november 01, 2007

Vargabéles

Hogy vajon a cipőt foltozó vargához, vagy inkább a kolozsvári Varga nevezetű vendéglős nevéhez kapcsolható-e a vargabéles eredete, nem tudom pontosan, de hogy langyosmelegen, vaníliás porcukorral leszórva párja nincs egy töltött káposzta után, az biztos. Azért tartom a legfinomabbnak langyosan, mert olyankor még ropognak a tetején a réteslapok, viszont a tölteléke puha, könnyű, és omlós. A kész tészták megjelenése előtt igazi idő-, és munkaigényes sütemény, illetve második fogás volt egy tartalmasabb leves után, hisz a metélttésztát maguk gyúrták-sodorták a háziasszonyok, akárcsak a vékonyra kinyújtott réteslapokat. Ma viszont, hogy készen kapható mindez, szinte gyerekjáték az elkészítése.
  • 8 réteslap
  • 25 deka vékonymetélt (most vermicellit használtam hozzá)
  • 75 deka túró
  • 5 tojás
  • 20 deka cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 deka mazsola
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 5 deka olvasztott vaj, vagy olaj
  • a tetejére 2 ek. tejföl+kevés tej
A tésztát sós vízben megfőzöm, hideg vízzel leöblítem és leszűröm. A mazsolát megmosom, és beáztatom. A tojásokat szétválasztom, és a sárgáját a cukorral, és egy tasak vaníliás cukorral habosra keverem. Belereszelem a citromhéjat, és hozzákeverem a túrót, a leszárított mazsolát, a kihűlt tésztát, végül óvatsan beleforgatom a kemény habbá felvert tojásfehérjéket. Egy hosszúkás tepsit kivajazok, és úgy terítek bele egy réteslapot, hogy a rövid oldalai kilógjanak. Megkenem olvasztott vajjal, és folytatom a rétegezést még 5 réteslappal. Ráöntöm a tölteléket, és elsimítom. A lelógó oldalakat ráhajtogatom, de közben vajjal mindig megkenem. (Mivel nekem nem értek össze a lapok a töltelék felett, további 3 lapot fektettem rá) A lapokat vajazom, és vaníliás cukorral megszórom. A tetejét tejjel simára kevert tejföllel kenem meg, és 170°C fokos sütőben 50 percig sütöm. Vaníliás porcukorral szórom meg a langyosra hűlt süteményt.

2 megjegyzés:

Anita írta...

Most ettem eletemben elöször, vargabelest , fini volt nagyonnn!!

Fruzsika írta...

Vajas hajtogatott levelestésztával finomabb, mint a réteslappal. Egyszer próbáljátok ki azzal.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails