július 10, 2011

Vasárnapi reggeli: villámgyors csiga

A túrós-olajos az egyik leghálásabb, leggyorsabb és legegyszerűbb alaptészta, amit igazán nehezen lehet csak elszúrni. Furamód mindig megfeledkezek róla, mert hajlamos vagyok kelttésztában gondolkodni, ha péksüteményről van szó, aztán annál jobban örülök, amikor újra felfedezem. Itt megemlíteném, hogy én a morzsalékos magyar túróval még nem próbálkoztam, mindig krémes a német túrót veszem. A mai napig. Túró hiányában zsírszegény natúr krémsajttal  gyúrtam össze és jelentem, nagyon jól működik! Nem terveztem mára friss péksüteményt reggelire, de belefutottam Gesztenyének ebbe a receptjébe, és nem vesztegettem tovább az időt. 5 perc alatt megvan a tészta, további 5 perc a nyújtás, töltelékkel való kenés, feltekerés, szeletelés,  eközben a sütő is bemelegszik 200 fokra. Ha minden jól megy ... 
Elég ragacsoska lett a tésztám, de ezen úgy segítettem, hogy 2 réteg folpack között, kevés liszttel megszórva nyújtottam ki, ment is mint a karikacsapás. Rákentem a házi kajszilekvárral kikevert cukros diót, a folpack segítségével szorosan feltekertem, és kés helyett egy darab fogselyemmel kb. 2 cm-es darabokra vágtam. A fogselymet természetesen cérnával is lehet helyettesíteni, de mindenesetre egyszerűbb így vágni a puha tésztákat, mint késsel, ráadásul nem nyomódik ki a töltelék és  nem deformálódnak el a szeletek. Forró sütőben 5 percig 200°C fokon sütöttem, aztán visszavettem a hőt 175°C-ra. Kb. 20-25 perc múlva szép aranyszínűre sülnek. 4-5 evőkanál porcukorhoz annyi forró vizet kevertem pici adagonként, amíg egy méz sűrűségű  mázat nem kaptam. Evvel átkentem még forrón a csigákat. Langyosan isteni!

A tészta hozzávalói:
  • 250 g liszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 100 g finom kristálycukor (vagy porcukor)
  • 250 g krémsajt (vagy krémes túró)
  • 5 ek. olaj
  • szükség esetén egy kevés tej, de szerintem ezt  legközelebb kihagyom
A töltelékhez:
  •  150 g darált dió
  • 100 g cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • annyi kajszilekvár, amennyitől  kenhető masszává áll össze a cukros dió

19 megjegyzés:

maggomboc írta...

Maci! De örülök, hogy újra itt vagy:)
Ez egy nagyon jó ötlet! A német túróval eddig nem igazán tudtam mit kezdeni, megettem magában, vagy fűszereket kevertem bele és úgy. De ezt ki fogom próbálni!

Túrógombócot viszont német túróból (ehetőt) lehetetlen készíteni. Itt az orosz boltokban kapható a magyarhoz (kiköpött) hasonló túró, így ezt a kedvencet sem kell mellőznünk.

Barbi konyhája írta...

Nagyon tetszik ez a csiga! Le sem tagadhatná, hogy isteni finom! Kipróbálom! Köszi!

Névtelen írta...

Még el sem olvastam a receptet, csak úgy de úgy örülök, hogy végre változás van a nyitóoldalon!! Maci, most megvagy, és el ne tűnj megint! :):)

Üdv,
Nyestkutya

Judyt írta...

Nem hittem a szememnek, amikor a blogger listán macikonyha bejegyzést észeleltem :) Örülök :)

Petra írta...

Végre újra itt vagy! Így, "ismeretlenül" is nagyon örülök. Két és fél éve olvaslak. Szeretem a receptjeidet. Burgonyás pogácsa csak is maci-féle készülhet nálunk!
A csigák is nagyon guszták.

Unknown írta...

Örülök, hogy nem felejtettetek még el, annak meg pláne, hogy amíg szünetelek, addig is ötlettárként használjátok a blogot. Mindenkinek kellemes nyarat (elviselhetö hömérséklettel) és nagyon jó fözöcskézést kívánok!

Éva írta...

Hát hogy lehetne téged elfelejteni? Csodásak a csigáid, ki fogom próbálni mindenképp. Lehetséges, hogy kicsit gyakrabban jelentkezz?:)ca

Gesztenye receptjei írta...

Maci!
De örülök, hogy újra itt vagy, annak meg még jobban, hogy az én egyik receptemet próbáltad ki. Megtisztelsz vele:-))
A tésztához egy kis lisztet kellett volna adnod, mert ugye túró és túró között is van különbség, lehet a tiéd nem olyan állagú volt, mint az enyém.
Örülök, hogy ízlett, fantasztikusan néz ki:-))

Erika írta...

Nagyon örülök az új receptnek! :)Hurrá, hurrá! :)

Eszter írta...

Kedves Maci!

Lelkes olvasód vagyok és már alig vártam, hogy új receptet posztolj! Ezt ki is próbáltam! Én kihagytam a tejet és a tésztát nyújtás előtt hűtőbe tettem. Nagyon finom lett! Köszi szépen!

Dett írta...

Hol van ez a portugál kávézó? Nemrég jöttem haza Portugáliából és nagyon hiányzik ez a süti :)

Kreatív konyha írta...

Jaj, de jó, hogy újra teszel fel recepteket. Igaz még a régieket sem próbáltam ki az összeset :)
Örülök, hogy újrakezdted

Galagonya írta...

Üdvözlet!
Ezek a csigák nagyon rusztikusak, ki kell próbálnom. Mellékesen a mustárkrémlevessel (mint utolsó bejegyzés), már nekem is tele volt a bakancsom.
Szép napot!

martinelli írta...

Nagyon szépek lettek, szinte érzem az illatot!

Névtelen írta...

Jajj Maci!

Megsütöttem még a nyáron.... Mega jó lett, pedig gyúrás után ott felejtettem a hütöbe a tésztát két napra. Az úgy volt, hogy amikor megláttam a receptedet tudtam, hogy elakarom késziteni, mivel itthon volt hozzá minden gyors mérés gyúrás majd irány ki a kertbe, .. a csigatsézta feledésbe merült.
Másnap amikor kinyitottam a hütöajtót ott pislogott rám a tészta nyersen és becsomagolva ..mondom ez meg itt mi a csuda :D
Mivel akkor már nem volt időm sütni csak a második napon álltam neki. Nagyon szuper így is! Köszönöm a receptet Mango

effa írta...

Szia,
melyik nemet turora gondolsz a recept osszetevoinel? speisequark? talaltam errefele (NRW) kröniger frischkäse-t ami hasonlo a magyar turo allagahoz, de sos. Vagy egy harmadik felerol van szo?

Unknown írta...

Szia,
igen Speisequark-ra gondoltam. A körniger Frischkäse csak küllemére hasonlít a magyar túróra, de sajnos abszolút nem lehet helyettesíteni vele. Az itt kapható osztrák Topfen is egy csalódás, mert ugyanolyan krémes és egynemü, mint a Quark...

Névtelen írta...

Szuper recept! Még csak most sül, de ígéretesnek látszik. Túró helyett mascarpone került bele, csak 4 ek. olaj és semmi tej. A töltelék vaníliapuding, egyik felébe kókuszt is kevertem. Kíváncsian várom az eredményt. Légkeveréssel sül 2 tepsi egyszerre, mert tényleg egy gyors megoldásra volt szükségem, és már unják a gyerekek a bolti sütiket...

anna írta...

szia maci, persze mindig elsunnyogom hogy komnenteljek de itt az ido, most irok, hatha olvasod: szoval szuper ez a teszta tenyleg, rendszeresen megsutom, turo ricotta orda es natur kremsajt teljesen valtozo h melyikbol mennyi van benne, meg sose lett rossz. ma pl a liszt fele rozsliszt volt, igy is nagyon finom. koszonom a receptet, ezt is meg az osszes tobbit is, ha sutok rendszerint itt kezdek nezelodni ^_^
es remelem jol vagy. szia!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails