szeptember 22, 2007

Gesztenye krémleves

Nyári , ráadásul fehér szarvasgombával aromásított olaj az aktuális favoritom. Még egy egyszerű gesztenye-krémleves tetejére csepegtetve is az az érzésem, hogy "bearanyozza" az ételt. Összehasonlítva a még lehelletnél is vékonyabb, ehető aranypapírral dekorált fogások dekadenciájával, a szarvasgomba ízű olaj kispista, amolyan egyszerű és pórias cicoma. Nem gondolom, hogy elsőosztályú, illatos szarvasgombákat áztatnak az olajban, amit később a szépen csengő "tartufolio" néven dobnak a szupermarketekben piacra. Valószínűleg a szintetikus aromáknak köszönhető az ízlelőbimbók sikeres megtévesztése, de azért titkon abban reménykedem, hogy egy icipici igazi szarvasgombát is látott a tank, amiből az olajam származik. Enyhe olívaolaj az alapja, ami nem nyomja el a gomba aromáját, így aztán kóstolgatás közben intenzíven, és sokáig érezhető még az íze.

Gesztenye-krémleves szarvasgombás olajjal
  • 30 deka főtt, pucolt gesztenye
  • 1 ek. vaj
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 7 dl csirkehúsleves*
  • 2 dl tejszín
  • só, bors, szerecsendió
  • szarvasgomba ízű olaj
A finomra vágott hagymát a vajon megfuttatom, rádobom a vékony szeletekre vágott répát, és a gesztenyét. Felöntöm a forró levessel, és lefedve addig főzöm, amíg a répa megpuhul. Botmixerrel finomra pépesítem, felöntöm a tejszínnel, és sóval, borssal, valamint frissen reszelt szerecsendióval ízesítem. Ha kész, 2 evőkanál szarvasgomba ízű olajat keverek hozzá. A tányéron pirított kenyérkockákat szórok rá, és megcsepegtetem az olajjal. Krémes, édeskés, nagyon finom leves.

*Végre találtam egy adalékanyagoktól mentes, nagyon élethűen csirkehúslevest mímelő leveskockát. Húsleves helyett zöldséglevessel is működik a leves, többszörösen kipróbáltam már.



2 megjegyzés:

Zsófi írta...

Érdekelne, hogy melyik az a leveskocka, hátha itt is kapható.
Egyébként istenien néz ki ez a leves. :)

Unknown írta...

@Zsófi: " Naturkost Grünes Land" bio csirkehúsleves kocka.

Összetevöi: tengeri só, élesztökivonat, keményítö, növényi olaj, csirkehús, csirkezsír, hagyma, fokhagyma, zeller, petrezselyem, rozmaring, kurkuma, és természetes aromák.

Azt hiszem a METRO-nak készült termék, ugyanis ezt találtam róla: http://href.hu/x/3kez
Tényleg meg vagyok vele elégedve!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails