva! Komolyan mondom én emiatt kezdek már megundorodni a gríztöl! :(
Mondjuk ha a tönkölygríz nem TK, akkor szerintem szinte minden ételben ki lehet vele váltani a simát, nem?

Turák Kinga írta...

én is örülök neked, 2x is megnéztem, h tényleg Te vagy az!!! :) többször is benéztem, hátha... és most itt vagy!!! :)
az étel pedig megfontolandó! :)

Anazar írta...

Egész biztos nem árt neki a zabpehely. Gusztusos kis gombóckák!

bandázs írta...

Kedves Maci, az előző pastel de nata recepted óta nem tudom kiverni a fejemből a soraid: "nyílt egy nagyon klassz portugál bisztró-kávézó". A portugál konyha nagy rajongója vagyok, meg tudnád írni kérlek, hogy pontosan merre keressem a helyet? Nagyon szépen köszönöm előre is!

Unknown írta...

Anazar, bizony nem árt:)

Bandázs: németországban

Livi írta...

Üdv újra itt :)
Most posztoltam én is a zabkorpás verziót :)) utána láttam meg Nálad a receptet. Kipróbálom majd így is!

Névtelen írta...

én dobtam már ki mindenféle gabonát bogarasodás miatt. grízt, lisztet, simát és tk-t is, zabelyhet, kukoricadarát, komplett müzlit. ezeknek a dögöknek mindegy. egyvalami fertőzött, és nem veszed észre, összefröcsögi az egész szekrényt. megoldás: fagyasztó. hazaérve a boltból a szatyorból a fagyasztó leghidegebb részébe teszek minden ilyesmit zk 24órára. utána már nincs velük gond.
üdv: ildi

Mamma írta...

Talán két hónapja, hogy nem néztem már be a gasztroblog hu-ra. Ma benéztem, és nicsak!! Örülök, hogy néha azért írsz is. Azért lehetne gyakrabban is, csak úgy fokozatosan, tudod :)

Én már hosszú évek óta nem darával főzöm a gombócot, hanem morzsával, a legjobban a kétszersültet vagy száradt kalácsmorzsát kedvelem. Ez a zabpelyhes is nagyon jó ötlet. Lényeg, ahogy írod, hogy nem kell állni hagyni és a gombóc légiesebb lesz.

Piszke írta...

Szia :)
Bár t3v3d3s megelőzött, azért cssak promóznám az én liszets verziómat :)
fél kiló túróhoz 4 ek liszt. Soha nem lesz ragadós, hanem habkönnyű, mert a 2 db tojás habját felverve kell hozzáadni.Nagymamám receptje,máshogy nem is próbálta nálunk senki,soha.

Névtelen írta...

Kedves Maci, en is rengeteg receptedet probaltam ki sikerrel, es orulok, hogy ismet megosztottal velunk egyet.
A buzadaraval kapcsolatban egy tipp mindenkinek: a hutoben kell tartani es nem lesz bogaras!

Cinkepiri írta...

A túrógombóc tíz éve készül nálunk zabpehellyel. Gríz nélkül, mert az első receptesgrízes próbálkozásomat a kutya se akarta megenni....Bombázni lehetett volna vele.

Simán zabpelyhet kanalazok a túrós gombócmasszába és kicsit állni hagyom hogy megpuhuljon.

Zugolvasóként elmondom, örülök hogy újra írsz! :)

Szemi írta...

Maci, de örülök, hogy újra írsz! :)
Nagyon tetszik ez a recept, a gríz-probléma ismerős, sajnos. Ki fogom próbálni zabpehellyel, annyira jól néznek ki, most nagyon megkívántam.
És a tányér is csodaszép!! :)

Névtelen írta...

nem hiszek a szememnek! de jó lenne gyakran olvasni! pirikenagyi

Angéla írta...

Kedves Maci!
Szeretnélek meghívni egy gasztro játékba.
Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet kérlek nézz be hozzám, a játék részleteit a Húsvéti ajánlat bejegyzésemben találod.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Névtelen írta...

Szia MACI!

Nagyom varom meg mindig hogy megosztod ujra velunk a tapasztalataidat es a receptjeidet.Azota tobbszor benezegettem es sutyiba vartam hogy hatha "meglepetes er.... Gyere vissza hozzank kerlek...Ha van idod es kedved levelezni, megadom a mailcimemet: ildipados@gmail.com Udvozlettel: ILDIKO

martinelli írta...

Érdekes és nagyon jól néz ki.

cservenák vali írta...

Én is úgy jártam ma mint te hogy a búzadara használhatatlan lett az apró bogaraktol pedig 2022.nyaran járt volna le. Így megnéztem a neten hogy mivel lehet helyettesíteni és te adtad az ötletet. Volt is itthon zabpelyhes és mellesleg ma ünnep van.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails