július 30, 2008

İmam Bayıldı - Ájult imám

Elég valószínűtlenül hangzik a legenda, miszerint egyetlen falat töltött padlizsán hatására gyönyörtől ájultan rogyott össze az a bizonyos imám, sőt egyes leírások szerint már a puszta illatától került eufórikus állapotba. Ki tudja mit keverhetett a töltelékbe a házvezetőnő?... Hiszem-e a mesét vagy sem, talán épp ettől kap a dolog egy kis plusz pikantériát, mert ugye vitatlahatlan, hogy nagyon finom egy étel.

3 személyre:
  • 3 közepes padlizsán
  • olívaolaj
  • 30 deka darált marhahús
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb paradicsom+3 szelet a tetejére
  • 1 zöldpaprika
  • 1 púpos ek. paradicsompüré
  • fűszerpaprika
  • só, bors, kakukkfű
  • friss petrezselyem

Egy vastag teflonserpenyőben kevés olajat forrósítok, és beleteszem a megmosott és leszárított padlizsánokat amelyeket előzőleg fogpiszkálóval körös-körül mélyen megszúrkáltam. Közepes lángon megsütögetem, közben átforgatom, majd fél csészényi vizet aláöntök, és jól lefedve vajpuhára párolom. Közben egy másik edényben olajon megfonnyasztom az aprított hagymát, rádobom a húst és a szétnyomkodott fokhagymát, fűszerezem és morzsásra pirítom. Az apróra kockázott paradicsomot és paprikát is hozzáteszem, paprikával leszórom, beleteszem a paradicsompürét, és fél csésze vízzel felöntve puhára párolom.
Ha a padlizsánok már puhák, hosszában felvágom őket, a belsejük egy részét kikanalazom és a húshoz keverem. Ezt akár el is lehet hagyni, de én így trükközöm ki a lányaimat, akik állítólag nem szeretik a padlizsánt ;o) Tehát vagy összenyomkodom a padlizsán belsejét, így helyet csinálva a tölteléknek (felnőtt verzió), vagy a töltelékbe vegyítem. Miután zsírjára sült és megpuhult a hús, belekeverem a vágott petrezselymet és belekanalazom a padlizsánba. 1-1 szelet paradicsomot fektetek rá, és forró sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöm. Ezalatt elkészül a párolt rizs kritharakival keverve (görög rizstészta) és máris lehet tesztelni, hogy családtagjaink ájultan esnek-e az asztal alá... ...bár sokkal nagyobb a siker, ha szó nélkül tűntetik el az egészet a tányérokról.




12 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez olyan jól néz ki, hogy menten én is elájulok! nem tudom mi a pontos történeti tényállás, de nekem van egy "Imám öröme" nevű receptem, csak az vega!

Névtelen írta...

Mert vega is :).

Unknown írta...

Valószínüleg vega lehetett az ájulat tárgya anno, de ma kétségtelenül legalább annyira kedvelt a nemvega változat is. Amúgy könnyebb, így meg emberesebb ;o)

Millie írta...

Remekül néz ki! Egyébként valami miatt nekem is vega kajaként él az emlékezetemben, amibe ráadásul fahéj is kell!?!?

Unknown írta...

Igen, valóban létezik olyan amibe fahéj is kerül. Az már a javából orientális ízorgia lehet ;o)

Cecile írta...

Hú, ez nagyon jól néz ki! Jó, hogy vettem a piacon padlizsánt, így még ma ki tudom próbálni.

Mamma írta...

Ebből szerintem is lehet ájulásig enni:), nagyon eteti magát!
(Érdekes, a fahéjas verzió nem tudott nálunk meghonosodni?:-)
Én mindig teszek bele, ahogy a muszakába is. Picit:-))
Chilii, az imám örömeibe ne menjünk bele, az már egy másik blog!:DD

Névtelen írta...

Kedves Mamma! én mindig teszek bele fahéjat, a muszakába is, de a zuramnak el ne áruld!!!! :D

Névtelen írta...

Ezért én már megkaptam a magamét, hogy csak a fahéjas az autentikus :), de összeraktuk, hogy az valószínűleg a görög változat, nem az eredeti török.

http://domesticgoddess.freeblog.hu/archives/2007/09/22/Paradicsomos-hagymas_toltott_padlizsan_imam_bayildi/

Pirikenagyi írta...

Nekem úgy tűnik, ez pont olyan, mint a muszaka!? Én képes vagyok minden nap ezt enni, ha olyan helyre vet a sors. Gyakran csinálok, és fahéjat is teszek bele, na meg egy kis borókabogyó őrletet, ettől olyan de olyan finom, hogy tényleg be lehet ájulni tőle.

Névtelen írta...

Kedvenc-kedves Maci!
Már tudom, mi lesz ma az ebéd :)
Ahogy azt is, mit sütök a nővéremnek jövő héten (a szülinapjára), mert a lelkemre kötötte, hogy csináljam meg újra a márványkalácsodat :)
Köszi, és szép napot!
Anna

Unknown írta...

Pirikenagyi, gyakorlatilag nem sokban tér el a muszakától, az igaz! Na, ezt a fahéjas, söt borókabogyós füszerezést én is kipróbálom most már, különben ne legyen a nevem maci! (kérdem magam, miért is nem próbáltam ki eddig???)

Anna, nagyon kedves vagy! :o) Neked is szép napot! :o)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails