november 30, 2008

Ropogós csokis halmocskák & marcipánnal töltött datolya

Nagyon örülök a karácsonynak, pedig azt hittem, hogy már sose jön meg hozzá a hangulatom. Idén mégsincs kedvem a komplett repertoár végigsütögetéséhez, inkább lazán készülök az ünnepekre, tehát egyelőre maradnak az 5 perces, sütőkímélő hideg nyalánkságok, mint pl. a ropogós csokis halmocskák "a la schoko crossies", vagy a klasszikus, marcipánnal töltött datolyák.
Előnyük, hogy se konyhai tapasztalatot, se kézügyességet, se pedig türelmet nem igényel az elkészítésük, így akár a gyerekekre is rá lehet bízni, ami nekik nem kis sikerélményt, nekünk pedig némi könnyebbséget jelent. Érdemes a kettőt egyszerre betervezni, és az alábbi sorrendben elkészíteni. Elég tetemes adag nassolnivaló lesz belőle maximum 1 órányi munka befektetesével.

Ropogós csokis halmocskák & marcipánnal töltött datolya

A csokit darabokra tördelem és hangulattól függően vízfürdő fölött vagy a mikróban felolvasztom. (500W-nál kb. 2x2,5 percig, közben egyszer megkeverem.) A marcipánt 36 egyforma darabra vágom, kézzel kicsit megformázom, és a kimagozott datolyákba nyomkodom. Félig megmártom őket az olvasztott csokiban és sütőpapírra sorolom.

A maradék csokit, újra megmelegítem ha nagyon lehűlne, majd belekeverem a mandulát, és apránként annyi ropogós zabpelyhet, amennyit felvesz a csoki. Amikor teljesen bevonja a szemeket a csokoládé, teáskanállal kis halmokat teszek belőle egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Ebből a mennyiségből 2 tepsire való halmocska lesz, ami kb. 70-80 darabot jelent. Hideg konyhában 1-2 órán belül szépen megdermed a csoki.

*A ropogós zabpehely magyarországi beszerzőhelyét sajnos nem ismerem, se pedig azt, hogy melyik cég gyártja. Erre vonatkozó információkat szívesen fogadnék kommentben!


12 megjegyzés:

Niobee írta...

a magyarországi beszerzés engem is érdekelne, már állnék is neki alkotni.

évek óta először van karácsonyi hangulatom:)

jövő heti projekt életem első beiglije, ha sikerül, akkor lesz karácsonykor is. drukkoljatok:)

Névtelen írta...

Niobee, hajrá!! Én tavaly bejgliztem először, és valami istenire sikerült, alig várom az ideit! :)

Maci, ilyen datolyát tavaly Tunéziából hoztunk, nem gondoltam, hogy ennyire finom, de tényleg az!! Tapasztalatod szerint így házilag mennyi ideig marad finom puha? Hol tárolod?

Köszi!
Nyestkutya

Unknown írta...

Drukkolok Niobee! ;o)

Nyesti, nem sikerült tárolnom, mert sokan voltunk rá ;o) Ha maradt volna, akkor viszont pléhdobozba rakosgattam volna. Ilyenkor sütöpapírral választom el a rétegeket, ha egymás tetejére pakolom öket.

Névtelen írta...

Az Intersparban láttam többféle Kölln zabpelyhet, bár nem néztem meg jobban őket. Csak feltűnt, hogy a Németországból ismert zabpehely-márka. Ha legközelebb arra járok, szemrevételezem, és megírom.

Névtelen írta...

Kölln zabpelyheket a Müller-ben is lehet kapni, bár nem néztem még, hogy ez a fajta van-e!

Névtelen írta...

Most írok neked először. Bevallom már régóta nézegetem az írásaidat. Magam is szeretek sütni, de ahogy múlik az idő egyre inkább díjazom a kevesebb munkával járó alkotásokat. A marcipán pedig nálam az 1sz. kedvenc.
Ma beszereztem minden hozzávalót. Egy intersparban kaptam "Haferfleks mit Kleie knusprig-kross"nevezetű valamit, remélem jól tippeltem.

Unknown írta...

Magdi, ezt a fajtát még nem ismerem, de ha nagyon ropogós és nyúlbogyó méretü (bocs a hasonlatért)akkor valószínüleg megfelel. Nagyon érdekelne a véleményed miután megcsináltad, remélem megírod!

Egyébként a kellogs vagy a cerbona nem gyárt hasonlót?

Névtelen írta...

Maci, legyártottam az első adag datolyát, sajnos nem tudtam tesztelni az eltarthatóságát én sem... ez valahogy felszívódott.. :):) Viszont kellemes meglepetésként a nem túl puha datolya kimagozva, betöltve másnapra átpuhult!!

Viszont a csokit (70%-os) mikróban olvasztottam, és száradás után olyan szürke foltos lett, tudod, akkor szokott ilyen lenni, ha "megfázik", mondjuk ízre fini.. ez mitől lehet???

Ja, és isteniiii!! köszi a tippet, magamtól biztos nem jutott volna eszembe!!

Nyestkutya

Unknown írta...

Szia Nyesti!

Hm... a maradandóan szép és fényes csokimáz titka egyszerü is, meg nem is. Mondhatnám azt, hogy legközelebb 1-2 csepp olajjal vagy vajjal keverd el, de ez egyrészt valószínüleg hülyeség, másrészt nem tudom, hogy müködik-e mivel nem szoktam pancsolni, söt lehet, hogy még rosszabb lesz az eredmény! Arra tippelek, hogy túlmelegítetted a csokid, ami egyébként nálam is elö szokott fordulni.

Tapasztalatból azt tudom mondani, hogy a csokimáz jófajta bevonócsokiból (ami nem katica!) is nagyon szép lesz, ha nincs túlmelegítve, helyesebben mondva 2x van melegítve. Tehát elöször szépen óvatosan megolvasztod, hagyod lehülni, majd újra megolvasztod, és ekkor már bevonhatod vele a sütit, vagy belemártogathatod a pralinét, szinte biztos, hogy nem fog kikristályosodni.
A sötét csokiknál még egy fokkal figyelmesebbnek kell lenni, mert jóval érzékenyebbek a melegítésre, valószínüleg a magasabb kakaó-, és alacsonyabb kakaóvaj tartalmuk miatt. Ha legközelebb is ilyen magas kakaótartalmú csokit használsz, tegyél hozzá egy mokkáskanálnyi kókuszzsírt, ne többet, mert túl puha lesz, (persze csak ha be tudod szerezni) vagy próbálkozz a 2-szeri melegítéssel, de nagyon-nagyon kíméletesen!

Aztán most eszembe jutott, hogy egy kevés tejszínnel is el szoktam keverni az olvasztott csokit, igaz ezt szinte kizárólag sütibevonásra használom, pralinéhez túl puha és ragacsos lenne.

Névtelen írta...

szia ! A Pluszban lehet kapni német zabpelyhet.Ez kétféle lehet:kernig és zart.Zöld ill.kék a zacskója.500 grammos a kiszerelés.Teljesen normál áron,csak sajnos nagyságrendekkel tisztább és finomabb,mint a Fortunaté.Üdv.Szabóéva Győrből.

Noki írta...

Szia!

Valamikor nagyon régen ettem valami hasonló halmocskát, de az gabonakarikákkal volt elkészítve. Szerinted lehet így is csinálni v. nagyon megszívná magát csokival?

Köszi

Névtelen írta...

Szia Maci!

Ezek szerint nem én találtam ki az ötletet (már ami a kukoricapehely helyettesítését jelenti),(hiába na, így múlik el a világ dicsősége!) de legalább továbbadhatom az én változatom....
Én ezeknek a ropogós csokihalmocskáknak a Mars csokiból készülő változatát ismerem és szeretem. Ahhoz a DM-ben kapható "Alnatura tönkölybúzás reggeliző pelyhet" (ez a hivatalos neve)használom. Nagyon finom diós íze van és ellensúlyozza a csoki édességét. BRONTE

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails