november 18, 2007

Banánkenyér

Gyakran akad itthon 2-3 túlérett banán, amiből érdemes egy tartalmas banánkenyeret sütni, mint például ezt:
  • 20 deka liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 13 deka puha vaj
  • 2 egész tojás
  • 1 ek. narancscukor (lekapart narancshéj+ cukor üvegbe zárva)
  • 15 deka cukor (fele barna, fele fehér)
  • 2 érett banán
  • 10 deka pirított és darabolt dió
  • 10 deka apró kockákra vágott keserűcsoki
  • 1 csipet só
  • fél citrom leve
  • 3 kanál rum
A sütőt 165 °C fokra előmelegítem. A puha vajat a sóval, cukorral és narancscukorral habosra keverem. A tojásokat egyenként hozzáadom, majd belekeverem a finom péppé nyomkodott banánokat. Belecsavarom a citromot, hozzáadom a rumot, és a sütőporos-szódabikarbónás lisztet. Habverővel simára keverem, végül beleforgatom a diót és a darabolt csokit. Kivajazott, kilisztezett hosszúkás formába öntöm, és 50-55 perc alatt készre sütöm.

A 165°C fok talán kevésnek tűnhet, de a sütőm mostanában "nagyon süt". Lehet, hogy ez valami rossz ómen így röviddel karácsony előtt, de a lényeg, hogy a sütési hőfokát és időtartamát mindenkor a saját sütőnk tulajdonságaira kell rászabni. Ha én most tartottam volna magam a több mint 1 órás sütési időhöz, valószínűleg banánbrikett lett volna a süteményből.

4 megjegyzés:

pirikenagyi írta...

Bevallom, a banánnal sütés nekem sem taztozik a sikertörténetek storyjaihoz. Fujtós, nehéz sütiket sütöttem, még postoltam is egy banános muffinról ami elég nehezen fogyott, szóval el is határoztam, nem erőltetem a dolgot. Hanem ez a banánkenyér olyan gyönyörű...., lehet hogy még egyszer (de becsszó utoljára)kísérletet teszek.

Névtelen írta...

Simán csak egy ilyet kell beszerezni és egy helyen lehet mindent méricskélni. Van rajta metrikus és angolszász is. Nekem van és nagyon bejött!

Mérőedény képe

Maci írta...

Megszámoltam, 4 mérö-keverö edényem van, de nem visz rá a lélek, hogy mindig velük méricskéljek. Néha persze elöfordul, hogy csészézek.

Névtelen írta...

HELP MACI!! Szamomra nem derul ki, hogy mikor es hogyan kell hozzaadni a banant! :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails