szeptember 06, 2007

Hideg fokhagymaleves - Ajo blanco


Kicsit megkésve, de a következő forró nyár reményében készült ez a hideg, krémes fokhagymaleves. A gazpacho mellett az egyik legnépszerűbb andalúziából származó nyári frissítő. Alapvetően filléres hozzávalókból készül, egyedül az sherryecet és a sherry ami ugye nem fordul elő minden háztartásban. A sherryecet helyettesíthető borecettel, a sherry esetleg száraz tokaji borral.

Hideg fokhagymaleves
Ajo blanco
  • 5 deka kockára vágott száraz zsemle/kenyér lehéjazva
  • 10 deka tisztított mandula
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 ek. sherry
  • 2 ek. sherryecet
  • hideg víz
  • só, őrölt fehérbors
  • felezett, magozott szőlő
Egy megfelelő méretű magas keverőedénybe teszem a száraz zsemlekockákat. Ha még nem teljesen száraz másnapos kenyeret, vagy zsemlét használok, akkor persze több a súlya. Körülbelül 3 lehájazott zsemle szüséges hozzá. Forró vízbe áztatom a zsemlét/kenyeret, és amikor teljesen megpuhult, alaposan kicsavarom. Az összevagdosott fokhagymát, olívaolajat és a mandulát hozzáadom, és a botmixerrel egy teljesen sima, krémes pürévé mixelem. Annyi hideg vizet adok hozzá, hogy kb. 6 dl legyen a leves. Sherryecettel, száraz sherryvel, sóval és fehérborssal ízesítem. Legalább 2 órára behűtöm tálalás előtt. A megmosott szőlőszemeket felezem, kimagozom, és tálaláskor a levesbe szórom.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

A tegnapi és mai receptedet olvasva (persze minden nap olvasom őket) felmerült bennem a kérdés: vajh mekkora spájz, ill. konyha állhat rendelkezésedre. Számításaim szerint mindenképpen irigylésre méltó méretű lehet, ha ennyi minden rejtezik bennük. Esetleg egy virtuális tourt is megérne a bemutatásuk, hogyan vezessünk változatos konyhát címmel, külön passzusban a takarékos helykihasználásra vonatkozó néhány gyakorlati tanáccsal.

Fűszeres Eszter írta...

Ez már nekem is eszembe jutott Macit olvasva. Lehet, hogy egyszer fel kén tennük egy-egy fotót a konyhánkról? Sokat elárulna még rólunk :-)

Dolce Vita írta...

Az érdekes lenne, vki indítson hógolyót!

Fűszeres Eszter írta...

Dolce vita?

Dolce Vita írta...

Lássuk előbb Maciét! : )

Unknown írta...

Kívánságotok parancs számomra! "Mutasd a konyhád, megmondom ki vagy!" Azt hiszem ennyivel minden gasztroblogger tatozik az olvasóinak!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails