szeptember 03, 2007

Füge minden mennyiségben!


Végre újra lehet kapni friss fügét, tele vannak vele a boltok és zöldségesek. Tavaly addig hordtam haza, amíg csak lehetett, azt hiszem talán novemberben tűnt el teljesen a kínálatból. Ettük nyersen, grilleztük, salátát és süteményt csináltam belőle, vagy vörösborral és balzsamecettel főztem meg, tehát nem éppen egy unalmas gyümölcs. Számtalan felhasználási módjának egyike ez a rendkívül egyszerűen elkészíthető, kecskesajtos-mézes sült változat. Nem véletlenül az egyik legközkedveltebb kombináció, hisz az édes gyümölcs, az enyhén sós, lágy sajt, és a méz tökéletesen kiegészítik egymást. Néhány perc alatt öszeolvadnak az ízek a forró sütőben, és kész az apró vacsora.
  • friss érett füge
  • lágy kecskesajt
  • méz (fenyőméz előnyben)
  • feketebors
A sütőt 200°C fokra előmelegítem. A fügéket keresztben bemetszem, és a közepébe nyomok egy darab sajtot. Mézet csorgatok rá, egy tűzálló tálkába ültetem és néhány percre a sütőbe tolom. Borssal megszórom, és egy darab friss bagettet adok mellé.
Személyenként legalább 3-4 darabot számolok általában.

Szolgálati közlemény: az első 100-at észre se vettem, de a 200-adik bejegyzésemről most megemlékezek egy pohár proseccoval, és koccintok minden kedves kommentelőm, és olvasóm egészségére!

Itt még többet megtudhatsz a fügéről!

2 megjegyzés:

Gourmandula írta...

Mivel pont egy hete sírtam bele a nagy világba bánatom, miszerint fügét itthon csak aranyáron találok (múlt héten 280 Ft/db brühühüüüü, a piacon...), áruld el nekem, hol roskadoznak a pultok, mert én már spuriznék is!!! :) Köszke! A 200.-hoz meg gratula, emelem szürkebaráttal teli talpasomat! :))

Unknown írta...

Mindennek van jó, és rossz oldala.
Én átlagban 0,50 €-ért veszem a fügét, de gondolom jóval olcsóbb ott, ahol termesztik. Bár ez sem törvényszerü, mert spanyolban fele ekkora nyiszlett példányokat árultak 0,40 €-ért.

Viszont igazi naptól megérett, édes, aromás paradicsomot meg én nem kapok, csak fóliasátorban nevelkedett, földet és napot sosem látott vízbombákat pl. Hollandiából. Persze kivétel van, és elvétve nem csak a luxus zöldségesnél, hanem a mezei szupermarketben is van IGAZI zöldség és gyümölcs.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails