május 19, 2008

Morcilla krumplikehelyben

Nem sütemény, és nem is mákos. Sós, ropogós, mégsem perec. Tudom hülyén hangzik, és nem is túl elegánsan, de ez véreshurka, egy hajszálvékony, ropogósra sült krumplikehelyben. Hogy akkor miért nem azt írtam a képre, hogy véreshurka? Hát mert az még hülyébben nézne ki, mint ahogy hangzik, a morcilla viszont ártatlannak tűnik és semmi véreset nem sejtet. A spanyol véreshurka fűszerezésének köszönhetően teljesen más jellegű, mint magyar rokona. Természetesen számtalan variációban készül, északtól délig más és más tipikus összetevőkkel és fűszerekkel, és persze a családi receptek is gazdagítják a palettát. Egyik érdekessége pl., hogy sokhelyütt nem feltétlenül sertés-, hanem marhavérrel készül. A vér-szalonna-hagyma alapkeverékhez gyakran kapcsolódik rizs, kenyér, liszt, krumpli, tök, vagy akár édeskrumpli is. Már ezek a párosítások is egzotikusnak hathatnak a magyar véreshurkával szemben, hát még a fűszerek amik belekerülnek! Ez az ízvilág talán a leginkább a mórok örökségének betudható, hisz tipikus ízesítői pl. az ánizs, szerecsendió, kömény, oregano, édeskömény, fahéj, szegfűszeg, fokhagyma, pirospaprika. Ezek az édeskés fűszerek nagyon jól kiegészítik a fenyőmagot, mandulát, vagy épp a mézédes mazsolát, ami szintén gyakori eleme a morcillának. A már-már fekete, vért tartalmazó morcillán kívül létezik még pl. "fehér" morcilla is, ami akár a mi húsoshurkánkhoz is hasonlítható, ugyanis főtt fejhúsból, apróhúsból, sonkadarabkákból, főtt tojásból áll, sherryvel és a fent említett fűszerek némelyikével van ízesítve, az ünnepi változatot pedig sáfrány hozzáadásával színezik aranysárgára. Andalúziára mégis inkább a hagymás-véres morcilla jellemző, az a legnépszerűbb. Kuriózumszámba mehet a morcilla tartósításának következő módja: sokszor(pl. a hegyekben) készítés után azon nyomban olívaolajba teszik, és csak sütés vagy főzés előtt kerül ki belőle. Máshol megfőzik, majd levegőn szárítják és inkább a száraz szellős kamrában tartják felhasználásig mintsem a hűtőben. Hát ezt tudom elmesélni a morcilláról, amit én nagyon szeretek. Egytálátelekben is nagyon szívesen, de a leginkább kevés olívaolajon sok hagymával és fokhagymával morzsásra sütve és egy szelet fehérkenyér kíséretében...

A képen látható krumplikelyhek úgy készültek, hogy hajszálvékonyra szeletelt majd mikróban 2-3 percig vízben puhított krumplival kibéleltem egy mini-muffinsütő kiolajozott mélyedéseit. 2-3 szirmot tettem egy mélyedésbe, és 1-1 kanálka hagymával és fokhagymával megsütött morcillát (előzőleg természetesen bélből kihámoztam) kanalaztam a közepébe. Forró sütőben készre sütöttem.



5 megjegyzés:

Sheila G. írta...

velem nemrég egy kollégám finn rénszarvasvérből készült vérlepényt kóstoltatott....boltban vette,

Unknown írta...

Végülis nem ciki a véreshurka és társai, de talán napjainkban nem számít túlzottan "trendinek", és alig-alig találni valakit, aki ne húzná a száját, ne idegenkedne, vagy undorodna töle. Érdekes mód gyerekkoromban szívesen ettem hagymás sült vért, ha csirkevágásra került a sor. Aztán egy szép nap rádöbbentem, hogy egyszerüen nem tudom megenni...

erős ildikó írta...

Ki kell próbálnom! Izgalmas recept.
Egyébként ha májassal csinálom az nem hiteles?

Unknown írta...

Szia Napsütötte!

Mihez képest hiteles? ;o))) A véreshurkához képest nem lesz hiteles, de egy szabadon megálmodott tapashoz képest már igen. Az már egy másik kérdés, hogy más jelleget kap a májastól.

Ha a receptböl a krumplikelyhet tartod szimpatikusnak, akkor használd fel bátran, és töltsd meg ízlésed szerinti töltelékkel, szerintem nagyon jó poén, bármivel is töltöd. Ha viszont a spanyol véreshurkát tartod izgalmasnak, akkor azt tanácsolom, hogy azt ne helyettesítsd mással, mert teljesen más lesz az eredmény.

Maga a morcilla+krumplikehely párosítása amúgy egy teljesen a semmiböl felkapott ötletem volt, nincs története vagy tradíciója, épp emiatt örülök neki nagyon, ha inspirálva érzed magad általa! :o)

Notburga írta...

Én még igencsak botladozom a blogger.com-ban, de rettenetesen megörültem, hogy erre a receptre akadtam. Köszönöm, Neked! (a fotóid gyönyörüek)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails