augusztus 03, 2008

Zsályás-paradicsomos krémmel töltött csirkemell

Nagyon tudom élvezni a nyarat, és legyen akármilyen fülledt meleg is, én nem panaszkodom, mert tudom, hogy jön még kutyára kamion. Szeretem, amikor egész délelőtt besüt a nap a konyhába, olyan jó erre ébredni és kávéfőzés közben kibámulni az ablakon. Közben ott figyel a fürtös paradicsom az ablakpárkányon, az erkélyen meg a fűszernövények. Elég kézen fekvő ezek köré gondolni az ebédet...

  • 4 pici csirkemell (vagyis 2 egész)
  • 8 vékony szelet sonka (olasz, levegőn szárítottat használtam)
  • 10 deka morzsálódós frisssajt* ("Hüttenkäse" amit én használtam)
  • 2 szem aszalt paradicsom
  • néhány levélke zsálya
  • olívaolaj
  • bors
  • fürtös miniparadicsom
  • 1 kanálka zsályaméz (jó ha van, de nem ettől függ a dolog sikere)
  • tej, zsálya, só, paradicsomsűrítmény
A csirkemelleket -hosszanti irányban egy pici nyílást ejtve rajtuk- felszúrom, ügyelve arra, hogy ne lukadjon ki sehol. Az aszalt paradicsomokat gépben finomra aprítom a zsályalevelekkel együtt. Hozzákanalazom a sajthoz, borsozom. Jól elkeverem, és erőt veszek magamon, hogy ne kóstolgassam el az egészet. Mielőtt elfogyna, gyorsan egy pici műanyagzacskóba kanalazom. A zacskó egyik csücskét levágom, és a felszúrt csirkemellekbe ügyeskedem a krémet. (Ha nagyon szeretünk mosogatni, akkor az egyszer használatos zacskó helyett nyomózsákba is tehetjük a krémet, és a rácsavarozott csövecske segítségével profit meghazudtoló ügyességgel betölthetjük a zsebeket.) Miután ez megvan, egyenletesen eloszlatom a krémet a húsban, és 2-2 szelet sonkába tekerem. A nyílást is gondosan a sonka alá rejtem így nem kell fogpiszkálóval összetűzdelni sem. Egy olívaolajjal vékonyan kikent tűzálló tálba rakom le a melleket, és a finomabb szaft érdekében néhány édes paradicsomot is melléjük rakosgatok. Fóliával letakarva 25 percig sütöm 200°C foknál. Nem véletlenül nem tetszek említést a sózásról, ugyanis a krém a paradicsomnak hála, kellőképp sós lesz, a sonka ugyancsak megteszi a magáét. Miután leveszem a fóliát, néhány kanállal kimerek a hús alatt összegyűlt aranysárga szaftból és egy pici kanál zsályamézzel elkeverem. (Ezt a mézet még Krk-ről hoztam) Mielőtt visszatolnám a húst a sütőbe, beecsetelem a mézes szafttal, és néhány perc alatt egy kicsit megpirítom a tetejét. A frissen kifőtt tésztát -amivel körítem- beleforgatom a hús szaftjába. A paradicsomos zsályás habhoz néhány zsályalevéllel együtt felforraltam a tejet, majd hűlni hagytam. Amikor már langyosra hűlt, kiszedtem a zsályát, kevéske paradicsomsűrítményt és egy csipet sót tettem hozzá, és egy kézi tejhabosítóval felhabosítottam. (Nem ajánlatos a paradicsompürével együtt forralni a tejet, ugyanis óhatatlanul kicsapódik.) Lehet, hogy idétlenül hangzik az ötlet, de ez a hab szerintem nagyon klassz, nyárias kiegészítője lett a csirkemellnek. A töltelék pedig önmagában is egy szuper kenyérkence.

*Nagyon köszönöm Mamma a kutatómunkáját, ugyanis e-cikk elolvasása után vette a fáradságot és küldött nekem néhány hasznos infót a Hüttenkäse, azaz az általam "morzsálódós frisssajtnak" titulált sajtról. A "Cottage Cheese körkép" című írásból páldául kiderül, hogy számos hazai üzlet is forgalmazza ezt a fajta sajtot, natúr, sőt fűszerezett kivitelben is! Most már csak egy megfelelő magyar elnevezést kellene találni neki ... ;o)


5 megjegyzés:

chriesi írta...

Mmm de guszta!

Névtelen írta...

Nagyon tetszik, meg is szeretném csinálni, de hiába klikkeltem a sajtos cikkre, hibát jelzett.Segíts kérlek!!! milyen néven és hol tudom megvenni a sajtot????
Sziszi

Unknown írta...

Sziszi,a cikk szerint a Lidl-ben, Sparban, Tesco-ban, és Pennyben is Cottage Cheese néven fut, 20 dekás poharakban.

Megnéztem a linket, tényleg nem müködik simán, de ha a megjelenö szövegben a kiemelt "bypass this message"-re kattintasz, akkor bejön!

Névtelen írta...

Köszönöm: Sziszi

Névtelen írta...

Kedves Maci!

A Cottage Cheese tehenturot jelent angolul.
Isteni receptjeid vannak! Tovabbi sok sikert kivanok a csodalatos blogodhoz!
Bobe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails