november 30, 2009

Karácsonyi fatörzs

Látni se bírom már a milliomos szeletet, meguntam a látványát. Ti is?
Remélem ezt a fatörzset nem kell most 5 hónapig nézegetni, bár nem tudom megígérni, hogy ezentúl ömlesztem a blogra a bonbonokat, szaloncukrokat, kekszeket és tortákat. Viszont van 1-2 apróbb, könnyen kivitelezhető tervem az adventi időszakra, nem akarok elkiabálni semmit, de remélem sikerül legalább egy részét megvalósítani az elkövetkező hetekben.

Ez a fatörzs még nem a terv része, hanem az idei advent első vasárnapi süteménye. A Lajos Mari féle piskóta receptjét még tavaly fedeztem fel az ügyeskezű Palócprovence oldalán. Kipróbaltam az eredetit, majd később minimális változtatásokkal is kísérleteztem : 2 deka lisztet étkezési keményítőre váltottam, citromlé helyett egy csipet sóval vertem fel a tojásfehérjét és egy késhegynyi sütőport is tettem bele. Mindkét esetben puha, rugalmas, tartalmas piskótát kaptam, tehát a titok nyitja valóban a sok tojássárgájában rejlik. A krém saját kútfőből származik, meglevő hozzávalókból improvizált főzött krémes/vajas.

A piskótához:
  • 8 tojássárgája
  • 4 tojásfehérje
  • 10 deka cukor
  • 8 deka finomliszt
  • 2 deka étkezési keményítő
  • 1 késhegynyi sütőpor (tényleg csak ennyi!)
  • 1 csipet só
  • porcukor a szóráshoz
A cukrot és a tojások sárgáját fehéredésig keverem. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A lisztet a keményítővel és a sütőporral elszitálom, majd a tojáshabbal felváltva apránként és nagyon óvatosan a cukros tojássárgájába forgatom.
A tepsit olajjal kikenem, belefektetem a sütőpapírt, és olajjal ezt is nagyon vékonyan kikenem*.
A tésztát egyenletesen elsimítom a tepsiben és 8 percig sütöm az alsó-felső lángnál 200 °C fokra előmelegített sütőben.
Egy kiterített konyharuhára porcukrot szitálok, majd a papírnál fogva leemelem a tepsiről a megsült piskótát és ráborítom. A papírt azonnal lehúzom a tésztáról és a konyharuhával együtt feltekerem a piskótát. Így hagyom amíg teljesen kihűl.


A krémhez:
  • 2,5 dl tejszín
  • 4 tk. étkezési keményítő
  • 20 deka Schwartau nugát
  • 25 deka szobahőmérsékletű vaj (nem margarin!!!)
  • 7 deka porcukor
  • 2 púpozott teáskanál cukrozatlan kakaópor
A tejszínből kb. fél decit félrerakok, a többit pedig felforralom. A hideg tejszínben simára keverem a keményítőt, és besűrítem vele a forró tejszínt. Lehúzom a tűzelyről, és még forrón belekeverem a nugátot. Hagyom teljesen kihűlni. A puha vajat nagyon habosra keverem a porcukorral, végül a kakaót is beledolgozom. Amikor kihűlt a nugátos krém, kanalanként hozzákeverem a cukros vajat, végül legalább fél órára behűtöm.
A kihűlt piskótát egyenletesen megkenem a krém egy részével, a maradékkal pedig bevonom. Csokoládédarabkákkal és ételfestékkel színezett, kristálycukorba forgatott marcipánnal díszítem.



* Nem szoktam kiolajozni se a tepsit, se a sütőpapírt, pedig néha nagyon praktikus. Egyrészt mert em csúszkál a papír a tepsiben, mikor rákenem a tésztát, másrészt hihetetlenül könnyen és szépen hagyja magát lehúzni a megsült róla. Még valami! A sütőpapír vételekor nem éri meg spórolni, ugyanis a hazai kínálatban létezik olyan fajta, amelyik sütőpapírnak csúfolja magát, de mindennemű tészta -még a kelt, meg a vajas is- csúfosan ráragad, összesül vele és fecninként lehet csak róla levakarni, ha egyáltalán le lehet.



25 megjegyzés:

starfokker írta...

de király, hogy visszajöttél!:)

Ibolya írta...

örülök, hogy megint vagy!)) nemrég bukkantam a blogodra, s nagyon gratulálok hozzá, öröm minden oldalán böngészni. Rengeteg ötletet adtál! Köszönöm!)

Reni írta...

igen, már én is untam azt a milliomos szeletet... :)

trinity írta...

Jesszusom, ez a fotó.....Nem tudtam róla levenni a szemem! Csodás!!! Jó lenne, ha gyakrabban tudnál jönni, esztétikailag is komoly élmény!

Főz és fecseg írta...

Jó, hogy újra itt vagy!

Gyöngyi írta...

Jó újra látni! csodaszép a fotód, a fatörzsed is finom lehetett:)

fakanal írta...

Véééééééééééééééééééégre már!:))

ancsika1 írta...

Mi csak várunk türelmesen és mint tudjuk, a türelem rózsát terem! :)
Klassz a fatörzs, gyönyörü a fotó!

Zsiri írta...

Nagyon örülök, hogy ismét posztoltál, már nagyon vártam :) Mindig lestem bal oldalon a kedvenceim között, hogy van-e változás, és ma reggelre boldogan tapasztaltam, hogy van :)

Sajtkukac írta...

Jajde jó, hogy újra itt vagy - és micsoda visszatérés :-) Izgatottan várom az adventi recepteket.
N

Limara írta...

Végre! Már nagyon hiányoztál! És ismét egy gyönyörűeség! :)))

Niki írta...

Isten Hozott újra itt! :)
Már vártam, hogy visszatérj, csorgó nyállal várom a bonbonokat, tortákat és kekszeket!! :))

nana írta...

én is nagyon örülök, h visszatértél!!! :)

lekvároskukta írta...

De jó, hogy visszajöttél :))
A fatörzs pedig csodás!!!!

Névtelen írta...

nem múlt el hét, hogy ne néztem volna meg a blogodat: van-e rajta új poszt, és ma a régen várt meglepetésben volt részem. Gratulálok és ne kelljen újabb 5 hónapot várnunk!!!

Ízlésszindróma írta...

Juuuuujj pont ilyenről ábrándoztam mi nap, de jó hogy ezzel a recepttel olvashatom újra az írásodat! Köszönöm!

vimizo írta...

De jó hogy itt vagy újra:)
Két éve a blogodból készülök a karácsonyra;)
Ugye lesz még recept? ugye lesz? lesz..lesz... :)

Gyönyörű fotó!!

Maci írta...

Nagyon aranyosak vagytok mind! Igazán jólesik a szívélyes fogadtatás! :o)

Wise Lady írta...

Milyen szép ez a fatörzs!

Névtelen írta...

hip, hip, hurrá!!! És Végre! Pirikenagyi

Névtelen írta...

Juppíííí! Végre! :):)

Üdv,
Nyestkutya

Poeslandia írta...

De orulok ennek a bloggnak! Nagyon szèp. nem szèp, csodàlatos! ès ez "fatörzs" mese szèp!
vasàrnap kiprobàlom :-)
Tovabbi szèp munkàt :-)
Kellemes adventet mindenkinek, Lisa
-bocsànat de az èn gèpemen nincsenek az o u pontokkal. de azèrt lehet èrteni?

chilii írta...

őszintén szólva tényleg untam már, hogy minden reggel azok a fránya kis kockák vigyorognak rám, úgyhogy HURRRÁÁÁÁ!!!! hiányoztál, na!

Vuki írta...

pont most készítem a narancskrémes linzered és csak probából rámentem a blogodra. Örülök, hogy megpróbáltam !

scarlett írta...

Nagyon jól néz ki, én is el akarom idén készíteni, de én a klasszikus párizsi krémmel fogom tölteni.
(2,5 dl tejszín
25 dkg cukor
12,5 dkg kakaó
35 dkg vaj)
Boldog Karácsonyt!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails