február 19, 2008

Krumplileves


Melengető téli krumplileves, ami már-már egytálételnek is megfelel, olyan tartalmas. Pedig még bevásárlókörútra sem kell menni miatta, hisz csupa olyan dolog kell hozzá, ami többé-kevésbé szinte mindig akad otthon.
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevéske olaj
  • 10 deka füstölt sonka (vagy húsos szalonna)
  • 5-6 szem krumpli
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 darab zeller
  • 15 deka zöldbab
  • 1-1,5 dl tejszín
  • zöldségleves
  • babérlevél
  • kakukkfű
  • majoránna
  • só, bors
A hagymát apróra vágom és a szintén apróra vagdalt sonkával együtt megfuttatom kevés olajon. Következőként az apró kockákra vágott répát és fehérrépát teszem hozzá, majd rövid pirítás után a zellerdarabot és a krumplikockákat. Annyi zöldséglevessel öntöm fel, amennyi bőven ellepi, beleteszem a fűszereket és a babérlevelet, majd lefedve félig puhára főzöm. Közben nagyon vékonyra felszeletelem a pórét, és felaprítom a zöldbabot. A félig megfőtt krumplihoz teszem, és készre főzöm. Kiszedem a babérleveleket, beleöntöm a tejszínt, és a botmixert 1-1 másodpercre belemerítem, így épp annyi zöldséget és krumplit sikerül vele pépesíteni, amennyitől kellemesen besűrűsödik. Kiforralom, és máris tálalom.


5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez pont jó lesz holnapra! :) Krumplilevest gondoltam, de a hagyományost, de ez a túrós lepény mellé tökéletes lesz!!! :)

Névtelen írta...

Végre van egy tartalomjegyzék is az oldalon! Köszi!

Unknown írta...

szép kis bajor tálad van ;) nem ebben szokták tálalni a weisswurst-ot? már csak mert nálunk a tanszéken épp utóbbi lesz ebédre, stílusosan pereccel, édes mustárral és búzasörrel ;)

Unknown írta...

Igen, szokták ebben tálalni úgy, hogy a forró abálólében úsznak a kolbászkák. Védöitalként jár a búzasör is hozzá a tanszéken? ;o)

Unknown írta...

finom volt - megettük mindet ;) miféle védőital? van itt unicumom is a szekrényemben vész esetére ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails