szeptember 11, 2007

Friss datolya 2X


Tartozom 2 vallomással:
  1. Nem olyan rég volt, hogy életemben először láttam friss datolyát. A második alkalomnál már vettem is belőle 2 fürtöt.
  2. Nem volt ügyeletes receptem friss datolyára, de még csak halovány gőzöm se, hogy miként lehet elkészíteni.
Elsőként édesen próbálkoztam vele, ez logikusnak tűnt, mivel édes is meg gyümölcs is, tehát miért is ne? A cukrot pár csepp vízzel megolvasztottam egy edénykében, beleraktam a cikkekre vágott kimagozott datolyát, fél citrom levét rácsavartam, és néhány perc alatt üvegesre, félpuhára karamellizáltam. Ezt az egyvleget kanalaztam az alább leírt tejberizsre. A gránátalma szerepe itt most csupán annyi, mint habé a tortán.

  • 12,5 deka kerekszemű rizs
  • 0,5 l tej
  • 2 ek. cukor
  • 1 csipet só
  • 1 rúd vanília
  • 3 tojássárgája
  • 6 csapott ek. cukor
A rizst folyó víz alatt alaposan megmosom, vízben 5 percig előfőzöm, majd leöblítem, és lecsepegtetem. Közben a tejet felforralom a kikapart vaníliával, belerakom a rizst, és a cukrot. Közepes lángon gyakran megkeverve puhára főzöm. A tojások sárgáját és a cukrot gőz fölött felverem, amíg majdnem fehér, sűrű, és nagyon krémes lesz, végül a forró rizshez keverem.
Hagyom teljesen kihűlni, és mielőtt kiadagolom, villával átkeverem.
A tojáskrém hihetetlenül lazává, és krémessé teszi a tejberizst. A vizes előfőzés által szintén könnyebb és lazább lesz.

A sikeres datolya-premier után a második adagot kimagoztam, kecskesajtot raktam a magok helyére és hajszálvékony pancettába tekertem. Olívaolajon lassú tűzön pirosra sütöttem. Kívül ropogós-sós szalonnaréteg borította a meleg és édes gyümölcsöt, a közepén pedig megolvadt a sajt. Abbahagyhatatlan snack, de sajnos egyszer eltűnik az utolsó szem is...




3 megjegyzés:

Lívi írta...

soha nem gondoltam, hogy a datolya sárga...

Lívi írta...

És amúgy hol kapható?

Unknown írta...

Én is csak a borostyán színü, töppedt datolyát ismertem eddig.Arab és török zöldségesnél kapható, de ott is csak ritkán. Esetleg olyan szuperekben, ahol nagyon széleskörü a választék.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails