május 16, 2010

Fahéjas csiga


Hol van a csiga?
Kidobtam.
Nemá, anya miért dobtad ki?
Mert nem volt jó.
Nem igaaaaz, fahéjas csigát akartam a tej mellé, még álmomban is erre gondoltam!
Ne keseregj, már kel a következő adag, csak egy kis türelem.
Megbántódva visszafeküdt az ágyba, én meg türelmetlenül lestem a konyharuha alá és vártam, hogy mikor tehetem végre a sütőbe a tésztát. Tényleg elrontottam az előző adagot, és kénytelen voltam kidobni, mert a kutya se ette volna meg, ráadásul nincs is kutyánk. Azt hiszem befuccsolt az élesztő amit beleraktam. Már dagasztás alatt is láttam, hogy valami nagyon nincs rendben. Előfordult már máskor is, hogy hosszas kelesztés után magához tért az élesztő, de most nem így volt. Csak minimálisan kelt meg, de mégis tovább reménykedtem,  vártam a csodára, és megsütöttem. A csoda elmaradt, a csiga pedig szörnyű lett, ehetetlen. Másnap reggel aztán egy újabb adagot raktam a kenyérsütőbe, de most egy negyed kocka friss élesztőt használtam hozzá szárított helyett. A szerb pogácsa mintájára 8 darabra osztottam a tésztát és hosszúkás csíkokra nyújtottam. 10 dekányi mascarponét simára kevertem 4 evőkanál nádcukorral és őrölt fahéjjal, és megkentem vele a rétegeket. Kinyújtottam, feltekertem, felszeleteltem, megsütöttem. A gyerek véleménye: Anyu, jó lett a csiga.





21 megjegyzés:

Limara írta...

Gyönyörű! :)

Thrini írta...

Én mindig friss élesztőt használok, de azt hiszem egy esetben már az is megtréfált. Nagyon bosszantott, hogy nem olyan lett a tészta, mint szerettem volna. Nem volt ehetetlen a végtermék, de a 100 %-ot nem ütötte meg.
A te csigáid viszont tökéletesek!
A mascarponés kenegetést ki kellene próbálnom...

Unknown írta...

Limara, örülök, hogy tetszik:o)

Thrini, nekem amúgy különösebb bajom nincs a szárított élesztövel, a legtöbbször meg vagyok vele elégedve, és igazán nem érzek különbséget a friss és a szárítottal készült kelttészták között, ezért is használok 80%-ban tasakost. Ha egy recept kifejezetten frisset ír, elsöre azért megadom a módját, utána már lehet, hogy visszaváltok a porélesztöre. Az a rossz, hogy a pornál elöször nem látja az ember, hogy 'döglött', csak már amikor bedagasztotta a tésztát, míg a friss élesztöt általában fel kell futtatni, és így korábban kiderül a turpisság ;o)

Zsuzsi írta...

Fantasztikus, most le is csúszna egy (-két, három) darab. Én mindig porélesztőt használok, mert sokszor pórul jártam már a frissel.

Moha írta...

Csodaszépek lettek!

szazala írta...

Tegnap megsütöttem a szerb pogácsádat.............Légyszíves legközelebb írd le azt is,hogy naggggggggyon nagy edény szükségeltetik,mert különben az ilyen gyengeelméjüek,mint jómagam pórul járhatnak:(...Gyönyörű lett,szépen kitöltötte a (ezek szerint közepes) jénaimat,és amint bekerült a sütőbe,el is hagyta azt...Amint az első vajas nyers tésztadarabkáim forró platnit kaptak,beindult a füstképződés,de nem is akármilyen!Szerintem,ha nem családiházban laknánk,hanem mondjuk panelben,simán kihívták volna a tűzoltókat a szomszédok.
Egész délután kereszthuzatban élvezhettük ezt a ragyás májusi időjárást:).
Ettől függetlenül nagyon jó kis recept,ami a tálban maradt az ízlett a családnak,a technológiát egész biztosan használni fogom a továbbiakban is.
Sajnos a csigákat is szeretjük...

Unknown írta...

Drága Szazala, remélem megbocsájtod nekem, hogy csak most, a kommented után írtam a recepthez a kiegészítést, hogy 33x26 cm-es formában sütöttem, de gondoltam látszik a képen, hogy bár elég nagy a forma, de még így is mehetnékjük volt az én pogácsáimnak is. Meg ugye az 1 kg liszt amúgy is egy brutális mennyiség... Összehasonlítási alapként lásd a fenti csigákat ugyanabban a formában, kényelmesen töltik ki.
Szóval üdvözlöm a családot, és kérem, hogy ne haragudjanak rám a hideg-szeles szombati napért!

Mosolyrend Évi :) írta...

Nem ér ám ilyen finomságokat feltenni!
Megéhezem így éjnek idején! :)

Jade írta...

Gyonyoru, hamarosan ki kell probalnom ezt a hires csigareceptet! :)

mandy tarragon írta...

Jaj, de szép :) Ki fogom próbálni.

Unknown írta...

Judith, mosolyognom kell a híres jelzön :o) De tényleg jó és egyszerü kis recept a kakaóksacsigáé!

Mandy csak rajta! :o)

Mondjuk én igen kevés fahéjat raktam bele, mert mindig félek, hogy keserü lesz ha túlzásba viszem, és talán cukorból is elbírt volna többet, de ez ízlés dolga. A kicsinek elég édes volt, a nagylány még ráporcukrozott, szóval bátran lehet rajta változtatni.

Mosolyrend Évi :) írta...

Szió :)
Macika drága írhatok Neked privátba? .)
Hol találom a címedet?
Köszönöm!
Évi

Unknown írta...

macikonyha@citromail.hu

Névtelen írta...

lehet oromkodni? Maci visszatert? hip hip hurra!!!!! Pirikenagyi

szazala írta...

Kárpotólnak a receptjeid:)!
Legközelebb fél adagot fogok sütni,szerencsére minden gond nélkül lehet felezni ezt a mennyiséget.

Unknown írta...

Pirikenagyi :o)

Szazala, örülök, hogy nem adod fel! :o)

Unknown írta...

Szióka!

Ha kelt tésztát készítek, mindig ezt a receptet használom, mert egyszerűen imádom!
Ezeknek a csigáknak nagyon tetszik a formájuk! Ha jól értelmeztem a leírásodban, akkor a nyolc részre osztott tésztát egyenként nyújtod ki és rétegezed, úgy, hogy tészta töltelék tészta töltelék és a végén még egyszer kinyújtod?
Segíts kérlek!
Köszönöm!
Minden jót és sok egészséget, hogy még sokáig élvezhessük a receptjeidet. :D

Unknown írta...

Szia Judit!
Igen, pontosan így ahogy mondod! A 8 megkent rétegtöl lesz leveles, és miután ez megvan, a szokásos módon nyújtod, tekered, vágod.

szazala írta...

Szeretném kérdezni,hogy lekened-e valamivel a tetejét,mivel annyira szép színűek és fényesek?!

Unknown írta...

Szazala! A sütés végefelé locsoltam/kentem meg forró tej és vaj keverékével. Van, hogy egy kevés vaníliás cukrot is teszek bele, akkor még szebb lesz a fénye.

szazala írta...

Köszönöm!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails