Tojás flamenco módra. Megint egy "ahány ház annyi szokás" kategóriájú étel, bár vannak bizonyos alkotóelemei, amelyeket azért mégiscsak illik beletenni. Így például a sonka, a paprika, paradicsom, és a zöldborsó alkotja a bázist, amit aztán apróra kockázott főtt krumplival, spárgával, zöldbabbal, chorizoval lehet varálni. A poén az egészben, hogy a ressre sütött zöldségek fészkében sül meg a beleütött tojás. A legeredetibb, ha adagonként, mégpedig kicsi agyagtálkákban kerül a sütőbe. Az én receptemben egy kis szentségtörés fedezhető fel, ugyanis cukorborsó helyett cukkinit használtam hozzá. A szükség hozta így, de ennek ellenére, vagy talán épp emiatt ajánlom bátran!
4 személyre
- 4 tojás
- 3 ek. olívaolaj
- 5 deka serrano sonka
- 5 deka chorizo
- 1 nagy piroshúsú paprika
- 2 paradicsom
- 1 cukkini
- 1 csokor zöldhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 deka előfőzött zöldbab
- só, bors
Olívaolajon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, majd rádobom a kis kockákra vágott sonkát. Néhány percig párolom, ügyelve rá, hogy ne legyen kemény a sonka. A felaprított zöldségeket (a zöldbab kivételével) egyszerre teszem a hagymához. Sóval és borssal ízesítem, majd gyakran megkevergetve félig puhára sütöm. Az utolsó 5 percben az előfőzött zöldbabot és a vékonyra szeletelt kolbászt is hozzáadom. Agyagedénykékbe szétosztom a zöldséget, a közepébe egy kis mélyedést csinálok, és 1-1 tojást beleütök mindegyikbe. Sózom, borsozom, és forró sütőben kb. 12 perc alatt addig sütöm, amíg a tojások megdermednek.
El tudom képzelni ennek a magyaros változatát is, füstölt sonkával és házi kolbásszal!
El tudom képzelni ennek a magyaros változatát is, füstölt sonkával és házi kolbásszal!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése