szeptember 27, 2007

Zellekrémleves karamellizált zellerkockákkal

Enyhén gyümölcsös, és friss aromája lesz a zellerkrémlevesnek az egy szem almától, ami belefő. A tetején ropogós croûtonok helyett apró karamellizált zellerkockák úsznak. Krémes, őszies, leves, és nem elhanyagolandó szempont az sem, hogy egyszerű!
  • 1 nagy zellergumó (én mindig kézilabda méretűeket kapok)
  • 2 krumpli
  • 1 ek. olaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 pohárka fehérbor (elhagyható)
  • 1 savanykás alma
  • 1 kicsi hagyma
  • zöldség-, vagy húsleves
  • só, bors

Az apróra vágott hagymát megfuttatom az olajon, majd hozzáadom a felkockázott zellert, krumplit és almát, és hozzáöntöm a bort. Annyi zöldséglevessel öntöm fel, amennyi kb, 2 ujjnyira ellepi, sózom, borsozom, majd lefedve puhára főzöm. Amikor ez megvan, botmixerrel teljesen simára mixelem, beleöntöm a tejszínt, és egy pillanatra felforralom vele. Sóval és borssal ízesítem.

A zellercroûtonokhoz apró kockákra vágok néhány vékony szelet zellert, picit sózom, és vajon megsütöm. Amikor már kezd egy kis színe lenni, minimális porcukorral lehintem, és megkaramellizálom. Frissen forrón a leves tetejére kanalazom.

2 megjegyzés:

Csibe írta...

Maci! Ez nagyon jól hangzik! Mindenképpen kipróbálom majd, nagyon szeretjük a krémleveseket, a zellerkrémet is, és "ilyen formában" is meg kell ismernünk :))

Névtelen írta...

Egy héten háromszor főzök zellerkrémlevest, és nem tudom megunni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails