július 06, 2007

Lemon curd cheesecake

Citromkrémes sajttorta

Itt találkoztam a napokban a lemon curd cheesecake-kel, és miután nem tűnt túl bonyolultnak a recept, egyből neki is fogtam megsütni. Na persze csaltam egy kicsit, mert eszem ágában sem volt, hogy a citromkrémet "lemon curd" magam csináljam. Vagy fél éve vettem 2 üveggel, az egyiket pirítósra kenegettük, a második pedig ezidáig várt a fellépésre.Tény és való, hogy nem mindig tanácsos dolog sokat variálni egy jól bevált (főleg sütemény) recepten, én mégis megreszkírozam. Úgy kellett nekem, meg is bántam. Győri kakaós kekszet használtam az alaphoz, de sajnos valamivel kevesebb volt mint 20 deka, és nagyobb tortakarikában is sütöttem mint ahogy a receptben áll eredetileg. Emiatt épphogy elég lett, peremre viszont alig-alig jutott.
Cukrot és sót nem kívánt szerintem, simán vajjal összegyúrva simítottam a formába.

Az eredeti leírásban szereplő mennyiségeket zárójelbe foglalva jelzem a receptben. A sütemény egyébként finom lett, a kakaós kekszréteg ugyanúgy, mint a lágy citromos sajtkrém. Még behűtés előtt vágtam meg, így még egy kicsit túl puha volt a sajtkrém, de a hűtőben szépen megdermedt.

Az alaphoz:
  • 16 deka darált kakaós keksz (20 deka teljes kiőrlésű keksz)
  • 8 deka olvasztott vaj (10 deka) (negyed tk. só, 2,5 deka cukor)
A krémhez:
  • 60 deka krémsajt (67,5 deka)
  • 20 deka tejföl (180 ml)
  • 20 deka cukor
  • 3 tojás
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 20 deka citromkrém
A kekszet megdarálom, és az olvasztott vajjal összegyúrom. Egy 26 cm-es tortaformába nyomkodom. (24 cm-esben még peremet is sikerül ebből a mennyiségből csinálni, tehát ajánlott a kisebbet venni!) 175 fokra előmelegített sütőbe tolom, és 10 percig sütöm. Hagyom teljesen kihűlni.


A krémhez a sajtkrémet, cukrot , vaníliakivonatot és a tejfölt mixerrel elkeverem, egyenként hozzáadom a tojásokat. A kekszes alapra simítom, és rákanalazom a simára kevert citromkrémet. Villával márványosra firkálom a 2 krémet. 150 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütöm. Miután megsült, azonnal meglazítom késsel a szélét, hogy vissza tudjon húzódni. Mivel nálam alig volt perem, nehezebben ment a meglazítás, ugyanis a krém meglehetősen rátapadt a formára. 2 óráig hűlni hagyom, majd további 4 órára lefedetlenül a hűtőbe rakom.

Forrás: Chili und Ciabatta

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tetszenek a színek, amiket összeraktál a tortához.

Névtelen írta...

micsoda színkavalkád! most, hogy kicsit beborult az idő, külön jólesik :))

Névtelen írta...

Újabb merénylet a kalóriák és a pénztárca ellen. Mert most mehetek a Culinarisba Lemon Curd-ot venni.Már úgy is ki akartam próbálni, de halogattam. Most viszont már muszáj is, a sütid miatt!

Sandra írta...

I don't speak your lenguage, but I love this foodblog, photos and the recipe too!!! ;-)
Cheers from Turin (Italy)... :o)

Névtelen írta...

Hol vagy MÁ?????????????!!!!!!

Névtelen írta...

Kedves Maci!Hol vannak az újabb nyalánkságok?

Névtelen írta...

Macikám! Nem lesz sok ebből a nyaralásból? Nekünk már nagyon hiányzol!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails