október 03, 2007

Kedvenc rukolás tésztasaláta


Hosszú évekig nagyon szívesen néztem Alfred Biolek műsorait, ahová hétről hétre mindig új vendégek látogattak el. Színészek, politikusok, zenészek, és más közéleti személyiségek mutatták be konyhai tudományukat, és 1-1 kedvenc ételüket főzték meg a kamera előtt.

Egyik alkalommal Simone Thomalla járt vendégségben az "Alfredissimoban", és ezt a rukolás tésztasalátát készítette. Amikor aztán egy olasz üzletben friss orecchiette tésztát találtam, beugrott ez a recept, és magam is megcsináltam. Azóta mindannyiunk nagy kedvence lett, és rendszeresen terítékre is kerül. Most vendégségbe vittem ezt a tál salátát, így aztán csak kutyafuttában sikerült megörökíteni félkész állapotban, -a konyha és a kijárati ajtó között- de ennek ellenére úgy gondoltam, kép ide vagy oda, ideje lesz publikálni a receptet. Eredetileg sajtról nem szólt a fáma, így a pecorinoval való kiegészítés már saját adalék, akárcsak a sziruppá besűrített balzsamecet is. Madársalátával is kísérleteztem már, szintén nagyon ízlett, nekem a leginkább langyosan, nem száraztésztából, hanem zacskóban kapható frissből.
  • 1 nagy csokor friss rukola
  • 50 deka friss orecchiette (jobb híján a dobozos barilla is megteszi)
  • 20 deka koktélparadicsom
  • 20 deka fekete olíva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 deka haszálvékonyra gyalult pecorino
  • 1 dl balzsamszirup
  • 1 dl olívaolaj
  • méz
  • só, bors
Az öntethez sima emulzióvá mixelem a balzsamszirupot, sóval pépesre nyomkodott fokhagymát, borsot, ízlés szerint 1-2 kanál mézet, és az olívaolajat. Az olívát felkarikázom, a paradicsomokat félbevágom, a rukolát megmosom és leszárítom, a tésztát pedig al dente megfőzöm. Hozzáadom a vékonyra gyalult pecorinot, és összekeverem az öntettel. 8 személyes adag.

5 megjegyzés:

Anita írta...

CSak remeltem ,hogy itt talalom ma a "kedvenc " salatamat!.Ugyanis nalam jart vendegsegben:). 1 biztos , finomabbat meg nem ettünk!Aztan a csibemaj pastetom sem volt utolso :)hmmmm...

Maci írta...

Tök jó! ;o)

Simona írta...

Der Salat war super lecker! Und die Leberpastete ein Genuß. Köstlich.

Maci írta...

Simona, du bist einfach coooool! ;o)

Névtelen írta...

Hey Maci!! Also ich bin beeindruckt von deinen Kochkünsten,und damit meine ich wie lecker dein Essen aussieht!!Ich würde mich freuen wenn du mir ein köstliches Bild schicken würdest!!!!!Also dann Ciao!!! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails