június 18, 2007

Vörösboros marhapörkölt

Eszembe nem jutott volna mostanában pörköltöt főzni, ha pár napja nem kér meg valaki, hogy feltétlenül adjam meg neki a magyar pörkölt receptjét. Gondoltam mielőtt felsülök előtte teljesen, főzök egyet, biztos ami biztos.



  • 2 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • késhegynyi őrölt kömény
  • 1 evőkanál zsír
  • 1,5 evőkanál pirospaprika
  • 1 kg felkockázott marhahús
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika (piros húsú holland paprikát vettem hozzá jobb híján)
  • 1 pohárka vörösbor

A hagymát a zsíron megfonnyasztom, picit később fokhagymát és köményt is keverek hozzá, rádobom a felkockázott marhahúst, és addig kevergetem, "pörkölöm" magas lángon, amíg a hús körös-körül kifehéredik. Félrehúzom a tűzről, közben visszaveszem a lángot, és csak ekkor szórom a húsra a pirospaprika felét. A paradicsomot fél percre forró vízbe mártva lehéjazom és apróra vágom. A paprikát szintén nagyon apró kockákra vágom, és a felét a húshoz adom, akárcsak a paradicsom felét is, majd megsózom. Alacsony lángon, jól lefedve, víz hozzáadása nélkül párolni kezdem. Kb. 3/4óra múlva a maradék paprikát és paradicsomot is belekeverem, valamint kb. 1,5 dl vörösborral öntöm fel a javában fogyni, és sűrűsödni kezdő szaftot, majd készre párolom. 5 perccel a vége előtt hozzáadom a pirospaprika másik felét is, ettől ugyanis nagyon szép erős színe lesz a pörköltnek. Összesen kb. 1,5 óra alatt puhul meg kellően a hús, és ekkor lesz ideális sűrűségű a szaft.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hála istennek, autentikus-klasszikus. C&V-nek ez sajnos egykoron nem jött össze. ( http://chiliesvanilia.blogspot.com/2006/01/my-authentic-hungarian-goulash-recipe.html )

Unknown írta...

Igen, eléggé klasszikusnak tartom, bár a holland paprika rontja az összképet. De ennek ellenére sem merészelném az autentikus jelzövel illetni, még akkor sem, ha most már nyugodtan adom tovább a receptet, magyaros, vörösboros marhapörköltként.

Névtelen írta...

Eper:

megmentetted az életem. külhoni férjem előállt, hogy neki most azonnal pörkölt kell (illetve gulyás, de ezt a fogalomzavart már jól kezelem). a recepted alapján olyan jól sikerült, hogy a lábasért is harc ment, hogy ki tunkolja ki a maradék szószt.

nagyon köszi,

"egy kezdő feleség"

Névtelen írta...

Én a te recepted alapján csinálom a pörit, mindig nagyon fincsi lesz. Jó a blog, szépek a képek :-)

Névtelen írta...

Jössz 3 kg marha hússal :) Mókát félre téve megpróbáltuk, nagyon nem jött be, a hús odaégett, és nem puhult meg, fel kell önteni vízzel és akkor tuti lett.

Unknown írta...

Kedves Névtelen:)

Épp jókor írtál, pont most néztem bele a postaládámba. Jót nevettem az üzeneteden. Ok, majd ha összefutunk, veszek neked 3 kg szép marhahúst, nem vén marhából, nem szárazat, hanem pörköltnek valót, szaftosat és enyhén cubákosat. Mondjuk lábszárat. Aztán nehogy megint rajta felejtsd a tüzhelyen, és odaégesd! Ejnye :)

Névtelen írta...

Legeslegjobb.. Férjem imádja, mindig innen puskázok. Az a kezdő, aki odaégeti, mert nem néz rá időnként, az ne vörösboros marhapörköltön akarjon gyakorolni..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails