május 04, 2008

A csodabogyó: GOJI


Ki ne szeretne ha nem is örökké, de sokáig élni, jó egészségnek örvendeni, fiatalosságát, szépségét megőrizni? A hoolywoodi sztárok, akik az örök fiatalság utáni vágyukról amúgy is híresek, már rég felfedezték az ázsiából származó goji-bogyók csodálatos hatását. Kínából, pontosabban Ningxiából terjedt el a latin nevén Lycium-ként ismert kultúrnövény a világ szinte minden területére, ahol hódító körútját járja elsősorban az örök fiatalságra vágyók körében. Egyelőre kétlem, hogy ezáltal elszegényedne a gyógyszeripar, és munkanélkülivé válnának a plasztikai sebészek, de hogy valóban jó hatása volna, ahhoz kétség nem fér. A Tibetiek pl. azt állítják róla, hogy:
  • jó hatással van a szemre
  • táplálja a vesét és májat
  • lassítja a természetes öregedés folyamatát
  • erősíti a szervezet immunvédelmét
  • csökkenti a szabad radikálisokat
  • pozitívan hat ki az egészséges koleszterinekre
  • segít a testsúly megtartásában, illetve kontrollálásában
  • lassítja az őszülést és hajhullást
  • pozitív hatással van a vérnyomásra, a cukorszintre, az agyra és a véredényekre
Azt hiszem ezek mindenki számára fontos faktorok, kortól és nemtől függetlenül, de a jó tulajdonságok sora itt még messze nem ért véget! Vágyserkentő, és termékenységet erősítő hatását már évszázadokkal ezelőtt is ismerték, így többek között emiatt is egyre kedveltebb és elterjedtebb lesz világszerte. Tehát még afrodiziákumként is nagy becsben van tartva. Be kell látni, a goji-bogyó joggal érdemli meg a szuperbogyó, vagy csodabogyó elnevezést. 18 féle aminosavat, A, B1, B2, C, és E vitamint tartalmaz, és 21 nyomelemet, mint pl. vasat, káliumot, kálciumot, cinket, magnéziumot, szelént, kobaltot, és így tovább.

A goji-bogyó -vagy más nevén kínai farkasbogyó- íze számomra a mazsolát és a szárított papayát idézi egy kicsit, inkább édes, és csak nyomokban érezhető egy kis savanykás aromája. A bogyókból préselt léhez igen magas áron lehet csak hozzájutni, így pl. egy 750 ml-es üvegért akár 25-30 € is elkérhetnek. Viszont ha összehasonlítom némelyik kombinált vitaminkészítménnyel -mellesleg ezek hatásosságával kapcsolatban rég szkeptikus vagyok- már nem is dragább. Extra tulajdonságokban bővelkedő táplálékkiegészítő, sűrűn telítve minden elképzelhető jóval, és hasznossal. Kínában állítólag szerves része a konyhakultúrának, bár eddig még nem találkoztam receptekkel, azon kívül, hogy müzlibe és salátába keverve ajánlják a bioboltokban, ezekbe viszont valóban kiváló!






13 megjegyzés:

Névtelen írta...

annyit hadd javítsak: a szabad radikálisokat szabadgyököknek hívják.
:)

Névtelen írta...

Hol lehetne ehhez hozzájutni?

Unknown írta...

Én bioboltban veszem, máshol nem láttam még. Hogy Mo-n hol lehet kapni, azt sajnos nem tudom megmondani, de remélem aki erre jár és olvassa a kommenteket, esetleg tud tippet adni.

Névtelen írta...

A Starkl kert-es újságban lehet rendelni növényt.

Névtelen írta...

a Rózsakert méregdrága zöldségesénél lehet kapni natúrt és fehércsokiba mártottat.El van dugva hátra

Névtelen írta...

Kedves Macikonyha! Ínycsiklandó az oldalad, még ebéd után is! Más miatt kereslek. Amennyiben hozzájárulsz, megjelentetnénk a fenti Goji-bogyós leírásd, az Édenkert.hu magazinban - kicsit kiegészítve a növény botanikai jellemzésével. Természetesen hivatkozva csodás blogodra. Amenniyben szívesen együttműködnél, várom leveled katalin.ney@lionsmedia.hu címre. köszönöm, üdv
KAti

Névtelen írta...

Ha érdekel még valakit, a Lycium Chinese kapható szinte bármelyik kínai fűszerboltban, nem drága. Láttam teaként is elkészítve, leöntenek forró vízzel néhány szárított termést, állni hagyják, aztán a tea megivása után megeszik a felázott bogyókat is. De gyógynövényboltban lehet kapni ampullában is, mint a ginseng royal jellyt. Ezen a héten vettünk egy 12 ampullásat, 640 Ft-ért a sarkon.

goji írta...

Az aszalt goji itt kapható:

goji

Kellemes íze van. nekem bevált

Névtelen írta...

Pár éve vettünk drága pénzért egy goji tövet valamelyik kertészetben.
Szépen növögetett, termett is, ettük a bogyót, de kevés volt belőle.
Ősszel a Duna parton sétálgatva láttuk meg, hogy a partoldalon levő cserjék olyanok, mint a mi kis féltve nevelgetett növényünk. Sőt!
Volt is rajta rengeteg bogyócska, és pont olyanok , amilyenek nálunk termettek.
Nosza, férjem szedett pár kilót. Főztem belőle lekvárt, egy részét megaszaltuk, azt teába rakva megittuk, ettük.
Nagyon finom!!

Névtelen írta...

A goji préselt levéhez (750ml)
itt lehet hozzájutni:
balazs.agnes57@gmail.com
Légyszi írj ha érdekel!

Unknown írta...

Kedves Névtelen!
Nagyon veszélyes az amit csináltok. Azért mert valami hasonlít valamihez, nem biztos, hogy ugyanaz (Lycium chinese nem= Licyum barbarum)Ha így volna már minden hajléktalan egészséges lenne, és Goji levet készítene!

Névtelen írta...

Sziasztok!
A Keleti-pályaudvaron lehet kapni aszalt/szárított formátumban goji-bogyót az aszalt-gyümölcsös árusnál. 440 Ft 100 gramm.
Üdv,
Rezfarq

Névtelen írta...

Sziasztok!

Mi a családommal rendszeresen rendelünk külföldről nagyobb mennyiségben aszalt gojit, mert úgy jóval olcsóbb és a szállítási költség miatt is megéri 20-30 kilójával rendelni. Viszont így jó néhány zacskónak nem lesz azonnal gazdája, s azokat kollégáknak adjuk el vagy felteszem Vaterára (saját árrés nélkül!)

Akit érdekel, van még pár eladó itt:
http://www.vatera.hu/szaritott_goji_bogyo_250g_kiszereles_185642508.html

Pitty

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails