szeptember 05, 2007

Kínai mogyorós csirke - "Gongbao jiding"


3-4 személyre
  • 2 csirkemell filé
  • 8 deka sózatlan pörkölt mogyoró
  • 1 kanál olaj
  • 3-4 szárított csili
  • 1 tk. szecsuáni bors
  • 1 csokor zöldhagyma
  • 1 diónyi friss gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma
A páchoz:
  • 2 tk. világos szójaszósz
  • 1 tk. rizsbor
  • 2 tk. étkezési keményítő
  • 1 nagy csipet só
  • 1 ek. víz
A mártáshoz:
  • 3 tk. nádcukor
  • 1 tk. sötét szójaszósz
  • 1 tk. étkezési keményítő
  • 1 tk. szezámolaj
  • 3 tk. borecet
  • 2 ek. víz
Elökészületek:
  • a húst dobókocka méretűre vágom
  • a fokhagymát vékonyra szeletelem
  • a gyömbért nagyon apró kockákra vágom (1x1 mm)
  • a zöldhagymát ujjnyi darabokra vágom
A pác hozzávalóit összekeverem, és beleforgatom a húst. Lefedve fél órára a hűtőbe teszem. Közben a serpenyőben 1 ek. forró olajon megpirítom a kimagozott szárított csiliket és a szecsuáni borsot. Amikor már illatos, kihalászom őket az olajból. (főként, ha gyerekek is esznek az ételből)
A forró olajba rakom a pácolt húskockákat, és addig pirítom őket folyamatos kevergetés mellett, amíg kezdenek színt kapni. Ekkor rádobom a felaprózott gyömbért, fokhagymát és zöldhagymát.
Addig pirítom tovább, amíg átsülnek a húskockák.
A mártáshoz valókat összekeverem egy kis tálkában, és a mogyoróval együtt a húshoz öntöm. Amint besűrűsödik a mártás, és fényes "lakkréteget" képez a húson, kész az étel. Basmati, vagy jázmin rizzsel tálalom.

A receptet innen vettem át. Egy hasonló, mogyoró nélküli változat pedig itt olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails