szeptember 10, 2007

Huevos a la flamenca


Tojás flamenco módra. Megint egy "ahány ház annyi szokás" kategóriájú étel, bár vannak bizonyos alkotóelemei, amelyeket azért mégiscsak illik beletenni. Így például a sonka, a paprika, paradicsom, és a zöldborsó alkotja a bázist, amit aztán apróra kockázott főtt krumplival, spárgával, zöldbabbal, chorizoval lehet varálni. A poén az egészben, hogy a ressre sütött zöldségek fészkében sül meg a beleütött tojás. A legeredetibb, ha adagonként, mégpedig kicsi agyagtálkákban kerül a sütőbe. Az én receptemben egy kis szentségtörés fedezhető fel, ugyanis cukorborsó helyett cukkinit használtam hozzá. A szükség hozta így, de ennek ellenére, vagy talán épp emiatt ajánlom bátran!

4 személyre
  • 4 tojás
  • 3 ek. olívaolaj
  • 5 deka serrano sonka
  • 5 deka chorizo
  • 1 nagy piroshúsú paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 cukkini
  • 1 csokor zöldhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 deka előfőzött zöldbab
  • só, bors
Olívaolajon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, majd rádobom a kis kockákra vágott sonkát. Néhány percig párolom, ügyelve rá, hogy ne legyen kemény a sonka. A felaprított zöldségeket (a zöldbab kivételével) egyszerre teszem a hagymához. Sóval és borssal ízesítem, majd gyakran megkevergetve félig puhára sütöm. Az utolsó 5 percben az előfőzött zöldbabot és a vékonyra szeletelt kolbászt is hozzáadom. Agyagedénykékbe szétosztom a zöldséget, a közepébe egy kis mélyedést csinálok, és 1-1 tojást beleütök mindegyikbe. Sózom, borsozom, és forró sütőben kb. 12 perc alatt addig sütöm, amíg a tojások megdermednek.

El tudom képzelni ennek a magyaros változatát is, füstölt sonkával és házi kolbásszal!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails