október 13, 2008

Mandulás-fügés crostata



Mandulás-fügés crostata

A tésztához:
  • 10 deka finomliszt
  • 3 deka tisztított, finomra darált mandula*
  • 5 deka vaj
  • 2 ek. cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 ek. hideg víz
A lisztet a cukorral, sóval és a mandulával elvegyítem, majd hozzáadom a kockákra vagdalt hideg vajat és elmorzsolom vele. A tojás sárgájával, és szükség esetén 1-2 evőkanálnyi jéghideg vízzel összeállítom a tésztát, fóliába csomagolom és 20 percig pihentetem a hűtőben. Közben elkészítem a krémet:

Mandulás tojáskrém
  • 3 tojás sárgája
  • 3 deka tisztított, finomra darált mandula*
  • 3 ek. cukor
  • 3 ek. édes portói (vagy más édes desszertbor)
A fenti hozzavalókat elvegyítem egy kisebb habüstben és forró vízgőz fölött folyamatos keverés mellett addig melegítem, amíg besűrűsödik a krém, majd leveszem a gőzről és addig kevergetem, amíg langyosra hűl.

A sütőt 200°C fokra emelegítem (alsó-felső láng) A hűtőből kivett tésztát 2 réteg fólia között vékonyra nyújtom és egy kerek piteformát kibélelek vele. (Elég egy 1-1,5 cm magas peremet csinálni a tésztából, nem kell ennél magasabb) A mandulás krémet rákenem a tésztára, és kívülről befelé haladva kirakosgatom vékony szeletekre vágott friss fügével. A tetejét forró méz és néhány csepp citrom keverékével beecsetelem, mielőtt 30 percre a sütőbe tolom.

* Amennyiben egy recepthez héjazott, illetve tisztított mandula kell, leforrázom a hámozatlan mandulát, majd néhány percnyi állás után leszűröm, és könnyedén kicsúsztatom a héjából. Ilyenkor teljesen megszikkasztom, vagy sütőben picit megpirítom, mielőtt ledarálom.

Ha az aprítógépben darálom a mogyorót, vagy mandulát, sokkal szemcsésebb és durvább lesz mint a munkalapra tapasztható kézi darálóval darált. Nekem egy kb. 20 éves NDK-s fehér műanyag kézi darálóm van, nagyon szeretem, mert egyszerű, praktikus, és hűséges segítőm a konyhában a kezdetektől fogva.

6 megjegyzés:

chriesi írta...

Ez csúcs fincsi lehet!

Fűszeres Eszter írta...

és gyönyörű!

Gabah írta...

Juj, de szééép!

Névtelen írta...

Maci, gratula a 250.000.-hez!!!!!
Mindkét sütid isteni finom lehet.

Nekem pont ez a típusú füge a kedvencem. Annyira imádom, hogy amikor itthon néha tudok venni, napokig őrizgetem, mert nincs szívem megenni, se megsütni. Élvezem, hogy kaptam egyáltalán....Aztán persze gyorsan kell cselekednem, mert sajnos nagyon hamar megromlik....
Minden jót: Lekvároskukta
(és süss még sokat :)

Névtelen írta...

Nem csodálkozom rajta, hogy a könyöködön jön ki a kecskesajtos grillezett füge, eléggé elcsépelt cucc. ...igaz állítólag marhamód trendi ;-)))))))))) A sütid azonban szuperszónikus! Amint fügéhez jutok, istenbizony megsütöm! Ja, és óriási gratula a 250ezerhez!
Erika

Unknown írta...

Chriesi, szerintem próbáld ki! ;o)Amúgy meg már rég meg szerettem volna töled kérdezni (és most kapóra jössz), hogy hova lett a magyar nyelvü blogod?

Eszter, Gabah, köszi;o) Bár ez messze nem is olyan szép, mint amilyen finom;o)

Lekvároskukta, sokszor én is ugyanúgy vagyok mint te, pedig halálos vétek addig örizgetni, amíg jobb sorsot találunk neki;o)

Erika, kinek a pap, kinek a papné, nekem most inkább a fügés sütemény. Persze ez nem azt jelenti, hogy a sajtos füge nem lenne finom :o)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails