december 06, 2009

Adventi florentin



A florentin 3 fő alkotóeleme a méz, a kandírozott narancshéj és a szeletelt mandula. Az igazi florentinbe még csak minimális mennyiségű liszt se kell, anélkül is szépen összeáll az egész, még ha a sütőből kivéve elsőre nem is ezt a látszatot kelti.

Mivel már hónapok óta nem sütök rendszeresen, nincs itthon mindig 6 zacskó mandulalap, kandírozott ez meg az és sok más egyéb, amit minden nap sütögetős korszakomban magától értetődően tornyokba halmoztam a kamrában. Így aztán spontán sütések a legtöbbször meghiúsulnak, még mielőtt nekikezdtem volna. Most is majdnem így lett, de aztán egy kis improvizálással sikerült elkerülni a pofáraesést. A receptben előírt mandulának csak a fele volt szeletelt, a másik felét darabolt héjazatlan mandulával és egy kevés fenyőmaggal pótoltam. Jó lett, tehát bátran lehet variálni a mandulát, akárcsak a kandírozott gyümölcsöket is. Nekem sajnos nem volt itthon, de a kandírozott cseresznye nagyon jól mutat benne! Most Conni barátnőm többszörösen kipróbált, jól bevált receptjét vettem alapul.

Adventi florentin
  • 15 deka cukor
  • 5 deka méz
  • 10 deka vaj
  • 125 g tejszín
A fenti hozzávalókat egy edényben összeforrósítom és kevergetve főzöm még 5 percig.
  • 7 deka vegyes kandírozott gyümölcs (citromhéj, narancshéj, gyömbér, cseresznye stb.)
  • 20 deka szeletelt mandula
A mandulát és a nagyon apróra vagdalt kandírozott gyümölcsöket a mézes keverékhez adom és további 5 percig főzni hagyom, közben gyakran megkeverem.

Egy kb. 30x35 cm méretű tepsibe sütőpapírt fektetek és elsimítom rajta a forró mandulás masszát. 180°C fokra előmelegített sütőbe tolom és 10-15 percig sütöm. A sütőből kivéve egy friss sütőpapírra borítom a florentint, lehúzom róla a papírt és hűlni hagyom. Amikor már langyosra hűlt, elsimítok rajta kb. 10 dekányi olvasztott csokit. Ha megdermedt a csokiréteg, egy hosszú pengejű késsel kb. 3x3 cm-es kockákra vágom a florentint. (Az oldalát is csokiba lehet mártani és a sütőpapíron hagyni megdermedni.)

Evvel a recepttel kívánok Nektek békés második advent vasárnapot!



5 megjegyzés:

Reni írta...

hú nagyon guszta, én asszem moszakuert fogok csinálni idén.. vagyis azt is :)

Unknown írta...

Reni! Most, hogy mondod...ezt elfelejtettem beleírni, hogy a moszkauer gyakorlatilag a florentin legközelebbi rokona. A különbség a dió és a liszt, de nagyjából majdnem megegyezik :o) Egyik finomabb mint a másik? :o)))

Reni írta...

Bizony :)
Már előre tudom, hogy mi lesz ismét az újévi fogadalmam, ennyi finom süti után.

Moha írta...

Hát ezek gyönyörűek lettek! Igazi ünnepi sütikék, köszi a receptet!

lencsike írta...

Idén ez nem volt betervezve, de annyira kívánatos a fotón és elolvasva olyan egyszerű, hogy nem tudom kihagyni!Viszont a tavaly kipróbált tőzegáfonyás-pisztáciás fehércsokis biscottid eleve benne van az idei karácsonyi repertoárban!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails