szeptember 16, 2007

La divina in cucina - A másik Callas


"La divina in cucina- ez a csodálatosra sikeredett könyv Maria Callas, az ünnepelt díva utolsó nagy szenvedélyét fedi fel -Arostoteles Onassis, és a zene mellett- mégpedig a főzés művészete iránti szeretetét." Nagyjából így fordítható le a könyv hátoldalán látható mondat, persze a saját "fűszereimmel ízesítve". Belelapozva valóban úgy tűnik, mintha egy 50-es évek beli kulináris kincsesládában kutatnánk, illetve Maria Callas titkolt szenvedélyei között.

Ma 30 éve, hogy elhunyt Maria Callas, a felejthetetlen díva, az operák koronázatlan királynője. Nemrég találtak rá arra bőröndre, amelyben inasa által lejegyzett kedvenc receptjei rejlettek, mellette pedig szakácskönyveinek gyűjteménye.
Szenvedélyesen főzött, rendszeresen kényeztette vendégeit a legjobb falatokkal, de saját maga nem élvezhette igazán konyhai érzékének, tehetségének gyümölcseit. Állandóan szigorú, és könyörtelen diétát tartott, hogy folyton karcsún és elegánsan léphessen színpadra. Egy bizalmas barátnőjének azt mondta egyszer, hogy ő eredetileg háziasszony, csupán véletlenül lett belőle díva. Ez lenne Maria Callas eddig felfedetlen oldala, mely arról árulkodik, hogy mégiscsak valamelyest földhöz ragadt volt az isteni énekesnő, a XX. század legszebb hangjával megáldva.
A könyvet sok, eddig nem publikált privát-, és társasági fotó gazdagítja, majd Bruno Tosi érdekes, és alapos bevezetője után a francia, olasz, görög, és amerikai konyha klasszikusai között böngészhetünk, így szinte egy valóságos világ körüli kulináris utazás résztvevői lehetünk.
Csak néhány példa az ételek közül: Bocconcini di vitello, Boeuf Bourgignon, Kefthedàkia, Southern Fried Chicken. A receptek és csodaszép ételfotók között Callas életszakaszainak és utazásainak nagyobb állomásainál is kitérőt tesz az író. Élvezetes iromány, nagyon szép, és igényes kiadásban.


Rizotto gorgonzolával
Risotto al Gorgonzola
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 l zöldség-, vagy csirkehúsleves
  • 7,5 deka gorgonzola
  • 5 deka vaj
  • 25 deka vialone-, vagy arborio rizs
  • 1 pohár száraz fehérbor
  • 3 ek. reszelt parmezán
  • só, és frissen őrölt feketebors
A vajon üvegesre párolom a finomra vágott hagymát, majd rádobom a száraz rizst, és szintén üvegesre pirítom. Felöntöm fehérborral, és addig főzöm, amíg teljesen beszívja a folyadékot. Negyed liter forró levest öntök hozzá, majd addig adogatom hozzá merőkanalanként, amíg el nem fogy. Kb. 25 perc folyamatos kevergetés után belekeverem a kockákra vágott gorgonzolát, és miután felolvadt, a parmezánt is. Sóval és borssal ízesítem a végén.


4 megjegyzés:

Pirikenagyi írta...

Jó húsz éve láttam egy Callasról szóló dokumentumfilmet, amelyben többek között arról mesél, hogyan találkozott Audrey Hepburnnel, talán a Római vakáció bemutatóján. Teljesen elvarázsolta őt Hepburn eleganciája, bája és elhatározta, hogy ő is olyan karcsú lesz, mint Hepburn. Egy év alatt 36 kilót fogyott, és élete végéig szigorú diétát tartott. Mi már inkább csak a karcsú, nagyon elegáns Callast ismerjük, és szakácsművészetéről soha nem hallottunk. Annál nagyobb meglepetés és öröm számomra ez a könyv, és biztos hogy az első lehetőséggel megveszem.

Unknown írta...

Igen, pontosan ezt olvastam róla én is, hogy Hepburne volt a példaképe, ami a karcsúságot, és eleganciát illeti. Valahogy kísértetiesen hasonlít is rá ezen a könyvborítón! Mindkettejüket nagyon szeretem, és csodálom. Nem véletlenül voltak -és maradnak is örökre- stílusikonok! Szakácskönyveim gyöngyszeme, és a polc éke ez a könyv!

Pirikenagyi írta...

Kár hogy nem tudok olaszul, mert biztos rögtön belefognék a fordításába. Remélem, hamarosan megteszi valaki.

Névtelen írta...

most akadtam rá erre a bejegyzésre és szeretnék némi infót kérni, hogy hol kapható a könyv. Alexandrán és bookline-on nem találtam. Hol keressem?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails