október 20, 2008

Moana mogyorótortája

A baromira diós torta után most egy baromira mogyorósra is sor kerül végre a blogon. Pici lányom -aki egy cseppet sem pici- 11. születésnapjára sütöttem meg többek között, és ezek után úgy döntöttem, felveszem az örökzöldek közé. Nincs benne mogyorós, vagy bármilyen más krémtöltelék, maga a tészta csupa mogyoró, és bizony már egy szelet is bőségesen fedi a napi kalóriaszükségletet. S ha már ekkora szerepe van benne a mogyorónak, akkor érdemes egy kevés időt ráfordítani. Természetesen pörköletlen mogyoróval is jól sikerül a torta, de megszabadítva a sötétbarna héjától és enyhén megpörkölve még finomabb lesz. A héjat 2 különböző metódussal is el lehet távolítani:

1. Tepsire kiterítem, forró sütőben pár perc alatt megpirítom, és konyharuhába téve ledörzsölöm a héjat.

2. Forró vízbe 1 teáskanálnyi szódabikarbónát feloldok és a mogyorót 1 percig főzöm. A vizet leöntöm, a mogyorót leöblítem, leszárítom, később forró sütőben megpörkölöm.


Moana mogyorótortája
  • 10 tojás
  • 50 deka darált mogyoró
  • 37,5 deka cukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 ek. zsemlemozsa

5 egész tojást és az 5 sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem, végül a darált mogyorót és a zsemlemorzsával elkevert sütőport is beledolgozom. A tojásfehérjékből kemény habot verek és óvatosan a mogyorós masszába forgatom. Sütőpapírral kibélelt 26 cm-es kapcsos formába öntöm a tésztát, elegyengetem és a 170°C fokra előmelegített sütőbe tolom kb. 50 percre. Tűpróba után kiveszem, 5 percig a formában hagyom hűlni majd rácsra borítom. Olvasztott mogyorónugáttal át lehet húzni, de önmagában is nagyon finom egy adag friss tejszínhabbal. Másnap, sőt ha marad, akkor még harmadnap is puha és finom.

9 megjegyzés:

SZINTIA írta...

Boldog Szülinapot a "Pici lánynak", teljesüljön minden álma!!!
Gyönyörű volt a tortája!!!

Szintia

Névtelen írta...

Újabb gyönyörűség! Újabb bűnbeesés!
Csak ez a mogyorónugát hoz zavarba, hol lehet itthon vajon ilyet beszerezni?

Unknown írta...

Manna, átadtam neki a jókívánságaidat! :o)

Marmalade, állítólag az ázsia.bt-ben kapható!

gzsuzsa írta...

Kedves Maci!
Nagyon szertném kipróbálni ezt a tortát, de lenne egy kérdésem, bocs, ha nagyon tudatlannak tűnök: A mogyoró alatt az amerikai mogyorót kell érteni, vagy azt a nagyobb szemű kerek mogyorót?
Köszi előre a választ!
Zsuzsi

Unknown írta...

Zsuzsa, ehhez kerek mogyoró kell, ha nem tévedek bokormogyorónak is nevezik, bár ritkán hallani/olvasni ezen a nevén.

Egyébként valóban irritálja az embert receptekben a jelzö nélküli mogyoró, hisz tényleg nem mindegy, hogy mihez melyiket használjuk.

gzsuzsa írta...

Köszönöm szépen a gyors választ! Akkor ez a törökmogyoró lesz, szerintem.
Mit gondolsz, ha valami Nutella-szerű krémmel kenem át, az túl gagyi lenne? Vagy nem illik az íze ehhez a tortához?
És azokat a szép csoki-díszeket hol lehet kapni?

Unknown írta...

Ok, akkor most már ezt a nevét is ismerem ;o) Törökmogyoró! Miért ne kenhetnéd át nutellával? Elvégre az is mogyorókrém. A díszek azt hiszem Schwartau-tól vannak!

Névtelen írta...

Moana- szep nev, a mi lanyunk kozepso neve is ez...:)

Unknown írta...

Elnézést, eddig nem gondoltam rá, hogy félreértéshez vezethet, de nem a lányom neve Moana, hanem a kolléganömé, akitöl a receptet kaptam. Amúgy valóban szép név :o)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails