október 10, 2007

Túrós rizskoch szilvasterccel


A gyerekek kísérletezőkedvének köszönhetően megmaradt egy túlméretezett adag, fölöslegessé vált tejberizs, amelynek eltűntetése az én feladatom lett. Kézenfekvő megoldás volt a rizskoch, mellé pedig egy vörösboros szilvastercet főztem, hogy jobban csússzon.

  • 1 kg kész tejberizs kihűtve
  • 4 egész tojás
  • 20 deka cukor
  • 1 egész citrom lereszelt héja
  • 25 deka krémesre áttört túró
  • 1 tasak vaníliás cukor

A szilvasterchez:
  • 40 deka kimagozott, cikkekre vágott szilva
  • 2 ek. cukor
  • 1 púpozott ek. szilvalekvár
  • 0,5 dl vörösbor
A tojásokat a cukorral és vaníliás cukorral fehéredésig keverem, belereszelem a citrom héját, és hozzákeverem a túrót. A mixerrel lazára keverem a hideg tejberizst, és beleforgatom a tojásos krémet. Sütőpapírral kibélelt 28 cm-es kapcsos tortaformába öntöm, és 180°C foknál addig sütöm, amíg aranysárga lesz a teteje. (kb. 55-60 perc) Hidegen, vagy langyosan nagyon finom a következő szilvasterccel:

A cukrot egy kis edényben világosra karamellizálom, felöntöm a borral, kicsit kiforralom, majd hozzáadom a szilvalekvárt. Amikor feloldódott a lekvár, a cikkekre vágott szilvát beleteszem, és kb. 4-6 perc alatt, alacsony lángon épphogy félig puhára főzöm.

*Nem hiszek abban, hogy a permetszerrel és tartósítószerekkel kezelt citromok héja, forró vízzel való lemosás/dörzsölés által kellőképp tisztává, fogyasztásra alkalmassá válik. Az egészségre káros tartósítószerek mindenképp megmaradnak a gyümölcs héjában, még ha kisebb mennyiségben is, ez szent meggyőződésem. Épp ezért kizárólag kezeletlen, bio citromok héját használom fel ilyen célra.

5 megjegyzés:

Sütis néne írta...

szia! látom sikerült bevarázsolnod a rizskochodat! :-)
a citrom héjával kapcsolatban mélyen egyetértek, sikálhatjuk, míg elkopik, a mindenféle vegyszer szerintem is benne marad...csak sajna én nemigen jutok bio citromhoz, pedig de jó is lenne!

Névtelen írta...

Ez aztán fullextrás lett! :)

Névtelen írta...

szia! der Kuchen sieht so lecker aus. Ich werde es gerne ausprobieren. In diese Kombination habe ich Käsekuchen noch nicht gegessen, aber "ämi lasä gura apä"! :-)Deine Lieben können sich glücklich schätzen...

Eva írta...

Das waer was fuer mich! Wird der Kuchen kalt oder warm gegessen? Ich kann leider kein Ungarisch, aber hier konnte ich zumindest die Zutatenliste lesen...

Unknown írta...

Eva, zumindest hast du erkannt, dass es ungarisch ist! ;o)
Der Quark-Milchreis-Kuchen schmeckt übrigens lauwarm am besten!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails